Vann er sunt og vann er den beste tørstedrikken. Det er det ingen tvil om. Det er heller liten tvil om at det er mer fokus på betydningen av å drikke vann og på å drikke mye vann. Men hvor mye vann trenger vi egentlig?

Under normale forhold vil en voksen person ha behov for mellom to og tre liter væske per dag. Det betyr likevel ikke at du må få i deg all væsken i form av drikke. Det regnes nemlig med at vi får omkring 1 liter væske gjennom maten vi spiser. Derfor anbefaler vi å drikke mellom 1,5 – 2 liter på en vanlig dag. Væskebehovet øker ved fysisk aktivitet og i varmt klima. Jo mer vi svetter, jo større er behovet for å etterfylle med væske.

Hvorfor trenger vi vann?

Vannets struktur og kjemiske egenskaper gjør at det har en sentral rolle for alt liv – så også for oss mennesker. Vann er nødvendig for selve oppbyggingen av cellene, det hjelper til med å løse opp og transportere andre stoffer i kroppen, og det har en viktig rolle knyttet til reguleringen av kroppstemperaturen.

Vann utgjør vanligvis mellom 50 og 70 prosent av kroppsvekten hos voksne. Vi har behov for jevnlig påfyll fordi kroppen hele tiden skiller ut vann via huden og pusten, samt urin og avføring. For lite væske kan føre til konsentrasjonsvansker, svimmelhet, kvalme og vondt i hodet. Allerede ved et væsketap på 2 prosent, vil den fysiske yteevnen reduseres. Uansett om du hviler eller driver fysisk aktivitet, kreves en velregulert vannbalanse.


Når skal vi drikke?

Det er tørsten som forteller deg at kroppen din trenger vann. Når du kjenner tørst, har imidlertid kroppen din allerede tapt en del væske. Det lønner seg derfor å drikke i tide, og det er ingen andre drikker som kan utkonkurrere vann. Vann har verken energi som må forbrennes eller unyttige stoffer som kroppen må kvitte seg med i neste omgang.

Vann kan dempe appetitten noe om du drikker et par glass før et måltid eller når du kjenner sult mellom måltidene. Det kan derfor være lurt å innarbeide gode rutiner på vanndrikkingen.

Hvordan vet du at du drikker nok?

Her finnes det ulike tommelfingerregler. Det er en som sier at du skal drikke såpass at du føler for å late vannet hver tredje time og én gang i løpet av natten. En annen sier at du kan finne svaret ved å se på fargen på urinen. Hvis fargen på urinen er bare svakt gul eller nesten fargeløs, så drikker du nok vann. Hvis fargen er sterkt gul til nesten mørk, med unntak for morgenurinen, så bør du drikke mer.

Det gjelder for vann som for alt annet som kan drikkes og spises - både for lite og for mye er usunt. Ja, det går faktisk an å drikke for mye vann. Overdrevent inntak av vann kan føre til vannforgiftning.

LES OGSÅ: Her får du gratis vårpuss av sykkelen før helga


Husk, vann er GRATIS!


Kilde: ernæringsfysiolog Kari H. Bugge, Grete Roede AS