(StudentTorget.no):

Du har gledet deg lenge til å flytte alene. Nå har du vokst opp og blitt selvstendig! Du gleder deg til å ha et sted med foreldrefri sone, hvor du kan ha så mange nachpiel du vil og spise pizza til frokost om du ønsker det. Men selv om alt er fryd og gammen i den nye hybelen din, så hender det at det er godt med litt hjelp hjemmefra likevel. Du vet, når du bare har lyst på et lite stykke Norge og rene sengetøy. 
 
For de fleste er det verst i starten. Du har ikke kommet ordentlig inn i rutinene enda og ting er ikke helt på stell. Det sosiale livet kan være litt tøft om du flytter helt alene og man savner ofte de gamle vennene og kjæresten her hjemme. Heldigvis varer ikke denne perioden særlig lenge, men det betyr ikke at den ikke er vanskelig likevel!
 
Her er ti tips til hvordan du kurerer hjemlengselen.
 

LES OGSÅ: Psykologens råd for å takle ensomhet på studiestedet

 

1. Kom deg ut av komfortsonen!

Selv om det kan være litt ubehagelig å reise på fest alene, så er det kanskje her du kan finne noe likesinnede, gode venner. Bli-kjent-kvelder, sports societies og andre studentorganisasjoner kan være kleint å bli med på, men det kan også være den beste avgjørelsen du har tatt. Bit tennene sammen og ta med deg et åpent sinn. (Og kanskje en øl. Eller to).
 
 

2. Lag en kalender

Gode arbeidsrutiner er nøkkelen til gode resultater. Om du setter opp en kalender med avtalt bibliotekstid og egne tidsfrister, vil du alltid ligge et hode foran. Dette hodet kommer godt med om du en dag er litt sliten etter helgens ”bli-kjent-kveld” (Se tips 1).
 
Det er også godt å sette opp datoer med hjemreise, slik at du kan krysse av dager til neste flytur hjem. 
 
 

3. Lær deg å nyte ditt eget selskap

Det er få ting som er bedre enn å slenge seg på sofaen etter en lang skoledag når du kan styre fjernkontrollen helt selv. Det kan være godt å være alene, og egenskapen å trives i eget selskap er gull verdt i disse tider. Men for å trives må man også ha det hyggelig rundt seg. Ta med deg noen småting fra soverommet ditt hjemme eller noe annet som kan gjøre det mer hjemmekoselig på den nye boplassen din. Noen stearinlys og den gamle, slitne kosebamsen du fikk når du var fem år kommer også godt med. Pass på at den får plass bakerst i klesskapet. 
 

LES OGSÅ: Slik kommer du over kjærlighetssorgen

 

4. Skype dine nærmeste

Sett opp en Skype-konto for de lite tekniske foreldrene dine og sett av tid for videochatting med familie, venner og kjæreste. Det kan være godt å prate litt om det som plager deg, og man skal ikke skamme seg over at ting er vanskelig til tider. Å prate om hverdagslige ting kan være ganske godt for å føle seg som en del av livet til noen. Det er ikke så mye som skal til!
 
 

5. Du trenger ikke alltid være pålogget

Sosiale medier gir oss muligheten til å ha videosamtaler, dele bilder og statusoppdateringer helt gratis, hele døgnet. Det kan være vel så bra, men trenger du alltid å se på hele gjengens ”My Story” når du innerst inne vet at hjertet ditt synker i bakken? Bare fordi du er redd for at du går glipp av noe hele tiden? Du tok et valg om å reise og oppleve noe nytt, du trenger ikke være lei deg for at du ikke går i samme fotspor. Logg av en gang i blant, og dropp å se på slike ting om du lengter skikkelig hjem. Det gjør det bare verre. 
 
 

6. Ta vare på minnene

Studietiden sies å være den beste epoken i livet. Det er nå du skal ta vare på minnene i form av foto og dele med alle de som sitter hjemme i kalde Norge. Du kan vise dem alt du har sett og opplevd, og du vil garantert være stolt når du viser frem de kule tingene du har gjort den siste tiden. Dette vil også gjøre det enklere for deg å bli kjent med omgivelsene, og du vil kanskje være glad for at du valgte dette stedet i utgangspunktet.
 
 

7. Lag regler

Bor du i kollektiv så er det fint å ha noen regler om hva som er greit og ikke. Det er litt kjipt å være den som sier at dere skal skrive opp disse reglene, men du vil nok angre den dagen noen har spist opp Norvegia-osten din. Dessuten er det enklere for deg å holde rutinene du har laget og ikke irritere deg over småting. 
 

LES OGSÅ: Guiden til et optimat kosthold for studenter

 

8. Invitér noen på besøk

For noen kan hjemmelengselen snike seg innpå rett etter du har hatt ferie eller bodd på promperommet et par dager. Derfor kan det å invitere noen på besøk være vel så bra som å komme hjem. Du får vist besøket ditt rundt der du bor, dere kan spise middag på favorittrestauranten din og dra på sightseeing om du vil. I tillegg kan du få slippe den følelsen du får på flyet tilbake, hvor du bare skulle vært i Norge bittelitt lenger. Tenk den stolte følelsen du får når noen påpeker hvor fint du har det! 
 
 

9. Snu tankegangen

Det er bedre å tenke at man gleder seg til å se noen igjen fremfor at man savner noen. Om du klarer å snu disse negative tankene så kan resultatet bli overraskende positivt! Tenk over grunnen til at du flyttet dit, språket du lærer og alle de andre tingene som gjør at livet ditt blir enda rikere. Om det er som verst – tenk at dette bare er en midlertidig fase. Om du ønsker å dra hjem etter studiene, så er det ingenting som stopper deg.
 
 

10.  Omfavn hjemlengselen

Hæ? Skal du omfavne hjemlengselen? Ja, det skal du! Kjøp deg et par bokser med Ben and Jerry's og se på en gammel filmklassiker. Hør på sanger som får deg til å føle et snev av kjærlighetssorg og dytt i deg akkurat det du måtte ønske. En standard chick-flick kjærlighetssorg, og du vil garantert komme deg ut av pysjen og ut på byen for å nyte studenttilværelsen etter et par dager. (Om du er gutt er det lov til å bytte ut denne, men seriøst, det funker).
 
 
Lykke til med studiene!
 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet