(StudentTorget.no):

 

I tillegg til å ha god hånd- og hostehygiene, er det noen steder som samler ekstra mye bakterier, og flere av de er å finne i hjemmet. Om man i tillegg deler kollektiv med flere andre, kan det være ekstra viktig å holde bakteriebestanden nede.

 

Toaletter

Toaletter er selvsagt en stor bakteriebombe. Det anbefales at man vasker toalettet én gang i uken, og at man også må huske på å rengjøre tanken med jevne mellomrom.

 

Svamper og kluter

Mange er dårlige på å bytte ut svamper og kluter som ligger på kjøkkenbenken. Dette kan få konsekvenser. Matrester blandet med fuktighet er et perfekt sted for bakterier å starte en stor familie. Rengjør kluten ofte, og bytt svampen en gang i uken. Svampen burde også skylles godt etter hver bruk. Når svampen er blitt for skitten til å være på kjøkkenet, kan den vaskes i vann og klor, og brukes til baderengjøring.

 

Tannbørster

Det er mange som ikke tenker over hvor mye bakterier som samler seg på tannbørster, selv om man skyller den etter bruk. Ifølge Vitus apotek er nordmenn blant de dårligste til å skifte tannbørste. Bytt tannbørste hver tredje måned, og alltid etter sykdom. Tannbørsten kan komme i kontakt med bakterier fra både dusj og toalett, så det kan også være en idé å sette den i et skap. Husk også å ofte rengjøre koppen tannbørsten står i. Har dere felles bad, kan det være lurt å passe på at tannbørstene ikke er for nærme hverandre.


LES OGSÅ: Coronavirus – slik unngår du smitte 

 

Sengetøy

Bytt sengetøy hver uke. I sengen samler det seg hudflak og skitt som bakterier og midd koser seg med. Det er også lurt å lufte dynen.

 

Kjøkkenvasken

Her er det mye matrester som skaper gode boforhold for bakteriene. Rengjør hver uke, og pass på at det ikke ligger igjen matrester etter oppvasken.

 

Salt- og pepperkvernen

Flere av de nevnte eksemplene er kanskje ikke så overraskende. Det derimot mange ikke tenker på er at det kan være lurt å vaske salt- og pepperkvernen. Her kan det være masse bakterier.

 

Tastaturet

Et godt brukt redskap for studenter er PC- og Mac-tastaturet. Ifølge Aftenposten viser en britisk undersøkelse at 4 av 33 tastaturer inneholdt så mye bakterier at de ble karakterisert som helsefarlig. Bruk tørkepapir og rensemiddel for rengjøring. Det samme gjelder annet teknisk utstyr du berører hyppig, som mobiler, fjernkontroller og spillkonsoller.

 

Dette er noen påminnelser, men ikke bli hysterisk! Husk at kroppen vår er skapt for å tåle bakterier, og at mange bakterier er både harmløse og nyttige. Det er allikevel greit å være litt ekstra påpasselig, for å slippe hoste og rennende nese under eksamenslesingen.


 

Kilder: vitusapotek.no, aftenposten.no, veientilhelse.no

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet