(StudentTorget.no):
Vi ser ikke ofte andres vulva, derfor kan mange kvinner føle en usikkerhet rundt sitt eget underliv. StudentTorget har snakket med lege Trine Aarvold, fra Sex og samfunn, om det kvinnelige kjønnsorgan.
– Det ytre kjønnsorganet heter vulva, og består av indre og ytre kjønnslepper, klitorishodet, urinrørsåpning og skjedeåpning. Vulvaer er like forskjellige som ansikter er forskjellige. De ser forskjellig ut, og det er det normale, forteller lege Trine Aarvold.
På grunn av at kvinner ikke vet hva som finnes hos folk flest, tyr de til å sammenligne sin vulva med det som finnes på nettet.
– Dette er ofte vulvaer uten hår rundt, hvor kjønnsleppene ofte er symmetriske, og hvor indre kjønnslepper er små og rosa. Dette er normalt, men det er likevel ikke slik de fleste av oss ser ut, forteller legen.
– Mange har større indre kjønnslepper enn ytre slik at de synes hele tiden, og de fleste har ikke symmetrisk størrelse slik at den ene kjønnsleppen er ofte større enn den andre. Fargen kan også være fra lys rosa til mørkere brun, fortsetter Trine Aarvold.
Oppsøk lege om du har underlivsplager
Lege Trine Aarvold anbefaler unge kvinner å oppsøke lege om de har plager i underlivet. På samme måte som andre plager, som for eksempel øre, nese eller halsplager, kan man henvende seg til legen.
– Du trenger ikke sjekke underlivet hvis du ikke har plager. Det er heller ikke nødvendig med sjekk før eller etter sex hvis det ikke er plager, forteller hun.
LES OGSÅ: Kom igjen og igjen og igjen med disse sexleketøyene
Celleprøve og klamydia
Hvert tredje år, fra fylte 25 år, skal kvinner ta celleprøve. Dette kan gjøres hos fastlege eller gynekologer som er spesialister, og det skal man gjøre selv om man ikke har plager i underlivet.
Er man under 25 er det viktig at man tester seg for klamydia etter samleie med ny partner, hvor kondom ikke er tatt i bruk.
– Dette er en test de fleste kan gjøre selv på legekontoret eller helsestasjonen for ungdom, og det er sjeldent nødvendig med en undersøkelse hvis det ikke er plager i tillegg, forteller Aarvold.
– Det kan også være aktuelt å ta andre prøver hvis partneren din bor i et land utenfor Norden, fortsetter legen.
Plager som gjør at du bør oppsøke lege:
- Utfloden endrer seg over tid: Kortvarige endringer i utfloden er normalt. Både grunnet menstruasjonssyklus eller etter samleie. Endringer kan for eksempel være tykkere og klumpete utflod, tynnere og mer utflod, annen lukt på utfloden, eller at fargen endrer seg.
- Kløe som ikke går over.
- Smerter ved samleie som varer over flere ganger, eller smerter i underlivet ellers som vedvarer.
- Blødninger etter samleie, unormale blødninger, eller at menstruasjonen blir borte over tid, som ikke skyldes prevensjon.
- Kraftige menstruasjonssmerter eller magesmerter. Hvis du i tillegg til magesmerter har feber, bør du oppsøke lege så raskt som mulig.
LES OGSÅ: De ulike prevensjonsmidlene – fordeler og ulemper
Legens tips til stell
Hvordan kvinner best kan ta vare på sitt underliv, kan variere. Legen informerer om at såpe og intimvask ikke er nødvendig, og kan skape irritasjon på huden. Sliter du med tørrhet, kan du vaske med en nøytral olje før du går i dusjen.
– Vulva består av slimhinnehud som er veldig følsom. Det er mange kjertler i vulva, som lager en væske som fukter slimhinnene. Hvis man ikke skyller vulva med vann, vil det danne seg et hvitt belegg mellom kjønnsleppene. Du trenger ikke skylle mer enn maks én gang om dagen, forteller Aarvold.
– Skjeden skal man aldri skylle eller vaske. Den renser seg selv ved hjelp av utfloden, legger legen til.
Lege Trine Aarvold legger til at noen kvinner ønsker å fjerne hår, men at man skal være observant på nupper og infeksjon i hårsekkene. Fjerning av hår trenger man ikke å gjøre før en gynekologisk undersøkelse.
LES OGSÅ: Identitetskrise? Slik finner du deg selv
Undersøkelsen
Hvordan undersøkelser blir gjort hos fastlege og gynekolog, er noe forskjellig. Det vil variere om du har plager som sitter ytterst i vulva, eller om de er høyere opp ved livmor og eggstokkene.
Legens tips til undersøkelsen:
- Ha på seg et skjørt eller en lang genser.
- Sett deg godt utpå stolen, så rumpa nesten er utenfor kanten av stolen.
- Skjeden er omringet av mange muskler. Hvis du klarer å slappe av i disse musklene, blir undersøkelsen bedre fordi det blir mindre stramt.
- Et godt tips for å slappe av her er å puste dypt med magen, og kjenne at lår og rumpe er helt slapp.
– Legen vil først undersøke ytre del, vulva. Hvis det er behov for å se videre inn i skjeden, mot livmorhalsen, vil man sette inn et spekel. Det ligner litt på et andenebb, da vil man se livmorhalsåpningen, forteller legen.
– Ved celleprøve vil man bruke en flat spatel og en tynn børste, og forsiktig stryke dette på livmorhalsen, slik at noen celler følger med, fortsetter hun.
Har du smerter høyere opp i livmoren, vil gynekologen ta to fingre opp i skjeden og kjenne på livmorhalsen, mens man klemmer på magen. En gynekolog vil også kunne ta ultralyd av livmor og eggstokker, ved å føre en avlang probe, lignende en dildo, inn i skjeden.
LES OGSÅ: Kroppspress i sosiale medier – hvor går grensen?
Hvor ofte burde jeg dra til gynekologen?
Etter fylte 25 år skal man ha en rutinemessig undersøkelse hvert tredje år for å ta en celleprøve. Etter fylte 35 år, kan man gå sjeldnere.
– Du får et brev i posten fra kreftregisteret som en påminnelse, og bestiller time selv hos legen din. De fleste fastleger tar celleprøve, så du trenger ikke å gå til gynekolog, forteller legen.
Legens tips før man bestiller time til celleprøve
– Du kan ikke ta celleprøve om du har blødninger, du bør ikke ha hatt samleie siste tre dagene, og du bør ikke ha brukt noen stikkpiller eller gele i skjeden tre dager før undersøkelsen, forteller lege Trine Aarvold.