(StudentTorget.no):

Planlegger du sommerferien, men er fortsatt ikke sikker på hvor du vil reise eller hvilken ferie du vil ha? Det er mange valg å ta. Sol- og badeferie, opplevelsesferie, eller en kombinasjon? Kanskje ønsker du å bli bedre kjent i ditt eget land, og tenker å gå for en skikkelig Norgesferie? 

Vi har fått eksperthjelp om hete feriedestinasjoner i sommer. 

- Reis til Baltikum, er rådet til redaktør i magasinet Reiser & ferie, Bjørn Moholdt.

- Det er billig å reise dit, rimelig å spise og bo, samt flotte strender der, forteller han videre.

Baltikum er fellesbetegnelsen på landene Estland, Latvia og Litauen, som ligger i en klynge like sør for Finland. Moholdt lover at du vil få en god opplevelse som ikke svir i lommeboka. 

- Du kan for eksempel ta fly til Tallinn i Estland, derfra kan du ta buss til byen Pärnu som ligger på sørsiden av landet. Denne turen tar om lag to timer. Her finner du kjempefine strender og billige leiligheter eller hotell, sier redaktøren.


 

 


REISEEKSPERT: Redakør i reisemagasinet Reiser & ferie, Bjørn Moholdt, anbefaler å ta turen til Baltikum i sommerferien.

Foto: Reiser & ferie

Billig mat og øl

I Pärnu kan du leve godt på et litt stramt feriebudsjett. 

- Du får middag for rundt 40 kroner, og en halvliter øl koster mellom 10 og 15 kroner, forteller Moholdt.

- Hvor mye tid bør man ha til rådighet når man skal reise til Baltikum?

- Det holder nok med en uke. Det kommer selvsagt an på hva du skal gjøre der. Du kan dele opp ferien slik at du først tilbringer et par dager i Tallinn, før du reiser videre til Pärnu, sier han.

Den estlandske hovedstaden har også litt av hvert å by på. Her finner du koselige brosteinsbelagte gater med butikker, restauranter og barer. Deler av sentrum står på UNESCOs verdensarvliste da det ble oppført i middelalderen. 

- Tallinn er en fin og trivelig sommerby. Byen har sin egen strand som strekker seg over en halvannen kilometer. Strandområdet ble utbygd til sommer-OL i Moskva i 1980, det er omringet av litt halv-stalinistisk arkitektur, men det er bare kult, sier Moholdt.


LES OGSÅ: Norgesferie på studentbudsjett

 

Kommunistfavoritt

 


LATVIA: Badebyen Jurmala i Latvia ligger 3,5 mil fra hovedstaden Riga. Dette er en fin og billig feriedestinasjon. 

 

Baltikum er også kjent for å tilby alskens spabehandlinger til en billig penge. Så skal du spandere på deg noe ekstra, er dette et hett tips. 

En annen badeby som også er verdt et besøk, skal vi tro Moholdt, er Jurmala i Latvia. Byen har en kystlinje på 32 kilometer og befinner seg kun 3,5 mil fra hovedstaden Riga. Du kan ta buss fra flyplassen i Riga til Jurmala.

Her finner du flotte strender og koselige trehus i jugendstil. Prisnivået er relativt likt som i Parnü.

Før jernteppet falt var dessuten Jurmala favoritt-feriedestinasjonen for de høye herrer i Kommunistpartiet i Sovjetunionen.

I tillegg til Baltikum vil Moholdt også anbefale noen middelhavsøyer for de som har tenkt seg på ferie litt lengre sør i Europa.

- Vi har blant annet Menorca og Ibiza. Dette er øyer som fremdeles er spennende. På Menorca finner du mange ferierende familier, men det er en flott øy med fine strender. Ibiza er fortsatt også en bra plass å feriere. I byen San Antonio vil du for eksempel finne en grei variasjon mellom «chill out»-stedene og de med tyngre driv, forteller han.


LES OGSÅ: Reiseforsikringen som passer for deg

 

- Dra til Ibiza

Andreas Unum (26) og Robin Aas (21) tar begge forkurs ved Høgskolen i Oslo og Akershus. De har gode ferieminner fra fest og moro på Ibiza. Skal de gi et ferietips til andre studenter, må det bli denne øya. 

 


IBIZA: Andreas Unum (t.v) og Robin Aas har gode minner fra Ibiza og anbefaler studenter som skal på sommerferie til å ta turen til øya som for mange blir forbundet med fest og moro. 
 

- Jeg vil anbefale Ibiza. Der er det mye party, musikk og god stemning. Det er vel ikke som det engang var, men det er bra trøkk der fortsatt, sier Unum.

Medstudent Robin Aas (21) er enig i at øya er en bra plass å feriere. Den korte avstanden til Spania er også et stort pluss mener han. Da får man mulighet til å gjøre litt forskjellig i ferien. 

- Ibiza har fin natur, du kan ta båtturer rundt øya. Det  ligger også mange øyer rundt som man kan besøke. Dessuten er det alltid en mulighet å ta båt til Barcelona, forteller 21-åringen. I år skal han tilbringe sommerferien på fastlandet. 

- I sommerferien blir det tre uker i Spania. Jeg skal reise litt rundt, kompisen min har en leilighet der nede. Det blir nok veldig bra, sier han.

 

Finnmarksferie 

Selv om været ofte ikke er så stabilt i Norge som det er i sydligere strøk, er det også mange perler du kan besøke i ditt eget land. 


Bjørn Moholdt vil spesielt anbefale sitt eget fylke. 

 SJEKKLISTE FØR SOMMERFERIEN: 
 • Har du sommerjobb? Avtal med arbeidsgiver om når du kan ta ferie i god tid før du starter i jobben.
   
 • Sjekk at du har reiseforsikringen i orden.
   
 • Skal du reise innenfor EØS? Sjekk at ditt Europeiske helsetrygdkort er gyldig. Med dette kortet får du dekket utgifter til medisinsk behandling. Du kan bestille kortet gratis på Navs nettsider.
   
 • Sjekk at passet ditt er gyldig.
   
 • Oppdater medisinskapet. Det kan være lurt å ta med smertestillende som paracet og mageregulerende medisiner.

- Dra til Finnmark. Ungdommene har en tendens til å reise verden rundt og møte indianerstammer og ikke være klar over at vi har urfolk i vårt eget land. 

En tur på Finnmarksvidda er noe han mener alle bør få med seg. 

- Hva med å krysse vidda til fots? Staten har en del fjellstuer der oppe som man kan gå imellom. Utfordringen her er selvsagt myggen, i tillegg til at været er mer variabelt. Men det er billig og flott. Det koster litt å komme seg opp dit, men du kan få billige flybilletter. Da ville jeg tatt fly til Lakselv og buss videre, sier han.

Når man først er i området er Nordkapp et sted man må få med seg, men Moholdt har også et annet godt tips på lager. 

- Dra til Nordkyn. Her finner du det nordligste punktet i fastlandsnorge. Her kan du se over til Nordkapp.

Nordkapp er mer kjent som Norges nordligste punkt, det som skiller Nordkapp og Nordkyn er at førstnevnte ligger på en øy, mens Nordkyn ligger på fastlandet. Moholdt har mange morsomme aktiviteter å anbefale hvis du skulle ta turen til Nordkyn. 


- Her kan du blant annet padle i havkajakk, fiske kveite og fange kongekrabbe, forteller han.

LES OGSÅ: Reis til romantiske Roma på ferie