(StudentTorget.no):
Uansett hva du skal studere så er det nødvendig med en ordentlig, fungerende datamaskin. Mange studenter velger å bruke den store utbetalingen fra Lånekassen i begynnelsen av semesteret til å kjøpe seg en ny datamaskin, men det er ikke alltid like lett å vite hvilken maskin du burde velge. I denne artikkelen går vi igjennom noen av de viktigste spesifikasjonene maskinen har, som kan være greit å sjekke ut før du kjøper deg en datamaskin.
Sjekk utstyrskravet for studiet ditt
Før du i det hele tatt tenker på hvilken datamaskin du skal ha så kan det lønne seg å sjekke om det er noen krav for studiet ditt når det gjelder utstyr eller datamaskin. Noen studier har spesifikke krav når det gjelder maskin, operativsystem, årsmodell og/eller utvalgte spesifikasjoner. Dette gjelder blant annet studier i informatikk, ingeniørstudier, 3D-design, interaksjonsdesign, grafisk design, foto, med flere.
Andre studier har ingen spesifikke krav til utstyr, men det kan allikevel være lurt å sjekke om du skal ta noen fag i løpet av graden din hvor det kan være en fordel med et gitt operativsystem eller type datamaskin. Dette kan for eksempel gjelde fag i statistikk hvor man bruke programmer som STATA eller SPSS, fag i foto hvor du skal bruke Adobe-pakken, og lignende.
Windows eller Mac?
Dette er det aller første spørsmålet du må ta stilling til. Mange velger å gå for en MacBook pga. brukervennlighet, utseende og design, men selv om de definitivt ser bra ut, så betyr det ikke at en MacBook nødvendigvis er den rette maskinen for deg. Skal du kun skrive, surfe og se på filmer/serier er det ikke nødvendig å betale nesten 15.000 kr for en MacBook. Andre studier, ofte kreative studier hvor bruk av Adobe-pakken er helt sentral, krever at du har en Mac. Det aller viktigste er at du finner en datamaskin med opperativsystemet som passer for programmene du skal bruke i løpet av studiet. Design og utseende burde ikke veie like tungt.
LES OGSÅ: Dina er på utveksling i Australia
Spesifikasjoner
Det kan være vanskelig å orientere seg i havet av ulike datamaskiner, spesielt hvis du ikke vet hvilke spesifikasjoner eller «specs» du skal se etter. Her har vi samlet flere av de ulike spesifikasjonene datamaskiner har og forklart hvilken funksjon de har for datamaskinen:
Prosessor
Prosessoren er hjernen i datamaskinen og er avgjørende for hvor raskt datamaskinen klarer å løse ulike oppgaver. Intel og AMD er de største produsentene på markedet, AMD er gode på media mens Intel er noe kraftigere (Komplett).
Minne (RAM)
Minne eller RAM (Random Access Memory) leser og bearbeider informasjon fra harddisken og prosessoren i datamaskinen. RAM er datamaskinens korttidsminne og lagrer alt av informasjon som prosessoren trenger akkurat nå eller i nærmeste fremtid (IT-marked). Mer minne betyr at maskinen kan behandle mer informasjon, håndtere flere oppgaver samtidig og at maskinen ikke blir tregere hvis du kjører flere programmer på en gang.
Skjermkort (GPU)
Skjermkortet, grafikkortet eller Graphic Processing Unit (GPU) skaper bildet som du ser på skjermen din. Et kraftig skjermkort kreves hvis du skal spille eller designe dataspill, og er viktig for deg som studerer ting som spilldesign, grafisk design og lignende. Skriving, surfing og å se på filmer krever ikke spesielt kraftig grafikkort.
Harddisk
Harddisken er stedet hvor alt du har på datamaskinen din lagres. Dette gjelder alt av bilder, dokumenter, videoer med mer. Harddisker er ganske lette å forstå seg på: Jo større plass på harddisken, jo mer kan du lagre på den. Du kan også kjøpe en ekstern harddisk som kan brukes til lagring av bilder og lignende.
Årsmodell
En nyere årsmodell betyr ofte nyere, kraftigere prosessor, bedre skjermkort og en større harddisk. Sjekk gjerne om ditt studie har noen spesielle krav til eldste godkjente årsmodell, hvis du vurderer å bruke en gammel maskin.
Batteri
De aller fleste bærbare datamaskiner i dag har gode batterier og kan brukes i mange timer uten å være koblet til strøm. Dette er en fordel for deg som har flere forelesninger på rad og er avhengig av at datamaskinen skal holde lenge uten å lades. De aller fleste har sikkert opplevd at batteritiden til datamaskinen blir dårligere med årene, men det er mye du kan gjøre for å unngå dette. Husk å alltid oppdatere programvaren, ikke la maskinen gå tom for strøm, koble datamaskinen til strøm når du har sjansen og å skru maskinen helt av når du ikke bruker den.
Vekt
For de aller fleste så skal ikke datamaskinens vekt ha så mye å si, spesielt sammenlignet med ytelse og spesifikasjoner, men skal du bære datamaskinen din til og fra universitetet hver eneste dag så kan vekt ha noe å si. Er du for eksempel journalistikkstudent og skal løpe rundt hele dagen for å intervjue ulike kilder, så kan det være en fordel at maskinen din er lett å få meg seg rundt. Både MacBook og MacBook Air er for eksempel små og lette å ta med seg rundt. Kjøp gjerne en sekk å ha datamaskinen i, så får du ikke vondt i ryggen.
LES OGSÅ: Arrangementsforeningen Eilert
Tilbehør til datamaskinen
Det finnes også en verden av tilbehør til datamaskiner, og alt er selvfølgelig ikke nødvendig å gå til innkjøp av, men det er noen ting som kan komme til nytte i studiehverdagen:
Hodetelefoner/ørepropper
Skal du bare bruke hodetelefonene eller øreproppene til å høre på musikk eller se på videoer på YouTube, så er det ikke nødvendig med det mest avanserte eller dyreste utstyret. For mange Mac-brukere kan det derimot være en fordelt med trådløse propper eller hodetelefoner, så slipper du å bruke overganger for å koble til disse. Skal du jobbe med redigering av lyd eller film, anbefales ikke trådløse hodetelefoner, da det kan være noe forsinkelser av lyden i disse. Ofte kan skolen anbefale hva slags hodetelefoner du trenger hvis du skal studere dette.
Overganger
En MacBook har kun to innganger: USB C og AUX. Det betyr at du her kan få bruk for overganger til datamaskinen, for å kunne koble til HDMI eller USB A (som for de aller fleste er kjent som en «vanlig» USB-kabel). Dette kan være nødvendig for å koble til en harddisk, et kamera eller lignende.
Cover
For å ikke ødelegge datamaskinen din på veien til og fra universitetet så er det viktig med et ordentlig cover til maskinen din. For de aller fleste holder det med et mykt cover av syntetisk materiale, som du kan oppbevare datamaskinen i. Sjekk alltid ut størrelsen før du kjøper coveret, slik at du vet at det passer til maskinen.
Minnekortleser
Skal du studere foto, grafisk design eller lignende, så kan det være nødvendig med en minnekortleser for SD-kort til kameraet ditt. Sjekk hvilken type som passer til ditt SD-kort og hvilken utgang den skal kobles til.
Ekstern harddisk
En ekstern harddisk kan være nyttig for å lagre bilder, filmer, dokumenter, med mer. Slik fyller du ikke opp maskinen din med ting du ikke trenger, men kan samtidig ta vare på det du har.
LES OGSÅ: Slik får du praktisk erfaring
Programmer
Å velge de riktige programmene er også viktig for en best mulig brukeropplevelse når du har kjøpt deg ny datamaskin. Mange universiteter tilby gratis lisens til programmer som Word, Excel, PowerPoint, SPSS, STATA, Nvivo, Photoshop, InDesign, med flere. Vi anbefaler derfor å sjekke ut om ditt universitet har gratis lisenser til ulike programmer før du eventuelt går til anskaffelse av disse selv.
Skriveprogrammer
Det finnes ulike skriveprogrammer og de aller fleste datamaskiner kommer med et gratis tekstbehandlingsprogram. Mange foretrekker Word, da dette ofte er skriveprogrammet de er mest vant til. Har du derimot en Mac, som kommer med programmet Pages, så skal det ikke være nødvendig å betale for en Word-lisens. Open Office er et gratis skriveprogram som kan lastes ned fra nett, som også kan være et alternativ for deg som ikke bruker Pages eller Word.
Nettlesere
Det finnes også mange nettlesere å velge mellom, og de fleste er gratis å laste ned. Chrome er en favoritt for mange, både for Windows og Mac-brukere. Den er rask, sikker og fungerer godt for de aller fleste. Firefox er basert på åpen kildekode (open source) og er noe mer fleksibel. Skal du bare surfe er derimot ikke dette noe du trenger å tenke på. Safari kommer med Mac og fungerer bra for alle Mac-brukere, men anbefales ikke for Windows-brukere da denne nettleseren er tilpasset Mac.
Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet