(StudentTorget.no):
Et hittil ukjent coronavirus (koronavirus) har den siste tiden forårsaket et pågående sykldomsutbrudd som har spredt seg verden over. Viruset kalles 2019-novel coronavirus, forkortet til 2019-nCoV, og gir luftveisinfeksjon hos mennesker. Utbruddet startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina desember 2019, og ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter den 7. januar 2020. I starten ble smitten knyttet til matmarkedet «Huanan Seafood Wholesale Market», hvor det selges sjømat og ulike typer levende dyr. Dette kan tyde på at smitten opprinnelig kommer fra dyr mener Folkehelseinstituttet (FHI).
I mange tilfeller har viruset kun gitt mild sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom (lungebetennelse) og dødsfall. Hele 362 mennesker er til nå bekreftet døde (NRK, 03.02.19).
En global folkehelsekrise
Den 30. januar 2020 erklærte World Health Organization (WHO) sykdomsutbruddet av coronavirus som en global folkehelsekrise. Hele 151 personer i 23 land har til nå fått påvist coronaviruset opplyser WHO til NRK (NRK, 03.02.19).
Coronaviruset smitter gjennom kontakt- og dråpesmitte, på tre ulike måter:
- Når syke hoster eller nyser, og andre puster inn viruset eller viruset kommer i kontakt med slimhinnene (øyne, nese og hals).
- Ved direkte kontakt med syke som har fått virus på hendene og tar på andre.
- Ved å komme i kontakt med overflater eller gjenstander syke har tatt på, for eksempel dørhåndtak eller døråpnere.
Inkubasjonstiden til viruset er fortsatt ukjent, men man regner med at det tar mellom 2-14 dager fra man blir smittet til man blir syk. Symptomer kan være feber, sår hals, hoste og pustevansker.
(Kilde: Folkehelseinstituttet)
LES OGSÅ: Reisevaksiner før du drar til utlandet
Viktig med god mat- og håndhygiene
For deg som er på utveksling i Kina, eller andre land med påvist smitte, så kan det virke skummelt med et sykdomsutbrudd. StudentTorget har snakket med Tone Bruun, overlege ved Smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet, som forteller om hvilke tiltak du som er på utveksling burde ta.
– Ved langtidsopphold bør studenter forholde seg til de lokale helsemyndighetenes informasjon og råd. De kan også følge med på våre nettsider der vi fortløpende oppdaterer informasjonen, sier Bruun.
Oppdatert informasjon fra Folkehelseinstituttet om coronaviruset finner du her. God hånd og mathygiene er også viktig for å unngå smitte av ulike sykdommer.
– Studenter som bor i områder med pågående smitte bør ha god håndhygiene, unngå nærkontakt med syke (spesielt de med luftveissymptomer), unngå kontakt med levende og døde dyr (inkl. fugler), og markeder som selger dyr og ferskvarer, sier Bruun.
– Det er viktig å ha god mathygiene, og sikre at kjøtt og egg er godt stekt eller kokt.
LES OGSÅ: Vinterdepresjon – En psykolog forklarer
Ikke aktuelt å avslutte utvekslingsopphold
Når blir det eventuelt aktuelt for utenlandsstudenter å avslutte utvekslingsoppholdet og dra hjem til Norge?
– Folkehelseinstituttet har per i dag ikke noe råd om dette, men Utenriksdepartementet fraråder reise til Hubei-provinsen i Kina som ikke er strengt nødvendige, mye på grunn av alle tiltakene og restriksjonene på transport i området, forteller Bruun.
Føler du deg syk anbefaler hun å ta kontakt med lokale helsemyndigheter.
– Hvis man bor i et berørt område og får symptomer som feber, hoste og pusteproblemer, bør man ta kontakt med helsevesenet lokalt.
– Unngå å hoste på andre og vask hendene hyppig. Unngå også å reise mens du er syk.
Mer detaljerte reiseråd fra Folkehelseinstituttet finner du her.