(StudentTorget.no):

Stress er en naturlig del av studenttilværelsen. Vi stresser med den håpløse studentøkonomien, mengden av ulest pensum som vokser over hodet på oss, eksamensperioden som nærmer seg med stormskritt, og treningsbagen som strengt tatt burde blitt brukt oftere. Vi mangler ikke kilder til stress i studietiden.

Noe stress kan kanskje være en effektiv pådriver for at vi faktisk får ting gjort, men når stresset tar overhånd er det på tide å roe ned. Men hvordan kan man egentlig redusere stress?

I en artikkel på Entrepreneur.com har de samlet en rekke effektive tips som skal hjelpe oss med akkurat dette. Her er de ti beste:

1. Ta kontroll over pusten

Du kan redusere stress betraktelig ved å ta kontroll over pusten gjennom noen få enkle steg, ifølge Harvard Medical School. Først bør du sette deg et egnet sted hvor du får være alene noen minutter. Trekk først pusten noen ganger på normal måte. Trekk så pusten dypt ved å puste sakte inn gjennom nesen, slik at brystet og nedre del av magen ekspanderer når du fyller lungene. Hold et par sekunder før du puser sakte ut gjennom munnen. Gjenta disse stegene noen minutter til du føler deg avslappet.


LES OGSÅ: Psykologens råd for å takle ensomhet

2. Bruk humor

Ifølge den rennomerte amerikanske klinikken The Mayo Clinic, er faktisk latter den beste medisin – akkurat slik ordtaket sier. Latter og evnen til å se humoren i ting kan blant annet lette fysiske smerter, «booste» immunforsvaret og virke dempende på angst, depresjon og stress. Og ikke minst er det en effektiv katalysator for å knytte sosiale bånd, for eksempel med andre medstudenter. Det å trives sosialt på studiestedet er i seg selv en effektiv motgift mot stress.

3. Unn deg en massasje

En studie fra University of Miami i 2005 konkluderte med at kortisolnivået (kjemikaliet som kroppen produserer under stress) sank betraktelig etter massasjebehandling. Hvis du vil redusere stress i løpet av studiedagen kan du for eksempel be en venn om å massere deg på skuldrene imens dere prater i lunsjpausen. Men om du venter til kvelden for å få en massasje av kjæresten din, vil det også gi positive utslag på stressnivået ditt i lengden.

LES OGSÅ: Det kan være sunt å gi litt f...

4. Mental skanning av kroppen

Andy Puddicombe, en av grunnleggerne bak den populære meditasjons-appen Headspace, anbefalte overfor Entrepreneurs lesere å gjennomføre små mikromeditasjoner i løpet av dagen. Dette kan for eksempel gjøres ved en såkalt mental kroppsskanning. Når du kjenner at du er stresset kan du lukke øynene i 30 sekunder imens du «skanner» kroppen din fra topp til tå. Se for deg hver og én del av kroppen – og kjenn nøye etter hvordan det føles ut.


– Ved å skifte fokuset til de fysiske sansene dine, får du en pause fra tankene. Dette har en umiddelbar beroligende effekt, sier han.

5. Bruk nesen

Det er en grunn til at det er noe som heter aromaterapi. Luktesansen er nemlig en av de mest effektive sansene for å vekke følelser eller sinnstilstander hos oss mennesker. Når det kommer til å redusere stress er det lavendel, sitron og jasmin som regner for å være mest effektive. Eksempelvis brukes lavendelolje også mot mot hodepine.

LES OGSÅ: Generasjon prestasjon svetter blod for perfekte resultater

6. Tell til ti

Et eldgammelt trinks som nærmest har blitt en vits. Men, ifølge The Anxiety and Depression Association of America, finnes begrepet for en grunn. Ved å telle sakte til ti eller tjue, får du flyttet fokuset til et nøytralt sted, bort fra situasjonen eller tankene som stresser deg. Prinsippet er det samme som i punkt fire, og gir den samme umiddelbare effekten. Det kan kanskje virke simpelt, men det er virkelig verdt et forsøk.

7. Få nok søvn

Hvis du føler at stress overskygger evnene dine til å studere effektivt, bør du vurdere å lure deg unna til et rolig sted for å ta en liten blund. Eventuelt kan du vurdere å dra hjem fra skolen en time tidligere, dersom det er mulig, slik at du får lagt deg en time tidligere på kvelden. Ifølge American Psychological Association er nemlig mangel på søvn en enorm bidragsyter til stress i kroppen.


– Når vi ikke sover lenge- eller bra nok, får ikke kroppen fullt utbytte av prosessene som skjer underveis i søvnen, som blant annet muskelreparasjon og behandling av minner. Søvn er så viktig at selv den minste mangelen på søvn gir utslag på hukommelse, dømmekraft, humør og stressnivå, skriver de.

LES OGSÅ: Sov deg til å bli en superstudent!

8. Drikk nok vann

Svært mange av oss studenter drikker mye kaffe i løpet av dagen. Kaffe virker vanndrivende på kroppen, og kan derfor føre til at vi blir dehydrerte. Dette medfører at vi blir ufokuserte, irritable, slappe og ikke minst stressede. I verste fall kan kombinasjonen av dette være utslagsgivende for et angstanfall. Om ikke man parkerer kaffekoppen for godt, bør man i det minste drikke rikelige mengder vann ved siden av.

9. Hold hendene og føttene varme

Dette tipset kan kanskje virke noe banalt, men det har absolutt noe for seg. I stressende situasjoner blir hovedvenkten av blodet i kroppen sendt til de store muskelgruppene i kroppen. Det er fordi kroppen forbereder seg på enten å kjempe eller flykte. Dette medfører at de ytre delene av kroppen, som hendene og føttene, får lite blod og dermed blir kalde. Ved å varme opp de kalde hendene og føttene kommer blodet tilbake, noe som signaliserer til kroppen at «faren» eller den stressende faktoren er eliminert.


– Faktisk har vi sett at selv det å visualisere at hendene er varme kan være nok til at «kjemp eller flykt»-reaksjonen skrus av, sier nevrofysiolog Masha Lucas til Prevention.

LES OGSÅ: Psykiske utfordringer i studietida

10. Snakk om det

En av de mest effektive metodene for å redusere stress er å dele det med noen, ifølge The American Psychological Association.

– Når du deler bekymringer eller følelser med en annen person, vil det automatisk føre til reduksjon i produksjonen av stresshormoner. Men det er viktig at personen du snakker med er noen du stoler på og som du føler forstår deg og verdsetter deg, skriver de.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger