(StudentTorget.no):

Lokaltransport, mat, overnatting og serverdigheter er ikke dyre i Sør-Amerika. Har man bare èn måned til rådighet derimot, må man ta fly deler av strekningene for å rekke gjennom alt man vil.

Disse flyene er ikke billige, og man bør for eksempel belage seg på å betale et sted mellom 2000 og 3000 norske kroner for strekningen Quito - Cuzco.

Fra Guayaquill i Ecuador til Galapagosøyene går det flyturer flere ganger hver dag, og turen tar under to timer. Den vanligste måten å bevitne øyene på, er ved å bli med på en cruisebåt. Cruisene har vanligvis en varighet på fire til åtte dager.

Noen mener man trenger minst åtte dager for å virkelig kunne oppleve dyre-, fugle- og plantelivet. Andre mener man får sett alt man trenger på fire dager. Dette avhenger selvsagt av interessen for snorkling og dyrebeskuing.

 

LATE DAGER: Sjøløvene står for mye liv under vann, men på land lever de late dager i solen.

Man bør gå for alternativet med fire dager om man har dårlig tid på reisen, og vil spare penger eller sliter med sjøsyke. Selv på en katamaran kan bølgene bli litt vel heftige. Å ikke pakke med sjøsyketabletter vil være det dummeste du noensinne har gjort.

 

 

 

BLUE-FOOTED BOOBY: Fuglene, Blue-Footed Bobbies, er muligens det mest facsinerende på hele Galapagos. Blåfargen på føttene avhenger av hvor mye næringsrik sjømat de får i seg.
Galapagos: Svøm med haier

Ditt livs opplevelser står på rad og rekke på Galapagos, og du blir vitne til et type liv du aldri har sett maken til. Du får iaktta blue-footed boobies danse parringsdans på nært hold, du får snorkle med sjøløver, haier, svære skilpadder, rokker og fargerike fisker du kun har sett på tv. Du får masse opplysninger fra dyktige guider, og kunnskap om øyene og alt livet.


Et opphold på Galapagos er noe som får deg til å reflektere over hvor spesielt forholdet mellom menneskene og dyrene der er. De lever harmonisk side om side, og man kan uten problemer være kun èn meter unna både sjøløver, albatrosser og skilpadder.

 

Husk sjøsyketabletter!

Det er mulig å se øyene på egen hånd, men det vil bli vanskeligere å få med seg flere øyer og like stort mangfold, slik man får gjennom et cruise. Alle kostnadene, her inkludert fly, fire netter på cruise, mat og opplevelser, kommer på cirka 7500 norske kroner.

Selv om man som student gjerne må spare penger, er det visse stunder man må tenke på hva man får igjen for de brukte penger. Dette er noe man bare opplever èn gang, og det er verdt hver krone. Men husk sjøsyketabletter, solkrem og nok batteri på kamera. Dette er ikke mulig å få kjøpt om bord på båtene.

Når sjøsyken, sjøløvene og sjøluften er lagt igjen på øyene, går flyturen tilbake til fastlandet og Ecuador. Det går direktefly fra både Quito og Guayaquill til Cuzco i Peru. Cuzco er den kjente byen de aller fleste som valfarter til Machu Picchu slår leir et par dager før man bestiger de tapte inkaruinene ovenfor Aguas Calientes.

 

Peru: Gå opp Machu Picchu

 

KALD OG NYDELIG: Cuzco er mer enn bare et stopp på veien opp til Machu Picchu. En nydelig, dog iskald by som bør oppleves.

Rundt om i Peru er det billig å ferdes. Vandrehjem som blant annet Flying Dogs hvor du får rom for 60 kroner natta og bra standard, er et godt alternativ. Så lenge du leter på riktige steder finner du også andre godbiter av en billig penge.


På mange nettsider og reisebøker står det at man bør bestille billett opp til Machu Picchu minst seks måneder i forveien. Dette stemmer ikke. Spør på vandrehjemmet du bor på, og de ordner en tur til Machu Picchu for deg, selv hvis du spør dagen før! For litt over 1000 norske kroner får du transport fra Cuzco, natt på fint hotell, inngang til Machu Picchu og tur tilbake til Cuzco.

Selv om hotellet kanskje er det fineste sovestedet på hele turen din, lar du ikke en sjanse til å se Machu Picchu før soloppgang gå ifra deg. Vær tidlig ute og still deg i busskø allerede klokken fire om morgenen. De første som entrer parken får nemlig bestige Wayna Picchu, det høyeste fjellet på det typiske bilde av Machu Picchu.

De resterende, altså nesten samtlige, må nøye seg med å se ruinene fra andre hold. Det er egentlig ingen skuffelse, for uansett hvor du beskuer det magiske, greier du ikke rivene øynene vekk.

 

Bestill tur/retur

Er man på backpacking i Sør-Amerika, bør man ikke gå glipp av steder som Galapagos og Machu Picchu fordi man synes det er dyrt for et studentbudsjett. Som allerede nevnt, er det aller meste veldig billig, og man kan dermed unne seg sine livs begivenheter når de dukker opp.


Tur/retur Norge – Ecuador eller Peru koster rundt 11 000 norske kroner. Reiser du på backpacking i Sør-Amerika tilbyr flere flyselskaper for eksempel at man kan reise Oslo – Quito, for så på hjemveien ta Lima – Oslo. Det er nemlig mye billigere å bestille tur/retur, enn å bestille kun enveisbillett. 

 KLOSS HOLD: Skilpaddene er mange, og ikke minst svære. På Galapagos kan man observere dem på èn meters avstand.

LES OGSÅ: Opplev Dublin på studentbudsjett

LES OGSÅ: Anderledes ferie? Her er det forbudt å svømme