(StudentTorget.no):

 

Forkjølelse en en infeksjon som rammer de øvre luftveiene, og som skyldes ulike virus. Infeksjonen varer ofte bare noen dager, og går over av seg selv. En forkjølelse kan vare i opp til 7-10 dager, men symptomene kan henge i lenger, og kan oppleves som slitsomme og plagsomme.

 

Forkjølelse er ikke farlig, men det kan føre til andre infeksjoner som bihulebetennelse, lungebetennelse eller ørebetennelse. Da er det viktig at du oppsøker lege, da disse kan kreve antibiotikabehandling.

 

Fordi forkjølelse skyldes virus, finnes det ingen kur mot forkjølelsen, men det finnes mange ting du kan prøve som kan hjelpe å lindre symptomene. I denne artikkelen tar vi i StudentTorget for oss hva forkjølelse er, symptomene, hvordan du kan unngå smitte og tips til hvordan forkjølelsessymptomene kan lindres.

 

Dette er symptomene

Forkjølelse kan ha mange ulike symptomer. Her er noen av de:

 • Rennende nese
 • Vondt i halsen
 • Slim i halsen
 • Nysing og/eller hosting
 • Hodepine
 • Frysninger
 • Ømme muskler
 • Nedsatt allmenntilstand

 

Noen kan også få feber. Tørrhoste på natten er vanlig hos mange.

 

LES OGSÅ: Midfulness og hva det kan brukes til

 

Slik smitter forkjølelse

Forkjølelsesvirus spres via dråpesmitte. Det vil si at når du nyser og hoster, vil bittesmå dråper som inneholder viruset bli spredt.


 

Nyser du i hendene dine eller på klærne dine, kan du spre virus rundt gjennom å ta på ting og overføre viruset til disse tingene. Det kan for eksempel være dørhåndtak, døråpneren på toget, vegger eller andre objekter. Da kan andre bli syke av å ta på disse tingene.

 

LES OGSÅ: Slik får du praktisk erfaring

 

Slik unngår du smitte

Det er flere tiltak du kan ta for å unngå å bli forkjølet. Her er noen av de:

 

 • Vask hendene! Vask hendene nøye og ofte, med såpe og varmt vann. Slik blir du kvitt eventuelle virus eller bakterier du har på hendene.
 • Sosial distanse. Unngå kontakt med andre som er syke. Sosial avstand er en effektiv måte å unngå å bli syk.
 • Unngå å ta deg i ansiktet. Mange har som vane å ta seg ofte i ansiktet. Dette er en effektiv måte å føre virus fra hendene og inn til munn, nese eller andre slimhinner. Slik smittes du av forkjølelse eller andre sykdommer lettere.
 • Unngå å spise på offentlig transport. Det kan være greit å unngå å spise på for eksempel toget eller bussen, hvor mange syke kan oppholde seg, og hoste eller nyse.

 

Hvis du er syk selv er det også flere tiltak du kan ta for å unngå å smitte andre:

 

 • Ikke host eller nys i hendene dine! Unngå å hoste eller nyse i hende eller i armkroken. Hold papirlommetørklær du kan kaste etterpå over munnen når du nyser. Det har tidligere blitt anbefalt å nyse i armkroken, og selv om dette er bedre enn å nyse i hendene dine, så får du virus på klærne som igjen kan spres videre til andre.
 • Unngå å ta deg i fjeset! Tar du deg mye i fjeset kan du få forkjølelsesvirus på hendene som kan spres videre til andre.
 • Hold avstand. Hold avstand fra andre så godt det lar seg gjøre.

Du kan også bruke en ansiktsmaske for å hindre å hoste eller nyse på andre. Dette er derimot bare en fordel om du er vandt til å bruke maske, da denne kan føre til at du tar deg mer i ansiktet enn til vanlig. Fører den til dette anbefales det ikke å bruke ansiktsmaske.

 

Er du veldig dårlig kan det være nødvendig å holde seg hjemme fra jobben eller universitetet noen dager. Husk at du har rett på opp til tre dager sammenhengende hjemme, hvis du bruker egenmelding på jobben. Du kan bruke egenmelding opp til fire ganger i løpet av ett år, og du må ha jobbet hos arbeidsgiver i minst to måneder før det kan brukes. Er du syk lenger kan du dra til legen og få en sykemelding.


 

LES OGSÅ: Blir sjekket for feber ved inngangen til universitetet

 

Dette kan du gjøre hvis du er forkjølet

Har du blitt forkjølet er det flere ting du kan gjøre for å lindre symptomene, og her har vi samlet noen av disse tingene. De aller fleste av disse fåes kjøpt på apoteket eller matbutikkene.

 

 •  Drikk mye vann! Er du forkjølet er det viktig å sørge for å få i deg nok væske. Drikk derfor mye vann. Unngå sukkerholdige drikker som brus og lignende.
 • Hvil deg. For å bli frisk er det viktig å ta det med ro, få nok søvn og hvile seg, da en forkjølelse kan være hard for kroppen.

 • Halstabletter: Du kan få kjøpt halstabletter som Repsils på apoteket og i matbutikkene. Disse kan lindre sår hals.
 • Smertestillende: Smertestillende tabletter som Paracet og Ibux fåes reseptfritt på apoteket og i matbutikkene. Disse kan brukes til å lindre feber og smerter i kroppen.
 • Hostesaft: Hostesaft kan fåes reseptfritt på apoteket og brukes til å lindre hoste. Dette kan være spesielt nyttig om du plages av tørrhoste om natten. Slik kan du få sove bedre.
 • Saltvann: Saltvann i pipetter og sprayform kan fåes kjøpt på apoteket, og kan brukes til å skylle nesen. I motsetning til nesespray, kan disse brukes så mye og så ofte du vil.
 • Nesespray: Nesespray som Otrivin hjelper mot tette neser, og igjen hodepine som følge av disse. Husk at nesespray kan være avhengighetsskapende, og ikke skal brukes for lenge. Ofte står det maks ti dager i strekk på pakningen.
 • Papirlommetørklær: Disse er et «must» når du er forkjøla, og fåes kjøpt i matbutikkene og på apoteket. Disse kan brukes til å snyte seg og når du skal nyse. Ta gjerne med deg et lager av disse i veksa eller skolesekken, så har du disse klare ved behov.

 

Blir du veldig dårlig kan det hende at du trenger sterkere midler for å få bruk med forkjølelsen. Da må du gå til legen, som gjør en vurdering av hva du kan trenge. Det kan for eksempel være reseptbelagt hostesaft, smertestillende, slimoppløsende tabletter eller lignende. Har forkjølelsen ført til andre infeksjoner trenger du kanskje antibiotika i tillegg. Dette er opp til legen å avgjøre.

 

LES OGSÅ: Coronavirus – slik unngår du smitte

 

Kjerringråd mot forkjølelse

Det finnes mange kjerringråd som sies å skulle hjelpe mot forkjølelse. Om de faktisk fungerer er noe mer tvilsomt. Her er noen kjerringråd du kan prøve ut, hvis du er forkjølet og begynner å bli desperat:

 

Vanndamp
Det sies at å puste inn vanndamp skal hjelpe mot forkjølelse og til å løse opp tette neser, men pass på at du ikke brenner deg. Det er ille nok å være forkjølet, så du trenger ikke brannsår i tillegg. Det sies også å skulle hjelpe med en varm dusj, pga. dampen den skaper.


 

Mentol
Mentol sies å skulle hjelpe mot tett neser, og du får faktisk nesespray med mentol på apoteket. Det skal hjelpe å luktet på mentol eller smøre det ved nesen, for å hindre tette neser. Dette har derimot ingen dokumentert effekt.

 

Te, sitronvann og honning
Det sies at urtete og vann med sitron, blandet med honning, kan være med på å lindre en sår hals. Selv om det ikke nødvendigvis gjør halsen bedre, kan det føles godt når du drikker teen eller sitronvannet, og det hjelper deg å drikke mer, for å drikke nok væske er viktig når du er forkjølet.

 

Suppe
Det kan være vanskelig å spise hvis du har veldig vondt i halsen, og da kan det være fint å spise suppe. Suppe kan føles godt for halsen og hjelpe deg å få i deg alle næringsstoffene du trenger når du er syk.

 

Neseskyller
Må det desperate tiltak til for å bli kvitt forkjølelsen kan du prøve en neseskyller. Denne fyller du med lunket vann. Det er viktig å koke vannet først, for å sørge for at det er rent. Du heller vannet inn av det ene neseboret og ut av det andre, før du bytter side og gjentar det samme der.


 

Kilder: helsenorge.no

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet