Er du lei av å traske gatelangs i sentrum, drømmer du om myk skogbunn under føttene? Marka og andre utearealer er nærmere enn du tror.

- Dørstokkmila er ofte den lengste mila, sier daglig leder i Trondheimsregionens Friluftsråd, Knut Erling Flataker, og oppfordrer studenter til å komme seg ut.

Landets treningssentre forsøker i disse dager å lokke med fristende tilbud for å få deg inn i treningsvarmen. Flataker forklarer deg hvorfor du bør holde deg utendørs.

- Det er vel og bra å trene inne på et treningsstudio, men man mister den dimensjonen med den friske lufta. Dessuten går du glipp av alle de flotte bildene på netthinna. Du fylles med energi på en helt annen måte om du trener ute, oppfordrer Flataker.

 

 

Gjør treningen til noe sosialt
 

Til tross for at man svært sjelden angrer på treningsturen når man kommer inn igjen, kan det være vanskelig å motivere seg for å komme seg ut. Å gjøre treningen til noe sosialt kan imidlertid hjelpe betraktelig.
- Har dere vært ute på byen den ene helga, kan lysløypa kanskje være den sosiale arenaen neste helg, foreslår Flataker.

 

Har du vanskelig for å motivere deg selv til å trene utendørs, bør du derfor alliere deg med noen du kjenner, slik at dere kan påvirke hverandre. Det er vanskeligere å droppe treningsturen hvis du har avtalt å møte noen.

 

 

Bedre for kropp og sjel


Helt soleklart, det er to verdener, svarer Knut Erling Flataker, da StudentTorget spør om det er bedre for kroppen å jogge ute enn på tredemølle.

 

- Tredemølla er veldig fin på glatte, sure dager, men samtidig har det jo sin sjarm å dra ut og jogge i dårlig vær også.

 

 

Benytt deg av de tilrettelagte stiene


Er du usikker på hvor du skal bevege deg i skogen, kan det være lurt å holde seg til de oppmerkede stiene. I Trondheim er det for eksempel tilrettelagt et voldsomt stinett som alle kan benytte seg av helt gratis. Her er det også løyper tilrettelagt for ski om vinteren, og løyper som passer for de med barnevogn.

Stikker du innom et av Trondheims bibliotek, kan du dessuten få med deg et gratis motivasjonskart med oversikt over turstier og løyper.

 

Dette tilbudet gjelder imidlertid ikke bare i Trondheim. Sjekk ut nettsidene til friluftsetaten i din kommune. De har gjerne lagt ut tips til hvor du kan gå på tur. 
 

LES OGSÅ: Studenter med tilretteleggingsbehov blir ikke trodd

 

Ikke bare for joggere


Tar man en tur langs Akerselva i Oslo kan man iblant få inntrykk av at utendørstrening kun er for de ivrigste joggerne. Men også andre mer utradisjonelle treningsformer kan gjøres utendørs. 

 

 - Alt mellom himmel og jord av trening kan du jo drive med ute.
Flataker trekker frem mulighetene for klatring og padling i elvestryk.
I Trondheim finnes det klatreparker inne, men også fine muligheter for å klatre ute. Dessuten er det flere elvestryk i Trondheimsregionen som er særdeles egnet for padling.

Ellers oppfordrer Knut Erling Flataker også studenter til å putte et par pils i ryggsekken, og begi seg avgårde til en av studentkojene i marka. På den måten trenger ikke frisk luft bare å handle om hard trening.  

- Det vanskeligste er jo ofte bare å komme seg ut, avslutter Flataker.

StudentTorget føyer seg til Flatakers anbefaling. Du får masser av frisk luft, og best av alt: Treningen er stort sett helt gratis!

 

 

Tips til steder å trene utendørs i forskjellige studentbyer:

Oslo

Rundt Sognsvann: Ta T-bane nr 3 til endestasjonen Sognsvann. Jogg rundt vannet. Turen er på ca. 3-4 km. Fra Sognsvann kan du fortsette innover i opp til Ullevålseter og videre opp mot Frognerseteren, hvis du vil det.  

Langs Akerselva : Bor nær Grünerløkka eller Sagene og og ikke vil bruke tid på kollektivtransport for å komme deg ut i naturen, er turveien langs Akerselva perfekt for jogging. Elva er 8 kilometer lang. Den starter ved Maridalsvannet, og ender ved operaen.

Østmarka: Dette er skogområdet som ligger øst for Oslo. Her har du en større sjanse for å være alene, enn hvis du jogger midt i byen.  For å finne stier som fører ut i Østmarka, kan du for eksempel ta t-banen til Haugerud eller Ulsrud. Fra Oppsal, Mortensrud, Haugerud og Ellingsrud er også fine utgangspunkt for en rundtur på sykkel i Østmarka.

Lillomarka: Lillomarka ligger nordøst for nordøst for Oslo sentrum. Ta trikken til Kjelsås eller buss nr 56 enten til Solemskogen, Linderudkollen eller Grefsenkollen.
Se dntoslo.no eller friluftsetaten.oslo.kommune.no for mer informasjon.

Stavanger

Mosvatnet: Ta en joggetur rundt Mosvatnet. Dette er et av de aller mest brukte friluftsområdene i Stavanger. Stien rundt vannet er ca 3 km. Ved Mosvatnet er det også satt opp treningsapparater som alle som vil kan benytte seg av, helt gratis.

Sørmarka: Sørmarka ligger ca. 4 km fra Stavanger sentrum. Her finner du 8 km med kuperte turstier og av disse er ca. 3,7 km lysløype, slik at du også kan løpe etter at det har blitt mørkt.

Store og lille Stokkavatn: Andre tips til løperuter er rundt Store og lille Stokkavatn. Runden rundt det lille vannet er ca. 6 km, mens tar du runden rundt Store har du mulighet til å løpe 8 km.   

Tromsø

Kraft: Rundt Kraft sitt treningsanlegg er det fine muligheter for utendørs trening. Om vinteren er det bare å spenne på seg skia, og legge ut i lysløypa. Andre tider på året er anlegget et perfekt utgangspunkt for joggeturer, da også med lys i lysløypa.

«Ti på topp»: Toppturer er den perfekte mosjonstur. Turlaget - som lager løypekartene – velger hvert år ut ti toppturer på fjellene rundt Tromsø. Løypekartene kan du blant annet kjøpe på bensinstasjoner, Tromsø Sport eller hos Turlaget.

Volda

Rotevatnet: Runden rundt Rotevatnet er perfekt for jogge- og gåturer. Vannet ligger ca. 1 km utenfor Voldas sentrumskjerne. Det er grusvei rundt hele vannet, og  runden er på ca 6, 6 km.

Sunnmørsalpene: Volda ligger omgitt av flotte og høye fjell som er perfekt for toppturer. Her kan du absolutt få trent kondisen, i bratte bakker og heng.   

Trondheim

Estenstadmarka-Strindamarka: Strindamarka består av mange mindre ”marker” med Estenstadmarka som den mest kjente. Her er det godt skiltete, velbrukte stier.

Ladestien: Ladestien er en ca. 7 kilometer lang turløype i midt i Trondheim sentrum. Stien går langs langs fjorden og gir en avveksling fra det vante bylivet med naturliv og  landlig idyll, uten at du trenger å bevege deg langt utenfor byen.

I Trondheim kan du få gratis motivasjonskart med oversikt over turstier og løyper. Kartene kan hentes på et av byens bibliotek eller lastes ned på hjemmesiden til Friluftsrådet.


Har du en treningstur å anbefale i din studentby? Bruk kommentarfeltet, og anbefal til andre studenter!

Kilder: Stavanger kommune, Sørmarkas venner, Trondheims Friluftsråd, Wikipedia, Friluftsetaten, Oslo kommune.