Har du lange studiedager og mange tidsfrister som stresser deg? Eller har du hatt en for lang økt foran datamaskinen? Stress og problemer har lett for å sette seg i nakke, skuldre og øvre del av ryggen. Her finner du noen enkle øvelser som hjelper deg å forebygge eller få bukt med smertene.

Fysioterapeut Jeanette Roede i Grete Roede AS har sendt StudentTorget.no gode tips og øvelser for å holde rygg og skuldre i sjakk. Her har du hennes gode råd:

  • Finn ut akkurat hvor du har vondt og hvordan og når du for eksempel heiser skuldrene, trekker skulderbladene sammen, biter tennene sammen osv.
  • Når du oppdager at du sitter med skuldrene oppunder ørene, pass på å senke dem helt ned. Jo oftere du gjør dette, jo lettere blir det å bli seg bevisst at "nå gjør jeg det igjen" og å slippe opp.
  • Kjenn samtidig etter om du strammer i kjeven eller holder pusten, og pass på å løse opp der også.
  • Noen ganger om dagen kan du heise skuldrene helt opp til ørene og slippe dem helt ned frem til ti ganger. Trekk så skulderbladene sammen og slipp opp frem til ti ganger. Bit tennene sammen og slipp opp frem til ti ganger. Husk å puste godt underveis.
  • Legg hodet over til siden og kjenn at det tøyer forsiktig på siden av halsen, og gjenta til den andre siden. Med strake armer folder du hendene foran deg og skyter rygg slik at du kjenner at det tøyer øverst i ryggen.
  • Når du er ferdig, sitter du et øyeblikk helt avslappet og kjenner varmen i skuldrene og nakken mens du puster godt ut.


Takk til greteroede.no