(StudentTorget.no):

Med en slunken studentlommebok er det ikke bestandig like lett å få til en skikkelig ferietur om sommeren. Det er ikke alltid at man trenger å dra så veldig langt for å få seg en fin ferieopplevelse.

Hvis man ikke har mulighet til å hive seg på en chartertur til utlandet er det mange måter å ordne en rimelig norgesferie på. Ofte holder det å komme seg bort fra byen man bor i til daglig, og med litt fantasi kan man finne mange spennende og rimelige alternativer rundt om i Norge.
 
 

Rimelig overnatting

 
 Aktuelle linker:

www.turistforeningen.no

www.returbil.no

www.couchsurfing.org

www.haikeren.no

www.nsb.no

www.ut.no

www.denlilledyrehage.no

Hvis du ønsker å dra på hyttetur i sommer bør du spørre foreldrene dine om de har tilgang på firmahytter gjennom jobben. Mange større bedrifter leier ut rimelige hytter rundt om i landet til sine ansatte. Siden det noen ganger kan være litt ventetid er det lurt å søke så tidlig som mulig. Hvis du er heldig har du kanskje også en onkel som lar deg slippe til på familiehytta.
 
En annen måte å få tilgang til rimelige hytter på, er å melde seg inn i Den Norske Turistforening. Innmeldingen koster 295 kroner, og som medlem har man tilgang til over 500 hytter i hele landet. Studenter får gratis overnatting på hyttene i Oslomarka og utvalgte hytter i Nord-Norge, samt at man får halv pris på resten av hyttene i hele landet. I tillegg til hytteutleie organiserer turistforeningen også en rekke turer og aktiviteter til en billig penge.
 
CouchSurfing.org er et stort internasjonalt nettsamfunn som formidler kontakt med mennesker som lar deg overnatte gratis hjemme hos seg. Det finnes også svært mange nordmenn på denne siden, og man trenger ikke krysse landegrenser for å benytte seg av dette. Vær selektiv med hvem du velger å besøke, og følg sikkerhetsrutinene som er anbefalt fra organisasjonen.
 
 

Transport

 
Selv om man ordner seg med rimelig opphold i ferien kan det fort bli dyrt å komme seg dit. Det å ta fly i Norge kan ofte koste mer enn en utenlandstur. Det finnes imidlertid både rimelige og gratis alternativer som passer bedre for et beskjedent studentbudsjett.
 
Det finnes mange leiebilselskaper i Norge, og de har stadig behov for å få fraktet bilene mellom ulike byer i hele landet. De fleste av selskapene er registrert på returbil.no, og de legger kontinuerlig ut annonser med bilene som de ønsker skal fraktes. Som regel kan du ikke bruke bilen til mer enn at du kjører til bestemmelsesstedet med en frist på 24 timer, men hvis du trenger bilen litt etter at du er kommet frem er det i mange tilfeller mulige å avtale det med leiebil-byrået. De er som regel noe fleksible siden det tross alt ville kostet dem langt mer å hente bilene selv. Husk at dette også kan være en grei løsning hvis du skal hjem en tur i løpet av skoleåret.
 
Et annet alternativ kan være å haike. Det er ikke lenger nødvendig å stå i veikanten med tommelen i været i håp om at den som stopper ikke har skumle hensikter. På haikeren.no legger medlemmene ut annonser med tilbud om å få sitte på. Slik kan man på forhånd kommunisere med den man skal sitte på med og gjøre avtaler om tidspunkt og eventuell deling av bensinutgifter. Det oppfordres selvfølgelig til å ta vanlige forhåndsregler med å se an personen og si ifra til andre hvem man skal haike med. Eksempelvis kan man få bekreftet identiteten via telefonnummer, facebook og lignende. De fleste medlemmene er innforstått med disse rutinene, og vil sannsynligvis sette pris på om du tar initiativ til å utveksle informasjon.
 
Ellers kan man benytte seg av NSBs tilbud om 199 kroner uansett hvilken strekning man vil reise. Da kan det være lurt å bestille i god tid for å sikre seg avgangstidene som passer best. 
 
 

 


LEMUR: Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia i Gjerstad ligger rett ved avkjøringen fra E-18, og har over 60 ulike dyrearter. 

Aktiviteter og opplevelser

 
Som tidligere nevnt tilbyr turistforeningen en rekke turer og aktiviteter rundt om i Norge. Dette kan være alt fra kanopadling og sykkelturer til rafting og fjellklatring. Du kan kontakte en av de 57 lokale medlemsforeningene for å finne ut hvilke aktiviteter som tilbys der du bor eller der du vil reise.
 
Mulighetene for padling i Norge er svært gode. Vestlandsfjordene, Telemarkskanalen, Haldenvassdraget og Femunden er fantastiske steder å padle med havkajakk eller kano. Du trenger ikke ha eget utsyr, siden det finnes mange utleiesteder for dette på steder hvor det er mange som padler.
 
Hvis man ønsker å besøke fornøyelsesparker kan det lønne seg å unngå de aller største turistmagnetene. De noe mindre parkene er ofte langt rimeligere og kan være vel så underholdende og severdige.
 
Det finnes også mindre dyrehager som har et spennende og allsidig innhold hvor det er dyrene som er i fokus. For eksempel har Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia i Aust-Agder over 60 forskjellige dyrearter med alt fra gårdsdyr og fugler til eksotiske krypdyr, små apekatter, surikater og lemurer. Den ligger rett ved avkjøringen fra E-18, og kan være et underholdende avbrekk fra bilturen mellom Øst- og Sørlandet. 
 

LES OGSÅ: Ut å reise? Husk reiseforsikring