(StudentTorget.no):
Mindfulness er en form for meditasjon, som blant annet kan kalles tilstedeværelse på norsk. Meditasjonstradisjonen har røtter i buddhistisk tenkning og praksis, og kan være en måte å møte livet på. I dag handler mindfulness ofte om å være mer oppmerksom og tilstede i sitt eget liv (NHI).
– Mindfulness er å være klar over og forholde seg til det som oppstår, slik det oppstår og når det oppstår, sier Ivar Vehler, som er ekspert på mindfulness.
Vehler er sosiolog, med spesialisering i ledelse og personalpsykologi fra UC Berkeley. Han har 17 års erfaring med lederutvikling og dype utviklingsprosesser, og har vært involvert i lederprogram i blant annet NHO, Staten og Forsvaret. Han har jobbet med mental trening og prestasjonsutvikling i regi av Olympiatoppen, Luftforsvaret og Idrettshøyskolen, og med selvledelse og prestasjonsutvikling for blant annet PwC og Microsoft.
Vehler startet sin egen meditasjonspraksis allerede i 2002, og har nå holdt på med mindfulness i mange år. I dag utdanner han instruktører i mindfulness og er lærer ved fordypningsutdanning i mindfulness.
Gir fordeler som økt konsentrasjon, redusert stress og bedre søvnkvalitet
– Mindfulness er å komme i kontakt med det som gir deg liv, å lære å faktisk være levende. Det er en metode for økt tilstedeværelse. Tilnærmingen har øvelser som går på å frisette tilstedeværelse, sier Vehler.
Han forteller at mindfulness kan ha flere fordeler i studenthverdagen. Det kan hjelpe deg å redusere stress, styrke konsentrasjonsevnen, gi økt fokus og bedre søvnkvalitet.
Enkelte funn viser også at det kan gi økt livskvalitet og styrke immunforsvaret.
– Mindfulness virker helt grunnleggende. Det påvirker grunnlaget i et menneske. Det må ikke forstås som en pille som kan fungere mot alt, men det virker for mye, sier Vehler.
Trener opp konsentrasjonsevnen
Mindfulness kan brukes for å trene opp konsentrasjonsevnen din. Dette gjøres gjennom ulike øvelser. En av disse øvelsene kan være å konsentrere seg om et objekt som du skal holde oppmerksomheten din ved, over lengre tid.
Øvelsen består av to komponenter:
- Oppmerksomhet og konsentrasjon: Å holde oppmerksomheten ved objektet du har valgt ut.
- Forholde seg til: Å hensiktsmessig forholde seg til det som oppstår underveis i øvelsen.
– Du velger ut ulike objekter som du har som hensikt å la oppmerksomheten holdes ved, over lengre tid. Dette kan for eksempel være pusten din eller ulike kroppsdeler, forklarer Vehler.
– Legger du merke til at oppmerksomheten din drar av gårde til andre deler av kroppen din, tanker eller følelser gjelder det å la disse tankene og følelsene være som de er, for så å lede oppmerksomheten din tilbake til det valgte objektet, for eksempel pusten.
Vehler forteller at du også kan rette oppmerksomheten mot bevegelse, og bruke yoga eller gå-meditasjon for å trene på å holde på oppmerksomheten din.
– Øvelsene kan du bruke for å trene deg selv opp i å konsentrere deg bedre, noe som kan komme til nytte i studiehverdagen, sier han.
Øvelser i mindfulness hjelper mot stress
De aller fleste studenter er godt kjent med stresset som ofte kommer krypende når eksamensperioden nærmer seg. Noen takler stresset bedre enn andre, men mange sliter med å takle stresset som noen ganger kan bli for mye.
– Får du noia kan du øve deg på å forholde deg til tanker og følelser rundt dette på en hensiktsmessig måte. Her kan mindfullness komme til nytte, sier Vehler.
Han forteller at det ofte er fokus på å kontrollere eller bli kvitt stresset, og at dette kan føre til at vi blir mer stresset.
– La være å prøve å styre noe du ikke kan styre! Når det gjelder mental helse, så kan mindfulness hjelpe deg å forholde deg til tanker, følelser og kropp som «passing events.» Det er bare noe som skjer, ikke det du er, forteller han.
– Dette kan endre forholdet til alt stresset, og kan kanskje gi deg litt mindre vondt i hodet, eller et bedere forhold til alt dette stresset som kommer med studiene.
Skaper ballanse i hverdagen
Mindfulness kan brukes til å blir kvitt spenninger i kroppen og stresse ned. Vehler forteller at det er viktig å tenke at vi ikke er følelsene våre eller slik vi føler oss.
– I dagens samfunn har vi ofte fusjonert med tankene og følelsene, vi er blitt tankene og følelsene våre. Dette gjør oss spesielt sårbare når vi er i en identitetsfase og skal finne ut hvem vi er.
Vehler forteller at mindfulness kan hjelpe oss å lette på fusjoneringen av tanker, følelser og kroppen.
– Det kan hjelpe deg å se ting i perspektiv. Da blir ting gjerne mer stabilt og solid, sier han.
Lærer hva det vil si å være et menneske
– Har du interesse for å utforske hva det vil si å være et menneske og ønsker å forstå hva å være et menneske innebærer, kan meditasjon være en god tilnærming, sier Vehler.
Gjennom meditasjon får du muligheten til å sitte med deg selv, og utforske tanker og følelser.
– Det kan være fint å ikke bare fylle på med kunnskap fra bøker skrevet andre som har bestemt hva som skal være klingende mynt. Da kan meditasjon og mindfulness være gode hjelpemidler, sier Vehler.
– Hvis du kan finne ut hva og hvem du er, hvilken tone du har og hva for en type du er, da kan det bli lettere for deg å finne din vei videre. Hvis du finner ut hva som passer for akkurat deg så vil du nok merke det på motivasjonen din.
Viktig å rette oppmerksomheten innover
De aller fleste studenter i dag har vokst opp foran en skjerm, med TV, datamaskiner og smarttelefoner lett tilgjengelige gjennom størstedelen av oppveksten.
– Alle disse tingene suger oppmerksomheten ut av deg. Du forlater deg selv og taper deg selv i hvert eneste øyeblikk, sier Vehler.
– Hvis vi alltid er omgitt av ting som trekker oppmerksomheten vår ut av oss, får vi mindre tid til å være våkne på andre ting, for eksempel hvordan vi egentlig har det. Her kan mindfulness bidra.
Du kan blant annet gjøre øvelser før du skal sove, for å sove bedre.
– Det er mulig å leve på en annen måte. Det kan være utfordrende hvis all oppmerksomhet alltid går utover og du alltid søker umiddelbar tilfredsstillelse. Da blir du sårbar for det livet vil gi, avslutter han.
Kilder: NHI.no