(StudentTorget.no):

StudentTorget har nå snoket litt rundt på Instagram, for å finne profiler som virkelig kan ha en positiv effekt på studenters hverdag. Det finnes helt sikkert mange flere der ute, men her har vi samlet fem profiler som omhandler alt fra pengebruk og miljøbevissthet, til hverdags-motivasjon. Fire av de er private influensere, som StudentTorget har vært i kontakt med personlig.

 

@spareglede

Som student har man ofte ikke noe annet valg enn å være sparsom i hverdagen, om økonomien skal gå rundt. Hvorfor ikke finne glede i å leve en sparsom livsstil først som sist? @spareglede gir mange gode råd for hvordan man kan leve sparsommelig i hverdagen, og kutte mange unødvendige små-kostnader. Samtidig blir temaer som sosialt kjøpepress, og gleden av å leve lykkelig som sparsom person, drøftet på helhetlige og sympatiske måter.

Anne Berit Grostad, personen bak @spareglede, sier dette om Instagram-profilen:

«Tanken bak Instagram-profilen min er for det første å motivere/disiplinere meg selv til å leve slik jeg helst vil leve; det vil si sparsommelig, og med takknemlighet, framfor jaget etter å eie/gjøre/kjøpe alt mulig.

Dessuten ønsker jeg å være med på å synliggjøre verdiene i sosiale medier, siden eksempelvis Instagram har vært mye preget av forbruk, luksus og «show-off».

Målet mitt er å inspirere andre til å tørre å ta tak i sin egen pengebruk, og sine egne verdier, sånn at de i større grad kan leve sånn som de selv vil – ikke bare sånn som alle andre lever og forbruker.»

 

 

@ekotipset

Denne svenske profilen er en skikkelig «life-hack»-kanal, med en miljøvennlig vri! @ekotipset serverer deg mange smarte tips for hvordan man kan gjøre hverdagslige oppgaver på meget enkle, billige og miljøvennlige måter. Man blir presentert alle tipsene stegvis, noe som gjør at alle burde klare henge med for å utføre «life-hacksene» selv.  Har du eksempelvis noen gang vegret deg for å vaske innsiden av komfyren, der fett, pizzarester og andre lumskheter har bygd seg opp over flere år? Vel, @ekotipset har svaret på hvordan å fikse dette, pluss masse annet!

Ellinor Siren, personen bak @ekotipset, sier dette om Instagram-profilen:

«Jag startade @ekotipset i 2015, för att samla ihop enkla tips för en mer miljövänlig och giftfri vardag.

Innan jag startade Ekotipset kunde jag inte låta bli att dela med mig av tipsen på mitt privata Instagram-konto. Men, jag kände att mina privata följare inte var så intresserade. Så jag startade Ekotipset för att kunna «tipsa loss» till människor som faktiskt var intresserade.     

Jag drev kontot på min fritid enbart för att det kändes roligt och givande. Sedan har kontot successivt växt större och större, och sedan 2 år tillbaka är detta mitt heltidsjobb som finansieras genom betalda samarbeten.

Det bästa med att driva Ekotipset är den enorma responsen jag får från mina följare. Varje dag får jag massor av bilder från folk som provat mina tips. Att kunna påverka så många till att göra bättre val känns otroligt stort.»

 

 

@spisoppmaten

Dette er en Instagram-profil dedikert til å gi råd og tips for hvordan man kan redde mat fra å gå tapt. Mange studenter er miljøbevisste personer, og sånn sett er det god nok grunn i seg selv for å følge profilen. Men, kanskje enda viktigere for studenter, er at lommeboken ikke blir spist opp av matbudsjettet. @spisoppmaten er dermed gull verdt for studenter som – i tillegg til å ville være miljøbevisste – ønsker å utnytte maten man kjøper til det fulle. Her får man tips for hvordan lage digg mat av alle mulige rester, og mat som ellers hadde blitt dårlig! 

Mette Havre, personen bak @spisoppmaten, sier dette om Instagram-profilen:

«Bakgrunnen for at jeg startet @spisoppmaten var at jeg jobbet i avfallsbransjen. Der så jeg med egne øyne de vanvittige mengdene med spisbar mat som ble kastet. Det gjorde noe med meg. Jeg tenkte at jeg må bruke min kunnskap til å endre holdninger og atferd til folk, når det gjelder mat. Nå har jeg drevet Instagram-profilen i tre år. Det er fortsatt en lang vei å gå, men vi får flere og flere med på laget som matreddere!» 

 

 

@psykolog.med.sovepose

Dette er en profil som både fremmer gleden av å komme seg ut på tur, samtidig som diverse psykologiske temaer blir diskutert. Profilen er vel gjennomført, med gode bilder og gode psykologiske blogg-innlegg. Det skrives mye om litt dypere temaer, slik som å finne ro i sjelen, og å bli tilfreds med seg selv som person. Dette er en fredfull og fin profil å følge for enhver student, og for enhver person forøvrig (særlig hvis man har en interesse for friluftsliv).

Johanne S. Refseth, personen bak @psykolog.med.sovepose, sier dette om Instagram-profilen:

«@psykolog.med.sovepose er et forsøk på å kombinere psykologen og villmarkingen i meg. Her kan folk følge meg på eventyrene mine, finne inspirasjon til egne turer og få kunnskap om utstyr. Samtidig deler jeg psykologiske råd, triks og «fun facts» som man kan bruke til å forstå og håndtere situasjoner – både i friluftslivet og i livet generelt.

Jeg har alltid brent for at psykologi skal bli allemannseie, og jeg driver profilen etter ordtaket «Alle bør kunne det en psykolog kan». Det som er mest motiverende, er nok å få tilbakemeldinger fra folk som bruker tipsene til å jobbe med saker de har strevd med, forstå noe om seg selv, eller kanskje komme seg ut på den aleneturen de alltid har drømt om å få til.

Å drive Instagram-profilen er også en ekstremt fin måte å komme i kontakt med folk på, og en fin måte å få direkte tilbakemeldinger på.»

 

 

@motivation_mondays

Dette er den ensete profilen vi trekker frem, som ikke er en skandinavisk influenser. Kanskje bærer profilen også et lite klisjé-preg, men den er like fullt en fin kanal som kan gi alle og enhver en liten porsjon motivasjon og inspirasjon i hverdagen (særlig på mandager). Profilen serverer regelmessige kvoter, som får oss til å holde motet oppe, og som (kanskje?) noen ganger hjelper oss å finne mening i tilsynelatende kjipe situasjoner. Om man kan akseptere en og annen klisjé, er denne profilen absolutt fin å følge i en hektisk hverdag.