Nettet flommer over av gratismuligheter som kan erstatte kostbar programvare som tilbys av de store selskapene. Vi har testet noen av de.

Word, Photshop og Adobe PDF er blant de beste programmene til å lage dokumenter, presentasjoner eller redigere bilder, men de koster. Vi har tatt en titt på gratisalternativene som finnes.

 

Tekstbehandling:

OpenOffice

En god gratisløsning er OpenOffice som er en komplett pakke for tekstbehandling, PDF, regneark og databaser. OpenOffice finnes i en norsk versjon som også har norsk ordliste og stavekontroll. Programvaren er på mange måter et godt alternativ til Word og andre betalingssoftware. OpenOffice er stadig i utvikling og passerte ifjor over 100 millioner nedlastinger.

 

DevVicky Word

Et annet gratisalternativ er DevVicky Word. Tjenesten ble opprettet i 2009 og støtter både DOC-formatene og PDF. Installeringsfila er på kun 15 MB og programvaren er lett å kjøre da den ikke krever noe tilleggsprogram for å kjøre tekstebehandlingsprogrammer.

Foreløpig finnes det ikke noen norsk versjon med norsk ordliste, men nettsiden oppdaterte tjenesten med fransk, italiensk og tysk tidligere i år, noe som tyder på at målet i hvert fall er å utvide den kontinuerlig på sikt.


 

Andre nyttige tjenester:

Jarte (For Windows)
Bean Word processor (for Mac)

LES OGSÅ: Bruk blogg i studiesammenheng

 

Bilderedigering:

Photoshop har som Google og Word opparbeidet seg en nærmest enerådende posisjon når det gjelder bilderedigering. Er det noe i veien med bildene du tar, hvorfor ikke bare Photoshoppe dem? Men Photoshop er langt i fra gratis, og selv om det er et overlegent program innen sitt felt, så finnes det haugevis med gratisprogrammer på nettet som tilfredstiller det daglige behovet for og hobbyfotograf, og som er reelle og gode alternativer for en fattig student.

Nedenfor følger noen av de gode alternativene. Kriteriene for valgene har vært at bildebehandlingsprogrammene er raske og små i størrelse. I tillegg må de være kompatible med mer enn ett operativsystem.

 

Picnik

Picnik er et nettbasert fotoredigeringsprogram som tillater deg å laste opp bildene dine og redigere dem online. Du trenger altså ikke å installere noe på maskinen din. Programvaren finnes i en gratisversjon og en premiumversjon, hvor gratisversjon lar deg beskjære, tilpasse størrelse, farger og eksponering raskt og enkelt. Den har tilpassede formater som gjør det lett å bruke hos alle de populære sosiale mediene som Facebook, Twitter og Flickr.


Den største ulempen ved gratisversjonen er at den ikke tillater deg å laste opp og ned flere bilder på en gang, noe som premiumversjonen naturligvis har. Picnik er imidlertid et godt gratisalternativ som lar deg bruke de mest vanlige og brukte funksjonene ved fotoredigering på en effektiv og veltilpasset måte.

Kompatibel med Mac, Windows og Linux

 

GIMP

GNU Image Manipulation Program eller GIMP er et program for digital bildebehandling, som har mange av de samme funksjonene som Photoshop. Nedlastingsfila er på over 2mb, men er likevel kjapt og gratis.

GIMP blir brukt til å behandle digital grafikk og fotografier. Eksempler på typisk bruk er å lage grafikk og logoer, endre størrelse og klipping av bilder, endre farger, kombinere flere bilder, fjerne uønskede bildeegenskaper og konvertere mellom forskjellige bildeformater. GIMP kan også brukes til å lage enkel animert grafikk i GIF-formatet.

Kompatibel med Mac, Windows og Linux

 

Splashup Light

Splashup Light er en Adobe AIR-applikasjon for enkel bilderedigering, som fungerer bra for hobbyfotografer og andre som ikke trenger avanserte funksjoner i hverdagen. I Splashup Light kan du endre bildestørrelsen, beskjære, rotere og snu bildene dine. Du kan redigere bilder som ligger på harddisken din eller hente inn bilder direkte fra webkameraet.


Kompatibel med Mac, Windows og Linux

 

Andre bildebehandlingsprogrammer:

IrfanView (Kun Windows)
PhotoFiltre (Kun Windows)
i.Mage (kun Windows)
Paint.net (kun Windows)
Seashore (kun Mac)
Pixen (kun Mac)

Kilde: Wikipedia