Lurer du på hvordan du skal overbevise en potensiell arbeidsgiver om at akkurat du er riktig kandidat for jobben du søker på? Det er lurt å begynne å tenke på allerede mens du studerer.

Hvis du spesialiserer deg innenfor et spesielt område hvor det virkelig trengs mer kompetanse kan du havne øverst i søkandsbunken.

Camilla Skogstad er HR-sjef i Rambøll, som er et selskap som jobber med rådgiving innenfor plan, design og teknikk forteller om hva om skal til for å få en fot innenfor bransjen.

 

Hun mener lang utdannelse er en viktig faktor for å få en fot innenfor i rådgivingsselskapet.

– Vi ansetter flest med ingeniørfaglig bakgrunn. I tillegg har vi mange arkitekter og landskapsarkitekter. Siden vi driver med rådgivning i mange store prosjekter med stor samfunnsmessig betydning, er vi særlig glad for de med lang utdannelse og faglig fordypning innen et teknisk fag.

– Derimot er fagspekteret stort, og vi ansetter også noen med annen høyere utdanning, sier hun til StudentTorget.

Hva ser dere etter når dere skal ansette en ny kandidat?

 Personer med stort faglig og sosialt engasjement. Hos oss forventer vi at våre ansatte trives med jobben sin og viser engasjement både ute hos våre kunder og internt, forteller HR-sjefen.


 

Følg med på markedet

Skogstad anbefaler studentene som vil inn i denne bransjen å spesialisere seg i et felt, og unngå å følge strømmen.

– Jeg tror det er viktig at studentene følger med i markedet og finner nisjer som de kan spesialisere seg i. Jeg opplever at mange studenter velger fag som de føler er trygt og godt, og glemmer at det dermed blir mange konkurrenter til de jobbene som finnes innen det faget, sier Skogstad, og legger til:

– Det finnes flere områder der det er skrikende behov for mer kompetanse. Det viktigste er likevel at man som student velger den utdannelsen man interesserer seg for.


Det er derimot ikke slik at man må ha erfaring for å få en fot innenfor bransjen.

– Vi forventer ikke at de nyutdannede har arbeidserfaring når de søker hos oss. Men det er selvfølgelig flott om de for eksempel har hatt relevant sommerjobb.