I prinsippet kan slike teknikker brukes overfor alle slags undertrykte grupper.

Men spørsmålet er om de ikke blir brukt i spesielle kombinasjoner og situasjoner overfor kvinner på grunn av mannssamfunnets definisjon av oss som objekt eller eiendom, skriver Berit Ås.

Berit Ås er professor i sosialpsykologi. Hennes faglige innsats omfatter blant annet studier av kvinnekultur, økonomi og utvikling av hersketeknikkene.

Da Sosialistisk Venstreparti ble dannet i 1975 ble hun partiets første leder. Hun var stortingsrepresentant fra 1973. Berit Ås er kanskje mest kjent for å ha identifisert de fem hersketeknikkene. De skrev hun om i 1979.

Berit Ås navnga dem på følgende måte:

 1. 1) Usynliggjøring
  Tendens til å overse kvinner som personligheter og fagpersoner på ulike felt – mens de synliggjøres i kraft av pene ben, bryster, en flott figur, vakre øyne og frisyre.

 2. 2) Latterliggjøring

 3. 3) Tilbakeholdelse av informasjon
  Kvinner får ikke nødvendig informasjon/kunnskap, og en stor del av deres arbeid teller ikke/synes ikke. Omsorgs- og hjemmearbeid regnes for eksempel ikke med i nasjonalbudsjettet.

 4. 4) Dobbeltstraffing
  ’Damned if you do and damned if you don’t’.

 5. 5) Påføring av skyld og skam

 

Berit Ås registrerer at hersketeknikkene opptrer i mange utgaver og under et stort antall betegnelser.

– Men etter en innholdsanalyse endte jeg opp med å navngi bare fem hersketeknikker. Dette ble gjort av pedagogiske grunner. Fem hersketeknikker er lett å huske etter håndens fem fingre.

Kilde: Wikipedia