(StudentTorget.no):

Når man er student, er det lett å ty til usunn ferdigmat og raske løsninger mens man er på farten mellom forelesning, fritidsaktiviteter, venner og deltidsjobben.

Alle vet at dette ikke er optimalt, men det er likevel den enkleste måten å spare tid og kanskje også penger på når dagene er hektiske og det er mye man skal rekke. StudentTorget.no har snakket med masterstudent i klinisk ernæring, Oda Aakervik, om hvordan riktig og næringsrik mat påvirker en studiedag.


– Hvordan vi spiser i løpet av en studiedag kan ha innvirkning på hvor godt og effektivt vi evner å prestere, forteller hun.

 

 

Hva er egentlig sunn mat?

Aakervik forteller at man generelt sett kan si at sunn mat=næringsrik mat. 

 –  Sunn mat er et vidt begrep. Her vil jeg henvise til kostrådene Helsedirektoratet anbefaler.

Hun forteller videre at om maten er næringsrik, betyr det at den inneholder flere av de næringsstoffene kroppen vår trenger påfyll av hver dag.

– I denne sammenhengen tenker jeg både på makronæringsstoffer som karbohydrater, proteiner og fett, og mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler.

 

 

Påvirker hjernefunksjonen

– Mange snakker om at vi trenger nok mat, og mat til riktige tidspunkt. Da handler det mest om å sikre et stabilt blodsukker. Et stabilt blodsukker er helt avgjørende for å holde på energi og konsentrasjonsevnen i løpet av dagen. 

Men det som kanskje er like interessant og mer underkommunisert er at den maten vi spiser også, ut ifra nyere forskning, kan se ut til å kunne påvirke hjernefunksjonen og hjernehelsa vår. Både humør, hukommelse, konsentrasjon, kreativitet og risiko for senere sykdom kan være faktorer som i ulik grad påvirkes av mat.

Aakervik forteller videre at gevinsten av å spise riktig og næringsrikt mat har med andre ord en positiv innflytelse både på helse, velvære, yteevnene og ikke minst funksjonene i hjernen.

– For deg som student vil derfor nok og riktig mat både være en generell helsegevinst, i tillegg til å være et viktig prestasjonsfremmende verktøy i en travel studiehverdag. Det finnes masse muligheter i mat.

 

 

Påvirker hvordan man presterer

Hvordan vi spiser i løpet av en studiedag kan ha innvirkning på hvor godt og effektivt vi evner å prestere. 

– Jevnlig påfyll av nok og riktig mat vil derfor være med på å opprettholde konsentrasjon, skjerpe hukommelsen og «booste» humøret, samt bidra til å kunne opprettholde et stabilt energinivå i løpet av dagen. Dette vil ikke bare være overførbart til lesesal og i forelesning, men riktig og nok mat vil også kunne fremme overskudd til egen fritid, sosiale aktiviteter og kanskje også en deltidsjobb, forteller hun videre.

– Og ikke glem å sikre væskebalansen! Ha gjerne en vannflaske som du passer på å drikke jevnlig av. Er du dehydrert vil det også kunne innvirke på blant annet konsentrasjon og prestasjonsevnen på skolebenken.

 

 

Basisvarer

Som en student på budsjett kan det være vanskelig å vite hvilken mat man bør prioritere å ha i kjøleskapet, men et godt og sunt kosthold trenger ikke være dyrt. Vi har spurt Aakervik om hvilke basisvarer hun anbefaler studenter å ha hjemme. 

– Fyll handlelista med masse frukt- og grønnsaker, grove kornprodukter, fisk, belgfrukter, samt noe melk- og meieriprodukter. Da er du allerede langt på vei til å sikre et sunt og næringsrikt kosthold som gir et godt grunnlag for å prestere under studietiden. Spis gjerne fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag (1 porsjon = 100 gram), sier Aakervik. 

 – God og næringsrik mat trenger verken å være dyrt eller tidkrevende. Vanlig mat er mer enn bra nok. Havregryn er jo kortreist og billig supermat og kan brukes til alt fra havregrøt, til scones, vafler, lapper, smoothie!
Av grønnsaker er det sesong for rotgrønnsaker som smaker veldig godt nå på høsten. Rotgrønnsakene metter bra og her får man ofte mye igjen for pengene.

– Et annet tips er å kjøpe grønnsaker i løsvekt framfor ferdigpakket. Av fisk trenger man heller ikke salmalaks for fiskemåltidet skal bli sunt. Frist Price laks der du har fire frosne stykker i en pakke er akkurat like næringsrikt.

 

 

Vanskelig å spise riktig?  

– Hvorfor tror du det kan være vanskelig for studenter å spise riktig og næringsrik mat? 

– Det vil jeg nok tro er veldig individuelt. For noen handler det kanskje mest om finansielle utfordringer, for andre handler det kanskje mer om dårlig planlegging og/eller travle hverdager der mat nedprioriteres. 

 – Jeg tror nøkkelen til suksess er planlegging. Sett av litt tid en kveld til å planlegge. Det viktigste er at du finner de
løsningene som funker for deg og din studiehverdag! Avslutter Aakervik.