(StudentTorget.no):
Høsten betyr for de aller fleste studenter starten på et nytt skoleår, et nytt semester og flere nye fag, men for mange betyr dessverre også høsten urinveisinfeksjoner. I denne artikkelen får du vite alt du trenger om hva urinveisinfeksjoner er, symptomene de gir og hva du kan gjøre for å unngå å få urinveisinfeksjon.
En urinveisinfeksjon (også kalt UVI, blærekatarr eller cystitt) er en bakteriell infeksjon eller betennelse i urinveiene. Urinveisinfeksjoner skyldes ofte bakterier som har funnet veien inn urinrøret, som tarmbakterier (E. coli) eller Staphylococcos saprophyticus, som til sammen en grunnen til hele 90 % av urinveisinfeksjonene hos unge kvinner (felleskatalogen.no).
Alle kan få urinveisinfeksjon, men fordi kvinner har kortere urinrør enn menn og bakterier lett kan finne veien inn i urinveiene herfra, er det svært vanlig for kvinner å få urinveisinfeksjoner.
Dette er symptomene på urinveisinfeksjon
Urinveisinfeksjon gir smerter og sviing ved vannlating, og mange føler at de må tisse hele tiden. Noen opplever blod i urinen og smerter i den nederste delen av magen. Andre får feber som følge av infeksjonen og generell nedsatt allmenntilstand.
Har infeksjonen utviklet seg til en nyrebekkenbetennelse vil du kjenne stikksmerter i siden av magen og ryggen i området der nyrene ligger. I tillegg får de fleste blod i urinen ved nyrebekkenbetennelse.
Husk at symptomer som sviing ved vannlating også er et symptom på seksuelt overførbare sykdommer som klamydia, så hvis du er usikker på om symptomene skyldes UVI eller andre sykdommer, så kan du ta deg en tur til legen for å finne ut hva som feiler deg. Dette kan gjøres gjennom å levere en urinprøve.
LES OGSÅ: Studentordboka
Trenger du medisiner?
De aller fleste urinveisinfeksjoner går over av seg selv, men gjør den ikke det kan det være nødvendig å ta en tur til legen for å få en resept på antibiotika. I verste fall kan urinveisinfeksjonen gå over til å bli en nyrebekkenbetennelse, og hvis du noen gang har vært så uheldig å ha det, så vet du hvor vondt det kan gjøre.
Ved legebesøk må du levere en urinprøve for å avgjøre om det finnes blod eller bakterier i urinen. Bakteriene kan sendes til dyrking for å avgjøre akkurat hvilken type bakterier som har gjort deg syk. Slik kan legen finne ut hvilke bakterier som har skapt infeksjonen, og hvilken medisin som passer for deg.
Urinprøven skal helst tas med en gang du står opp om morgenen (morgenurin) og du skal ta prøven etter du har tisset litt først (såkalt midtstråle). Det er størst sjanse for å påvise bakterier i morgenurin, da denne er mest konsentrert. OBS! Har du drukket veldig mye rett før du tar urinprøven kan det hende at eventuelle bakterier ikke dukker opp under testen, så ta helst urinprøven om morgenen. Får du ofte urinveisinfeksjoner kan det lønne seg å ha urinprøveglass hjemme.
Det er opp til legen din å vurdere om du trenger antibiotika eller ikke. For UVI får du ofte medisiner som Selexid, Trimetoprim eller Furadantin. Du kan også få skrevet ut mer bredspektret antibiotika som Ciproxin eller Ciprofloxasin Actavis. En antibiotikakur varer mellom tre og ti dager, avhengig av hvor alvorlig infeksjonen er. Har du fått nyrebekkenbetennelse får du ofte en kur som varer mellom 10 og 14 dager.
Undersøkelsen gjøres hos fastlegen din, og du kan ringe legen om morgenen for en akuttime samme dag. Har du ikke tid eller mulighet til å besøke fastlegen, kan du besøke legevakten eller bruke nettsiden nettlegevakt.no, hvor du kan få resept på eventuelle medisiner. Tar du turen til legevakten må du belage deg på å vente lenge, fordi mindre alvorlige sykdommer som UVI blir nedprioritert til fordel for pasienter med alvorlige skader og sykdommer.
LES OGSÅ: Fem tips for å unngå forkjølelse
Hvordan forebygge UVI
Det er flere ting du kan gjøre for å forebygge urinveisinfeksjoner:
- Drikk mye vann! Da skyller du ut eventuelle bakterier før de skaper infeksjoner.
- Ikke sitt direkte på bakken eller andre kalde overflater. Tips! Fjellräven-sekken har blir nærmest obligatorisk for mange studenter og denne kommer med et eget sitteunderlag. Bruk dette hvis du skal sitte på kalde overflater ute på universitetet.
- Kle deg i varme klær når det er kaldt ute! Bruk alltid stillongs, gjerne laget av ull, på høsten, vinteren og våren. Bruk en lang jakke som går ned til midt på låret eller lenger ned om vinteren og høsten.
- Hold alltid føttene varme! Unngå å bruke sandaler eller tøysko på jobben eller universitetet om sommeren, hvis du vet at det er kaldt inne pga. airconditionen. Bruk ordentlige, varme vintersko eller støvler om vinteren, ikke joggesko.
- Drikk sure drikkevarer som sitrusfruktjuice eller tranebærjuice, som skaper et dårlig miljø for bakterier å trives i urinveiene dine. OBS! Disse drikkevarene kan være dårlige for tennene, så rådfør deg gjerne med tannlegen om hva du kan gjøre for å unngå syreskader på tennene dine.
- Tørk deg alltid forfra og bakover når du har vært på do.
- Gå alltid på do etter å ha hatt sex!
Plages du av kroniske eller gjentatte urinveisinfeksjoner, så finnes det også medisiner du kan få på resept av legen din, som forebygger mot urinveisinfeksjon. Hiprex kommer i tablettform, virker forebyggende mot urinveisinfeksjon og skal tas to ganger daglig. Tips! Skal du ta denne medisinen to ganger daglig, hver eneste dag, i flere år fremover, så kan du få denne medisinen på blå resept. Da koster medisinen mindre, fordi staten delvis dekker utgiftene av legemiddelet.