(StudentTorget.no):

 

– Det finnes mange forskjellige hårtyper, og de må behandles riktig. For at du skal få håret ditt slik du ønsker det, trenger du de riktige produktene, forteller frisør, Ine Selheim Bru.

 

Det eksisterer utallige hårprodukter, og hva man skal velge, kan ekspertene hjelpe med.

 

– Frisøren din kan veilede deg til å finne de riktige produktene som passer til både hår og hodebunn. De kan også gi råd om hvordan det burde behandles, slik at du får ønskelig resultat, sier frisøren.

 

I Norge har vi fire årstider, og håret trenger variert behandling og pleie ut i fra om det er kaldt, varmt, tørt eller fuktig vær.

 

– Ut i fra årstidene vil håret, hodebunnen og huden endre seg, som betyr at ut fra sesong og vær vil håret trenge ulik pleie i perioder. I tillegg glemmer vi fort at sol og forurensing sliter på håret og hårfargen, forteller Ine Selheim Bru.

 

Frisørens do’s and dont’s

Do's:
– Bruk varmebeskyttelse når du bruker varmeverktøy, det utgjør en stor forskjell om du ønsker å holde håret friskt og langt.

 

– Klipper du deg jevnlig vil håret være sterkere i tuppene, slik at det ikke knekker, men blir lengre og sunnere.


 

– Hodebunnen er likeså viktig som håret, er ikke den frisk, vil dette også påvirke håret, bruk derfor en shampoo for hodebunnen om du har problemer med den.

 

Dont’s:

– Ikke begi deg ut på prosjekter hjemme, på eget, eller andres hår, om du ikke vet hva du gjør. Det kan fort bli dyrere å rydde opp om det ikke skulle bli bra.

 

– Ikke børst slitt, bleiket hår når det er vått, håret knekker fortere når det strekkes i våt tilstand.

 

LES OGSÅ: Vet du ikke hva du skal studere? Her er karriereveilederens tips til deg! 

 

Hvor ofte burde man klippe seg?

Hvor ofte du burde klippe deg, kommer helt an på hvilken frisyre du har, og hvordan du behandler håret og hodebunnen din.

 

– Menn og damer med korte frisyrer merker fortere at håret trenger en klipp for at frisyren skal holde seg fin. Mellom seks til åtte uker vil klippen vanligvis holde seg fin, forteller frisøren.

 

– Lengre hår trenger nødvendigvis ikke å klippes like ofte, men gjerne hver tredje til fjerde måned, fortsetter hun.

 

LES OGSÅ: Gode studievaner du burde skaffe deg ved skolestart

 

For lengre og sterkere hår

Ine anbefaler de som ønsker sterkere og lengre hår å klippe seg jevnlig, slik at håret ikke «spiser seg oppover» og blir kortere, med slitte tupper som knekker.


 

– Selv om håret vokser fra røttene, er det ikke alltid slik at det blir synlig lengre. Er håret slitt i lengder og spisser, fliser det seg og blir pistrete. Om en ikke stusser håret når det er slik, vil det gjerne knekke såpass at det bare blir kortere eller føles som det kun holder samme lengde og ikke blir lengre, forteller frisøren.

 

Noen andre nyttige tips for lengre og sterkere hår er å bruke riktige produkter, og å bruke varmebeskyttelse om man bruker produkter som sender ut varme, det vil si hårføner, rettetang og krølltang.

 

LES OGSÅ: Slik tar du gode notater under forelesningen

 

Panneluggen

Panneluggen bør klippes oftere enn håret. Pannelugg har kommet tilbake i stil, og er noe flere og flere prøver ut.

 

– Du kan fint droppe innom frisørsalongen for å få stusset luggen for en grei pris. Ellers så har det vært veldig inn med lange «gardinlugger». Denne stilen kan klippes til en kortere lugg som du etterhvert kan legge mer til siden, og bruke den som en lang lugg, forteller Ine Selheim Bru.

 

Flere videoer har gått viralt av unge som har klippet og farget sitt eget hår under korona-pandemien, men frisøren anbefaler å la farge og klipp være opp til spesialistene.


 

– Om du ønsker å spare penger på å farge håret, kan en enten gå til lærlinger eller skoleelever som et like så flinke, men tar mindre betalt. Ellers ville jeg ha dratt til en frisørsalong for veiledning, og kjøpt hjemmefargen de har der for å være mer trygg på resultatet, sier Ine Selheim Bru.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet