Den siste tiden har det vært mye snakk om det store behovet for ingeniører i kjølvannet av den sterke veksten i norsk oljebransje.

Det som ikke har blitt viet like mye oppmerksomhet er at veksten også medfører et stort behov for annet personell – blant annet økonomer.

– Vi forventer en stor men jevn vekst i årene som kommer. Det vil nok også fremover være ett stort behov for ingeniører. Men det er viktig å vite at det samtidig vil være ett jevnt behov for andre typer kompetanse, sier kommunikasjonssjef i FMC Technologies, Andreas Helgesen.

Forrige uke inviterte FMC Technologies i samarbeid med VilVite til studentsamling i Bergen, for å informere om hvilke karrieremuligheter som finnes innen bransjen.

 

Stor interesse blant studentene

Formålet var å samle studenter fra ulike utdannings retninger til uformell sammenkomst, der studentene fikk en mulighet til å bli bedre kjent med oljebransje generelt og FMC Technologies spesielt.

De hadde og ett spesifikt ønske om å få frem at oljeindustrien ikke bare trenger ingeniører. For å klare veksten som forventes er det behov for et bredt spekter av kompetanse.

To dager før arrangementet var de fullbooket med en venteliste på 50 stk. og totalt var det 320 studenter som møtte opp.

Helgesen forklarer at det er mange som ikke er klar over de gode opplæringsprogrammene, stadige utfordringene og de internasjonale karrieremulighetene bransjen har å by på.

 

På møtet fikk studentene presentert faglig innhold, bedriftspresentasjon, introduksjon til subseateknologi samt mulighet til å møte ansatte fra ulike avdelinger og stille spørsmål om industrien så vel som arbeidsmuligheter.

Foruten ingeniører er det mye annen kompetanse som er etterspurt innen olje- og gassbransjen. FMC Technologies er et av selskapene som er på utkikk etter de rette hodene innen flere ulike fagområder.

– Med det mener vi ikke bare ingeniører, men alle støttefunksjoner som kreves for å utføre et prosjekt. For eksempel innen økonomi, HR, innkjøp og logistikk, sier Helgesen.

Med det mener han alle former for støtte og stabsfunksjoner, som blant annet finans, HMS, kvalitet, logistikk, innkjøp og planlegging.

– I tillegg har vi ett mer eller mindre konstant behov for personell med mekanisk bakgrunn Offshore og i verkstedene våre.


 

Gode karrieremuligheter

Helgesen mener at bransjens gode utsikter bør kunne virke lokkende på studentene.

 

– Oljebransjen er Norges største industri, det er i den sektoren hovedvekten av verdiskapningen i Norge skjer i denne sektoren. Norge har vært i førersetet for utvikling av teknologi for utvikling av Olje og gass Offshore. Denne kompetansen er svært ettertraktet internasjonalt.

Det at store deler av omsetningen til norske bedrifter er basert på eksport av produkter og tjenester, gjør at de kan by på spennende arbeidsoppgaver internasjonalt.

Dette gjelder ikke bare for ingeniørene. FMC Technologies stabsfunksjoner på Ågotnes jobber daglig med utfordringer rundt å få til gode operasjoner internasjonalt, for eksempel i Angola og Russland.

Dette gir både finanskontrollere, innkjøpere og logistikk personell spennende arbeidsutfordringer.

FMC Technologies har ved flere anledninger blir kårets til verdensledende innen sitt felt. Senest ble dem kåret til verdens beste selskap i kategorien olje og gass serviceleverandører i det prestisjetunge Fortune Magazine.

Selskapet har hovedkontor i Houston i USA, men er sterkt representert i Norge med avdelinger i Kongsberg, Asker, Stavanger, Kristiansund, Førde og på Ågotnes utenfor Bergen.

Selskapets norske virksomhet har i dag blant annet hovedansvaret for aktivitetene i Afrika, Europa, Kaspiske hav og Russland. FMC har spesialisert seg på undervannsinstallasjoner til oljevirksomheten, og leverer avanserte havbunnskonstruksjoner over hele verden.