Når man kommer over nye, spennende stillingsannonser, og man ser venner går videre i karrierene sine, er det fort å sette spørsmålstegn rundt sin egen jobbsituasjon. 

«Jeg skulle ha fått det jobbtilbudet», «Jeg skulle aldri ha valgt PR», «Jeg skulle ha byttet jobb for lenge siden». Dette er tanker som kan være belastende, og er ikke særlig til hjelp for din nåværende situasjon. 

Gisle Hellsten ved Karrieresenteret på Universitetet i Oslo understreker viktigheten av å se fremover.

– Det å være fast i en stilling og ikke være i stand til å se veien ut, oppleves ofte som frustrerende. Det er viktig at man ikke bruker for mye tid på å gruble over stillingen man er i, men snarere forsøker å sette ord på hva man vil jobbe med i fremtiden, sier han.

 

Brainstorming

Priscilla Claman er president i Career Strategies Inc., og bidrar også med karriereråd i Harvard Business Review’s «HBR Guide to Getting the Right Job». Der har hun skrevet en artikkel om det å angre på karrierevalg, og kommer med råd til hvordan man bør ta tak i situasjonen.

Hun råder leserne til ikke å tenke på hva de skulle ha gjort annerledes, men heller tenke på hva man kan gjøre fremover. Hun anbefaler å samle noen gode venner eller kolleger til å være med på en brainstorming rundt mulighetene du faktisk har.

Husk å spørre noen som kan tenke fantasifullt og positivt - ikke kynisk og negativt. Skriv ned så mange ideer som mulig.

Noen muligheter for PR eksempel kan være: 

«Hva om du gjorde PR for en sak du brenner for?» 

«Hva om du coachet klienter innen PR-strategi?»

«Hva om du lærte bort grunnleggende PR til bedriftsledere?

Utforsk alle ideene som kommer på bordet. Hvis du merker at noen av ideene inspirerer deg, er det bare å fortsette med å finne ut av hvilke muligheter man for å gjennomføre det, skriver Claman. 

Hellsten forteller at det også kan være en ide å sparre med en profesjonell karriereveileder.

– Noen timers investering kan være verdt det hvis man sammen staker ut en kurs som er riktig for den som søker karriereskift. Enkelte fylker har dette som en gratistjeneste, men ikke alle.


 

Veien videre

Gisle Hellsten er langt på vei enig at et miljøbytte kan være det som skal til. Selv om oppgavene forblir ganske like, vil kanskje nye kollegaer innen en ny bransje være nok til å finne en jobb man vil trives med.

Andre ganger vil en fremtidig kursendring også kreve ny kompetanse. 

– Eksempelvis kan etter- og videre utdanning være helt nødvendig for å nå sine mål. I slike tilfeller er det lurt å planlegge i et lengre perspektiv. Skal man etter- og videreutdanne seg på deltid eller på kveldstid, eller har man mulighet til å bli fulltidsstudent i en periode.

– Eller kan det tenkes at det finnes gode etter- og videreutdanningsmuligheter som nåværende arbeidsgiver kan tenke seg å betale for?


En god kartlegging av hvilke arbeidsoppgaver man kan tenke seg fremover og refleksjon rundt hva som skal til for nå karrieremålene er ofte en god start. Det er også lurt å undersøke hvordan arbeidsmarkedet ser ut for personer som har tatt den utdanningen du vurderer for å vurdere risiko.

Til noen områder i arbeidsmarkedet er det stor etterspørsel, mens andre i mindre grad mangler arbeidskraft, forklarer Hellsten.

Når man kommer dit at man skal søke ny jobb, mener han at det er viktig at man kommuniserer godt rundt hvorfor man ønsker en ny jobb. For en ny arbeidsgiver er det ikke god nok motivasjon at du ikke trivdes der du var. 

– Det er med andre ord viktig at man søker seg til en ny jobb, og ikke vekk fra den du har, forklarer Hellsten.