Lange dager på lesesalen gjør at behovet for ekstra næring er viktig. Ved å spise mellommåltider holder du deg skjerpet. Nøtter er et smart alternativ, bokstavelig talt.

De kommer i små pakker, saltet, ristet eller ubehandlet. Du kan spise de om du er småsulten, fysen eller ingen av delene. Populariteten er sprø, for nøtter er i grunnen en tørr frukt, som inneholder et eller to frø. Likevel bruker vi nøtter i alle tenkelige sammenhenger, fra snacks til matolje.

Det sies at man blir hva man spiser, og 31. januar lanserte nasjonalt råd for ernæringsrapporten kostråd for å fremme folkehelsen. Der legges det vekt på at man skal spise variert, og nøtter blir anbefalt sammen med de fem fruktene man helst skal få i seg daglig.
Nøtter kan altså kategoriseres som sunt, så lenge de spises uten salt. Et godt alternativ på lesesalen med andre ord. Dette til tross for at nøtter inneholder en god del fett.

LES OGSÅ: 10 KOSTHOLDSRÅD FOR EKSAMEN

 

Fet mat er smart mat


Solveig Haga Staurland (23) har en master i helse og ernæring, og skriver en blogg om kosthold og livsstil. Hun er opptatt av å spise fet mat som hun beskriver på bloggen sin som et LowCarb HighFat(LCHF) kosthold.

- Det vil si at kostholdet mitt inneholder lite karbohydrater, moderat med proteiner og mye fett. Jeg setter fokus på ren naturlig mat, mens sukker og stivelserike matvarer er helt kuttet ut, sier hun og utdyper.

- Fett virker som signalmolekyler, de er bestanddeler i cellene, en optimal energikilde, og er dessuten viktig for en normal kroppsfunksjon. Det man bør unngå er sukker og transfett.


Verdens Helseorganisasjon (WHO) har tidligere rådet folk til å minimalisere inntaket av denne typen fett. Transfett er nemlig flerumettet plantefett som omformes til fast herdet fett ved oppvarming. Dette fettet finner man blant annet i frityrstekt mat.

Til tross for at man bør unngå transfett, er det ifølge Staurland mange typer fett man absolutt må få i seg. Hun mener at fet mat er smart mat, fordi kostholdet kan påvirke hvilke fettsyrer cellemembranen består av.

 Hva spiser du til eksamen?

Navn: Marielle Pischedda
Alder: 23

- Tenker du over hva du spiser når du leser til eksamen?

- Ja, jeg prøver å tenke på det. Jeg spiser mye laks. Det setter ikke kjæresten min så stor pris på da, hehe. Nå har jeg jo en sukkerfri måned, så jeg er veldig bevisst på hva jeg får i meg. Jeg spiser nøtter og egg, og så tar jeg vitaminer. Det har egentlig ikke noe med eksamen å gjøre. Jeg prøver å spise sunt uansett.

- Hva spiser du når du egentlig ikke er sulten, som et mellommåltid/snacks?

- Når jeg leser og har lyst på noe, går det mye i gulrøtter og nøtter. De små pakkene med nøtter og frukt er veldig fine. Småsulten heter de vel.

- Tror du det er mulig å påvirke hukommelsen med det du spiser?

- Ja, det er jeg overbevist om!  Er det ikke sånn at sunne oljer som omega 3, påvirker hukommelsen? Jeg tror det.


 

Sulten hjerne


Hjernen inneholder en god del vann, men faktisk så mye som ca. 70% av hjernen består av tørrstoff, eller fett. Hjernenevrolog Johan F. Storm har god greie på hjernen vår, og hvordan den fungerer. Han forteller at fettet i hjernen blant annet sørger for at vi tenker klart.

- I hjernen sendes det ut elektriske signaler hele tiden, og disse signalene er faktisk så sterke som en tiendedels volt. For at signalene i de tynne nervefibrene skal kunne bevege seg rask trengs det veldig god isolasjon. Fettet gjør at cellene blir elektrisk isolert, sier han og utdyper.

- Fettet utgjør nemlig membranen i cellene, og sørger for at de elektriske signalene kan bevege seg raskt. Dette elektriske fenomenet er tankene våre. Fettet fungerer som sagt som isolasjon, og sørger for at signalene kommer dit de skal.

I følge Storm har fettet den samme funksjonen i andre deler av kroppen også, men hjernen er et såkalt prioritert organ. Det vil si at det tar lang tid før fettet tærer bort. Mennesker som lider av anoreksi eller av sult vil miste fettet på kroppen først.
- Når det går så langt at hjernen blir rammet av sult, vil dette definitivt påvirke hjernefunksjoner som hukommelsen.

 Hva spiser du til eksamen?

Navn: Gry Holme
Alder: 20

- Tenker du over hva du spiser når du leser til eksamen?

- Jeg spiser egentlig det samme som ellers. Det går mye i pasta, fisk, kylling og egg. Jeg spiser i grunne mye egg da, det er så godt. Helst to egg om dagen, men det er vel ikke så sunt.


- Hva spiser du når du egentlig ikke er sulten, som et mellommåltid/snacks?

- Hehehe. Is, sjokolade, og popcorn. Jeg elsker popcorn! Det blir mye usunt da, men jeg prøver å spise sunt sånn ellers altså.

- Tror du det er mulig å påvirke hukommelsen med det du spiser?

- Jeg tror det er mulig. Vet ikke helt hva det skulle være, men det er sikkert noe sunt, som grønnsaker og avokado. Avokado inneholder jo masse sunne oljer, så det er sikkert noe sånt.


Perfekt lesemat


 De meste vanlige nøttene

Peanøtter
Dette er den vanligste nøtten. Mange anser den som en grønnsak, i samme kategori som bønner, erter og linser, framfor en nøtt. Peanøtter inneholder proteiner, niacin og vitamin E, B1 og B6. De er også rike på mineraler som kobber, sink og jern. Peanøtter er den nøtten vi spiser mest av.

Paranøtter
Paranøtter er rene mineralbomber og er en god kilde til energi. Idrettsutøvere og personer med et høyt aktivitetsnivå, kan ha god nytte av paranøtter. De er også rike på antioksidanten og det kreftbekjempende stoffet selen, som beskytter immunforsvaret og prostataen.


Valnøtter
Valnøtter gjør godt for hjernen og hjertet da de er fylt med omega-3, 6 og 9 fettsyrer, som man ellers finner mye av i fisk. I tillegg har studier vist at valnøtter kan senke kolesterolet. Det er fordi 75 prosent av fettet i nøtten er sunt en-umettet fett. Hvis man vil nyte godt av nøtten bør man spise den rå, fordi den mister sin helsegevinst om den kokes.

Mandler 
Mandler den nøtten som er rikest på proteiner og kalsium. De inneholder også kobber, jern, sink, niacin, magnesium og vitamin B1, B2 og E. Hele 70 prosent av fettet i mandler er en-umettet. Mandler inneholder også mye oljesyre, som er det stoffet i olivenolje som skal beskytte mot hjertesykdom.

Cashewnøtter 
Cashewnøtter inneholder kalsium, magnesium, jern, folinsyre, vitamin E og omega-3 og 6 fettsyrer. De er dermed en god kilde til mineraler som er viktige for benhelsen og huden

Macadamianøtter
Disse nøttene har mange næringsstoffer, og inneholder en god balanse av omega-3, 6 og 9 fettsyrer som bidrar til å balansere hormonene i kroppen, forbedre nervefunksjon, hukommelse og konsentrasjonsevner. I tillegg forbedres kvaliteten på huden. 


Kilde: DinSide

Ifølge Helse & Kost er Lecithin bra for hukommelsen. Lecithin inneholder fosfolipider som finnes i alle kroppens vev og organer, men spesielt i hjerne- og nervevevet. Fosfolipidene har en gunstig innflytelse på blodets fettstoffbalanse, og kan bidra til å normalisere kolesterolverdiene våre. Samtidig som lipidene sørger for at fettstoffene kan utveksles mellom cellene og omgivelsene deres.
Nøtter inneholder mange sunne fettstoffer, blant annet Lecithin. Man bør altså kunne bli smart av å spise nøtter, men hva tror ekspertene?

- Det er ikke utenkelig. Fettstoffer og hjernens funksjon henger sammen. Det har nok noe å gjøre med ernæring generelt tenker jeg. Hvis man spiser et normalt godt og variert kosthold, og er godt ernært, har nok nøtter lite å si hvis man spiser det i tilegg. Det kommer altså an på hva man sammenligner med. Er det snakk om en utsultet person vil nok det fettet som finnes i nøttene påvirke i positiv grad.

Solveig Haga Staurland er enig med Storm.

-Det gjør deg i alle fall ikke dummere! Men om det er sant er ikke dokumentert av vitenskapelig forskning, enda, sier hun og utdyper.

- Hvis nøtter erstatter andre matvarer som inneholder mindre av de sunne fettstoffene tror jeg absolutt at de kan bidra positivt. Valnøtten er den aller sunneste nøtten, og kan og bør i større grad være en del av et sunt kosthold, sier Staurland
Hun synes absolutt nøtter er et godt alternativ å ha med seg på lesesalen.

- Nøtter er lette å ha med seg, de smaker godt, og de inneholder masse sunne stoffer. Proteininnholdet er derimot relativt lavt, så i kombinasjon med egg, skinke, ost eller andre proteinrikematvarer er dette perfekt lesemat.