(StudentTorget.no):

 

De aller fleste bruker flere timer daglig på nettet, på sosiale medier, nettaviser, YouTube eller andre steder. Internett er en stor del av hverdagen vår og det er nesten utenkelig å skulle klare seg uten. Her har vi samlet en rekke tips og informasjon som skal hjelpe deg å surfe trygt på nettet.

 

Ikke gi fra deg personlig informasjon

– Noe av det viktigste er å ikke gi ut personlig informasjon som kan misbrukes, og å ha et bevisst forhold til hvilken informasjon man deler med personer man ikke vet hvem er, sier Jonas Fabritius Christoffersen, seniorrådgiver for stab for kommunikasjon i Kripos. 

 

Han anbefaler alle å sjekke ut Politiets råd, knyttet til datakriminalitet, trygg nettbruk, nettsvindel og annen digital kriminalitet.

 

– Rådene vil variere noe, ut fra hvilken type kriminalitet det er snakk om, sier han. 

 

De aller fleste skjønner at man ikke skal gi navn og kontonummer til personen som sender deg en e-post og hevder at han representerer en slektning du aldri har hørt om før i Peru, som du skal ha arvet 100 millioner kroner av. Dessverre har svindlere og hackere i dag mer utspekulerte metoder for å lure personlig informasjon fra deg. Ofte utgir de seg for å være noen andre, og bruker lang tid på å lure personlig informasjon ut av deg.


 

Personlig informasjon kan være alt fra navn, hvor du bor, jobber og studerer, til interesser eller steder du liker å henge på fritiden. Tenk nøye over hva du deler av personlig informasjon på nett. Alle disse opplysningene kan samlet gjøre det lett å finne ut hvem du er, hva du gjør og hvor du bor. Informasjon som igjen kan brukes for å oppsøke deg i det virkelige liv.

 

Det samme gjelder bilder og videoer. Kan man gjennom bilder og videoer skjønne hvem du er, hvor du bor og hvor du oppholder deg daglig? Geotagger du alltid bilder tatt på universitetet eller poster bilder med skolens navn og/eller logo, så er det lett å finne ut hvor du studerer. Husk at det er forbudt å dele personlig informasjon om andre, og å legge ut bilde av andre uten deres tillatelse. Det kan være fint å tenke på at alt som legges ut på nett er offentlig. Det gjelder også ting som legges ut på private profiler eller i chatter. Disse kan bli hacket eller delt videre av andre venner/følgere.

 

En vanlig metode for å få tilgang til personlig informasjon er å utgi seg for å være noen andre, ofte en jevnaldrende med samme interesser som deg, opprette et vennskap eller et romantisk forhold over nett, og senere be om personlig informasjon, tjenester eller penger. Har du åpnet deg opp for personen og fortalt personlige ting, kan personen true med å bruke dette mot deg om du ikke gjør som han/hun sier. Forberedelseprosessen, hvor svindleren får deg til å stole på han eller henne, kalles «grooming». Dette kommer av det engelske ordet «groom» som betyr å forberede. Ofte brukes dette ordet i sammenheng med overgripere som kontakter barn via nettet, såkalt «child grooming».


 

LES OGSÅ: Slik unngår du å bli svindlet når du handler på nett

 

Lag gode passord

De aller fleste har hørt mange ganger at du skal lage gode passord og at du skal unngå å bruke det samme passordet på flere nettsider. Dette er noe som mange faller for fristelsen til å gjøre allikevel, for hvem klarer vel å huske over hundre forskjellige passord til ulike nettsider?

 

Et godt passord kan avgjøre om hackere eller andre klarer å gjette passordet ditt. Skulle uhellet være ute og et passord kommer på avveie, kan det være en kjempefordel at du ikke bruker det samme passordet overalt. Slik unngå du at hackerne får tilgang til flere nettsider, profiler eller e-postadresser samtidig.

 

Et godt passord består av store og små bokstaver, tall og ulik tegnsetting. Unngå tallkombinasjoner, ord eller uttrykk som kan være lett å gjette seg til og som er knyttet til dine interesser eller liv. Bruk alltid totrinns-verifisering der dette er mulig. En måte å huske passord på kan være å lage et logisk system hvor du legger til tall, bokstaver eller tegnsetting, slik at passordene blir lettere å huske.


 

Skal du skrive ned passordene dine må dette gjøres på et ark eller i en notatblokk, for hånd, og oppbevares på et trygt sted hjemme. Husk at passord er personlige og ikke skal deles med andre! Dette gjelder også venner og familie.

 

LES OGSÅ: Podcastene som hjelper deg med karrieren

 

Programmer, applikasjoner og operativsystemer

Det er viktig å oppdatere applikasjoner, programmer og operativsystemer, både på datamaskinen og telefonen din. Ofte gjøres endringer som skal øke sikkerheten din og eventuelle feil som gjør denne dårligere blir rettet opp. Det kan lønne seg å sette på automatisk oppdatering der dette er mulig, slik glemmer du ikke å oppdatere. Dette er mulig på de aller fleste telefoner og datamaskiner, uavhengig av operativsystem.

 

Unngå å laste ned programmer eller applikasjoner fra utviklere du ikke stoler på. Vært også skeptisk til å legge inn betalingsopplysninger eller utføre kjøp i disse appene/programmene.

 

Last ned et antivirus-program
Du burde ha et antivirusprogram til datamaskinen din, som kan fange opp uønskede virus som potensielt kan infisere datamaskinen. Det finnes en myte om at Mac ikke kan få virus. Dette stemmer ikke. Selv om virus er noe sjednere her trenger du også en brannmur og et antivirusprogram til Macen din. Du kan laste ned gratis antivirusprogrammer som Norton (Windows) og Avast (Mac) på nett.


 

Ta sikkerhetskopier
Ta jevnlige sikkerhetskopier av filer, bilder, videoer og informasjon. Både Windows/Android og Apple Mac/iPhone tilbyr automatisk sikkerhetskopiering til skytjenester som iCloud og Google Cloud. Tjenester som Dropbox er også populære. Er du fortsatt redd for å miste noe, kan du kopiere det over på en ekstern harddisk som du oppbevarer på et trygt sted hjemme.

 

LES OGSÅ: Dette betyr de nye tollreglene for deg

 

Når du surfer på nettet

Det er mange gode tiltak du kan ta når du surfer på nettet for å unngå at personlig informasjon kommer på avveie. Her er flere tips til ting du burde gjøre når du surfer på nett:

 

Ikke klikk på ukjente lenker
Ikke besøk nettsider du ikke stoler på eller klikk på merkelige lenker, før du er sikker på at de fører til en nettside du ønsker å besøke. Dette gjelder lenker på nettsider, som andre sender deg i chatter eller som du får via e-post. Hold gjerne musepekeren over lenken for å se hvor den går, før du trykker på den.

 

Får du lenken på e-post eller melding kan du stille deg selv flere spørsmål: Hvem er avsenderen? Er det en ukjent avsender, ikke klikk på lenken. Fikk du noen forklaring på hvorfor vedkommende sendte deg lenken? Spør venner og familie om de faktisk sende den og be de forklare hva det er. Noen ganger kan man få virus på Facebook, Twitter eller lignende, som automatisk sender lenker fra deg.


 

Blokker og rapporter
Får du stygge kommentarer, opplever at andre er ubehagelige mot deg på nettet eller blir bedt om å gi fra deg personlig informasjon? Blokker og rapporter! Ser du andre som trakasserer, truer andre eller er slemme på noen som helt måte? Da kan du også blokkere og rapportere.

 

Mobbing på nett er vanlig, derfor er det viktig at du selv tenker over hva du publiserer og kommenterer. Det er lett å gjemme seg bak en skjerm og være slemme mot andre, når du ikke kan se reaksjonen til personen på den andre siden av skjermen. Tenk derfor over om dette er noe du ville sagt til andre, ansikt til ansikt.

 

Trusler og trakassering er forbud i Norge, og burde anmeldes til politiet. Ta screenshots av samtaler, kommentarer og bilder, slik har du bevis og unngår at saken blir henlagt.

 

– For å anmelde tar man kontakt med lokalt politi. Ta med all dokumentasjon du besitter, som skjermdumper, brukernavn og chattelogger. Dersom man er usikker på om det man har opplevd er straffbart, kan man ta kontakt med politiet for å diskutere saken. Politidistriktene har også egne nettpatruljer det er mulig å chatte med, for å få svar på spørsmål man lurer på, sier Christoffersen. 


 

LES OGSÅ: Studentordboka

 

Å handle på nett

Nettsvindlerne bruker ulike metoder for å lure deg for penger. Det kan blant annet være falske nettsider, abonnementer forkledd som premier, falske e-poster, lotterigevinster eller lignende. Det kan være flere tegn på at et nettsted prøver å svindle deg, og da kan det være greit å vite hvilke faresignaler du skal se etter:

 

  • Varen er veldig billig sammenlignet med andre nettsider.
  • Vilkår eller avtaler som virker for gode til å være sanne.
  • Å måtte betale før du mottar noe bevis på at du kommer til å motta varen.
  • Nettsiden har mange av et produkt som er utsolgt andre steder.
  • Nettsiden ser falsk ut eller har veldig dårlig språk.
  • Det er ikke oppgitt hvem som eier nettsiden.

 

Når du handler på nett er det viktig å bruke en sikker betalingsmåte, som Vipps, PayPal eller lignende. Aldri oppgi kortinformasjon, kontoinformasjon eller annen personlig informasjon. Kontoinformasjon og personopplysninger skal aldri sendes via SMS, e-post eller oppgis på telefon.

 

LES OGSÅ: Hvilken datamaskin skal jeg velge?

 

Å møte venner på nett

Internett kan være det perfekte stedet for å finne seg nye venner med de samme interessene som deg. Mange vellykkede vennskap og kjærlighetsforhold har startet mellom mennesker som har møtt hverandre på nett, men det er flere ting du burde tenke på når du får nye venner eller skal date på nett.

 

Del aldri personlig informasjon med mennesker du møter på nett. Gi aldri ut fullt navn, adresse, skolen du går på, steder du pleier å være eller lignende. Dette gjelder også hvis den andre personen velger å dele mye av sitt eget liv. Dette kan være falsk informasjon delt med hensikt for å få deg til å dele personlig informasjon.

 

Er personen veldig opptatt av å få vite personopplysninger i stede for å bli kjent med deg, kan det være et tegn på at noe ikke stemmer. For det er vel egentlig bare en svindler som trenger å vite kontonummeret ditt? For alle andre er dette relativt uinteressant.

 

Skal du treffe noen du har møtt på nett i virkeligheten er det viktig at dere møtes på et trygt sted. Dette burde være et offentlig sted, med mange mennesker rundt, og som ikke ligger rett i nærheten av der du bor. Ta gjerne med deg en venn eller be en av vennene dine vente rett i nærheten, om du er usikker på om personen er den de sier at de er.

 

I forkant av møtet kan det være fint å snakke sammen over videosamtale, gjennom for eksempel Skype eller Facebook. Ikke gi ut telefonnummeret ditt til noen du kjenner, dette kan du eventuelt gi ut under møtet.

 

StudentTorget ønsker alle en trygg og trivelig surfing på nettet!

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet