(StudentTorget.no):
Med en personlig nettside kan man gjøre inntrykk på folk. Som student er det kanskje aller viktigst å kunne gjøre inntrykk på potensielle arbeidsgivere, eller mulige kunder av tjenester man leverer. På nettsiden kan man samle en portfolio av tidligere arbeider, legge ved CV, kontaktinformasjon, og alt annet som er relevant. Alt i alt får man presentert seg selv, og egen kompetanse, på en profesjonell måte som skiller seg ut fra mengden. StudentTorget gir her en kort innføring i hva som skal til for å lage sin egen nettside, og gir forslag til noen prisgunstige, og relativt enkle, alternativer for studenter som vil komme i gang med sin første nettside. Ingen avanserte datakunnskaper rundt koding og lignende er nødvendig.
Innen noen profesjoner er det gjerne spesielt relevant å kunne vise til en egen nettside. For fagområder hvor man jobber med medier som bilder, video, tekst, med mer, er kan en nettside være spesielt gunstig for å presentere sine arbeider. Innen IT-sektoren kan en nettside fungere både som en portfolio av arbeider og oppgaver man har gjort, men også som et levende bevis på at man er kompatibel i sitt fag, og at man henger med i tiden. I bunn og grunn er det ingen grenser for hvordan en nettside kan benyttes, eller hvem som kan få noe ut av det. Kanskje ønsker du kun en enkel blogg dedikert til din hobby, eller en minimalistisk personlig nettside kun rettet mot venner og kjente? Mulighetene og bruksområdene er mange!
Finn ditt domene
Før man går i gang med å lage nettsiden sin, må man tenke over hvilket domene man vil kjøpe, og sjekke om navnet er tilgjengelig. Et domene er selve navnet på nettsiden, eller rettere sagt url-adressen man skriver inn i nettleseren. studenttorget.no er et eksempel på et domene. Ta gjerne en liten runde for å tenke over hvilket domene du kan tenke deg å skaffe til nettsiden. Domenenavnet burde gi folk en kjapp idé om hva nettsiden handler om, og kanskje hvem som eier nettsiden. Om for eksempel «Kari» er en ung journalist-spire, som ønsker å presentere seg selv via en personlig nettside, kunne kanskje et navn som «journalist-kari.no» vært et alternativ.
Det fiktive domenet journalist-kari.no er eksempel på et norskregistrert domene (derav «.no» til slutt). Om man ønsker, kan man registrere andre typer domener (for eksempel et «.com-domene» eller «.org-domene»). Hva man velger er i stor grad beroende på egen preferanse, og ulike domenetyper kan også ha ulik pris å få registrert. Man er samtidig avhengig av å velge et domene som ikke allerede er i bruk av noen andre. De flest nettside-leverandører har en egen funksjon for å sjekke tilgjengelige domenenavn, og for å registrere nye domener. De årlige prisene varierer hos ulike leverandører. Om man i første omgang ønsker å sjekke tilgjengelige domener, kan man for eksempel bruke søkefunksjonen på «www.domene.shop».
Wordpress – billig og fleksibelt
Wordpress er det desidert mest fleksible, og det absolutt mest prisgunstige alternativet, til å bygge profesjonelle nettsider. Ulempen med Wordpress er at det er det mest tekniske alternativet, sammenlignet med de andre vi omtaler. Om du er ute etter de enkleste tekniske alternativene, kan du hoppe til neste del av artikkelen, der vi begynner med å omtale «Squarespace».
Wordpress er et system som har eksistert lenge. I sin barndom var Wordpress kun et system beregnet på å bygge enkle blogg-nettsider, men er i dag et fullvoksent system som gir mulighet til å bygge alle verdens typer nettsider, med alt mulig typer innhold og design. Selv om det ikke kreves kunnskaper i koding, er det en del teknisk å sette seg inn i når man først starter, da Wordpress-baserte nettsider har så mange funksjoner og alternativer.
Kort fortalt tar man utgangspunkt i et spesielt «tema», eller en mal, når man starter å bygge nettsiden. Hvilket Wordpress-tema man baserer nettsiden sin på, legger utgangspunkt for hvordan nettsidens design vil se ut, og kan også legge grunnlag for en del annen funksjonalitet. Det finnes både gratis-temaer, og temaer som man kan kjøpe. Om man ikke trenger veldig avansert funksjonalitet, eller mange alternative for å justere utseende på nettsiden, kan et gratis tema være mer enn godt nok. Valgmulighetene er svært mange både blant gratis og betalte temaer.
I Wordpress finnes også en haug med «plug-ins», eller utvidelser, som man kan installere på nettsiden sin. Dette gir rom for å legge til all mulig funksjonalitet; eksempelvis kan man installere funksjonalitet for ulike typer bildegallerier, analyse-verktøy eller bygge inn sin egen Instagram-profil. Mulighetene for hva man kan gjøre med utvidelser er svært mange.
For å først få en Wordpress-basert nettside opp og gå, må man finne en nettside-leverandør (en såkalt «host»), registrere ønsket domene hos dem, og deretter abonnere på en av pakkene de tilbyr for å «hoste» nettsider (noen ganger kalt web-hotell). Mange leverandører, har løsninger for å enkelt installere Wordpress når man først har registrert domenet, og kjøpt en hosting-pakke. Det er også mulig å installere Wordpress manuelt, om ikke hosting-siden har egne Wordpress-løsninger, noe man enkelt kan gjøre ved å følge instruksjonsvideoer på eksempelvis Youtube.
For de fleste studenter vil nok en av de billigere pakkene hos mange hosting-sider rekke i massevis med tanke på lagringsplass, hastighet og funksjonalitet. På sider som «One.com» eller «domene.shop», kan man få solide hosting-pakker, og registrere sitt domene, til en årlig samlet pris på rundt 400-500 kroner. Selve Wordpress-systemet er gratis, og koster ingenting å benytte. Uendelige muligheter, og svært gunstige prisalternativer, gjør Wordpress til en sterk kandidat for studenter – særlig om man er villig til å bruke litt tid på å lære seg systemet. Vi anbefaler å se noen Youtube-videoer som kan guide en gjennom alt fra installering av Wordpress, til hvordan man lager ulikt innhold til nettsiden sin. Da blir hele prosessen enklere.
Squarespace – det enkleste
Squarespace er en slags «alt i ett-pakke». Ved å benytte tjenesten får man registrert ønsket domene, hosting-kapasitet, samt tilgang på en meget brukervennlig editor hvor man kan gå ut fra ulike maler for å bygge selve nettsiden. På denne måten er Squarespace veldig enkelt teknisk sett, og er et lavterskel-tilbud for de som kjapt og enkelt vil ha en elegant nettside oppe og gå.
Men, prisen er den største baksiden med Squarespace; for den billigste pakken må man, i skrivende stund, ut med rundt 1500 kroner i året. Dette kan kanskje bli litt mye for noen. En Wordpress-side er dermed langt billigere å drifte, og gir alt i alt flere tekniske muligheter, enn Squarespace. Squarespace stiller derimot sterkt, om man bare ønsker noe som er enkelt og raskt.
Wix – en Squarespace-konkurrent
Wix har etter hvert vokst til å bli en av de største konkurrentene til Squarespace. Wix er også et meget brukervennlig alternativ for å bygge elegante nettsider med en «alt-i-ett-pakke». I skrivende stund tilbyr Wix to alternativer som kunne vært aktuelle for å bygge en første nettside; én til rundt 1100 kroner i året, og én til rundt 1600 kroner i året. Pakken til 1100 kroner har verken veldig stor lagringsplass, eller veldig kjapp internett-tilkobling, men om man ikke skal ha haugevis med store bilder og videoer på nettsiden sin, kan sikkert denne pakken være god nok for mange. På den måten blir Wix et lavterskel-tilbud, som fortsatt tilbyr en relativt studentvennlig pris.
Weebly – gir mulighet til netthandel
I likhet med både Squarespace og Wix, tilbyr Weebly en brukervennlig pakke for domene-registrering, hosting og konstruksjon av selve nettsiden, i én brukervennlig pakke. Weebly sitt lille «ess i ermet», er at tjenesten tilbyr funksjonalitet for å lage en enkel integrert nettbutikk på din nettside. I Wordpress kan man (ved hjelp av plug-ins) også bygge en nettbutikk på nettsiden sin, men Weebly stiller sterkt om man ønsker et enklere teknisk alternativ til både å lage vanlig nettsideinnhold, og legge til rette for netthandel. Weebly kan dermed være spesielt interessant om man ønsker å kunne selge tjenester eller varer dirkete på nettsiden sin, uten å nødvendigvis måtte snakke direkte med kunder. I likhet med Squarespace, koster den billigste brukbare pakken, i skrivende stund, omtrent 1500 kroner i året.
Gratis nettside?
Det finnes muligheter for å bygge sin egen nettside helt gratis, men å ikke betale noen ting gir følgelig svært begrensede muligheter. I tillegg til at man får svært få valgmuligheter for hvordan nettsiden kan se ut, vil lagringsplass og internetthastighet være svært begrenset. I mange tilfeller vil det også bli vist reklame på gratis-nettsider. Som regel kan du heller ikke velge helt hvordan domene-navnet skal se ut (url-adressen), da nettsiden din offisielt vil fungere som et underdomene hos leverandøren, og ikke er et domene i seg selv.
Likevel kan en helt gratis nettside-løsning sikkert være tilstrekkelig for en god del. Wordpress, Wix og Weebly er blant mange leverandører som tilbyr gratis nettside-løsninger. Om man går for en gratis løsning, er det lurt å ha i bakhodet at de fleste leverandører med vilje holder tilbake funksjonalitet som mange ønsker seg i lengden – for eksempel mer lagringsplass eller ingen reklame. Dette gjøres intensjonelt for å etter hvert få brukerne til å oppgradere til betalte løsninger.
Finn ditt alternativ
Hvilken nettside-løsning passer best for meg? Kun deg selv kan svare på det, men vi håper at denne artikkelen ga et kjapt overblikk over mulighetene som finnes der ute, og hvordan ting fungerer. I tillegg til de løsningene som er omtalt, finnes det haugevis av andre hosting-sider og leverandører av totale nettside-løsninger. Man kan finne fram til mange alternativer om man gjør et kjapt google-søk.
Om man har veldig spesifikke preferanser, når det gjelder design eller teknisk funksjonalitet, kan det godt være at det finnes enkelte leverandører som har spesialisert seg på nettopp det du ønsker. Om du har en veldig spesifikk ting du ønsker å bruke nettsiden til, kan det dessuten nevnes at det trolig finnes ulike nettsider/sosiale nettverk man kan registrere seg på, for å fylle omtrent samme funksjon som nettsiden hadde gjort. Skal man eksempelvis kun vise til en online CV, kan man kanskje like godt ha en profil på Linked-In. Ønsker man å selge sin kunst i form av trykk på lerret eller andre rekvisitter, kunne man registrert seg på en side som RedBubble.com.
Likevel; om man ønsker full fleksibilitet, fremstå fullprofesjonell, og virkelig være «kongen av sitt eget rike», er nok en personlig nettside veien å gå!
Kilder: wordpress.org, squarespace.com, no.wix.com, weebly.com, domene.shop, websitebuilderexpert.com.