Når man starter i en ny stilling er det vanlig å bli ansatt med en prøvetid, som i Norge kan være maks seks måneder.

I denne perioden skal man få tid til å sette seg inn i bedriften og arbeidsoppgavene. Men hvor langt ut i prøvetiden kommer man før arbeidsgiver forventer at man leverer resultater?

Seniorkonsulent Magnus M. Norstrøm i Headhunt bruker en tommelfingerregel hvor nyansatte har 12 måneder på seg før de bør begynne å bli produktive.

– Det kommer veldig an på type stilling, men jeg har et inntrykk av at det er veldig mange som fort kan bruke ett års tid før de begynner å levere resultater, sier han til DN.no.

 

Grundig innføring

Norstrøm poengterer at prøvetiden ikke nødvendigvis brukes til å finne ut av om en nyansatt leverer resultater eller ikke.

 Prøvetiden er en altfor kort periode til å avdekke om den ansatte er dyktig eller ikke. Denne tiden er imidlertid nyttig for å kunne fjerne personen hvis det er noe ved han eller hun som ikke ble avdekket på jobbintervjuet.

– Mye av det som skal til for å gjøre det bra er ikke bare opp til den ansatte. Det handler også om matchen mellom selskapet og den ansatte, sier headhunteren.


Direktør Hans Olav Hellem i design- og teknologiselskapet Making Waves forteller at de vanligvis gir nyansatte en prøvetid på tre til seks måneder for å bli bedre kjent med bedriften, avhengig av hvilken rolle de har.

Han forteller at de ønsker at de nyansatte bruker den første tiden til å sette seg inn i selskapets historie og kultur. Ferskingene får derfor en grundig innføring i dette gjennom en rekke seminarer.

Vi opplever at alle som begynner hos oss er fryktelig motiverte og har lyst til å vise alt de kan med en gang de starter. For at de skal få litt fotfeste og kunne slappe litt mer av med tanke på prestasjonene, tror vi det imidlertid er avgjørende at de føler seg som en del av det fellesskapet som de trer inn i.

– Dette ønsker vi å få på plass dette fortest mulig, sier Hellem til DN.no.