(StudentTorget.no):

Key West er den sørligste øya i øygruppen Florida Keys, som er en «streng» med om lag 1700 små øyer sør for Miami. Lenge var det kun mulig å ta seg til Key West ved hjelp av båt. I 1912 sto jernbanen ferdig, men denne ble etter hvert ødelagt av orkan. Deretter kom bilveien.

Det er helt eventyrlig å kjøre denne veien, du har utsikt mot havet på begge sider, i tillegg til blå himmel. Det er litt av et panoramabilde. Du må gjennom 43 bruer før du kommer fram til Key West. Og når du har nådd destinasjonen, kommer du faktisk ikke lenger sør i fastlands-USA. 

Du kjører veien US Route 1, som starter i Fort Kent i Maine nord i landet, og stopper etter 3825 kilometer i Key West. Det finner du et bevis på i gamlebyen, hvor et veiskilt viser «End 1, Mile 0». 

 

EVENTYRLIG BILTUR: Hvis du kjører fra Miami til Key West får du denne panoramautsikten. Det føles nesten som om du kjører midt på vannet, siden det er hav på alle kanter. 

Kulturen på Key West er karibisk-inspirert og veldig laidback. Du finner store flotte trehus over alt. Mange av dem er omgjort til hoteller slik at du kan overnatte der. Byen er også full av utesteder og restauranter. Du finner med andre ord garantert et sted du trives. Og uansett hva du foretar deg på ferien, må du får all del ikke dra derfra før du har fått smakt på spesialiteten Key lime pie, en frisk og fantastisk god sitruspai.


Å dra på ferie til Key West krever riktignok noen oppsparte midler, men det er vel ikke noe  i veien med å drømme seg litt bort mens du oppretter en spare-til-feriekonto? 

 

Dette må du få med deg på Key West: 

 

Severdigheter: 

Ernest Hemingway home & museum

Hemingway House finner du i gamlebyen av Key West. Her bodde forfatteren sammen med kona Pauline i mange år. Først leide de et hus, men så fikk de endelig råd til å bygge sitt eget, ved hjelp av Paulines rike onkel. De bodde i huset fra 1931 – 1939. Nå bor det 6-7 katter i huset, som visstnok skal stamme fra forfatterens egne katter. I dag er huset museum. 

Adresse: 907 Whitehead street 

Billettpris:  80 kroner

 

Key West butterfly and nature conservatory

 


NESTE STOPP: CUBA: Denne bøyen finner du på Key West. Den forteller at dette er det sydligste punktet i fastlands-USA og at avstanden herfra til Cuba er 15 mil. 

Her kan du stifte bekjentskap med hundrevis av forskjellige sommerfugl-arter og fugler. Her får du gå fritt og titte på de forskjellige sommerfuglene som flyr forbi med de vakreste farger og mønster.  Huset er bygget som en hall med mange trær, planter og et lysthus. Taket er laget av gjennomsiktig glass, og du får derfor følelsen av at du går ute i det fri. Kanskje kommer det også en sommerfugl og setter seg på skulderen din. 


Adresse: 1316 Duval street

Billettpris:  75 kroner

 

Southernmost point

Denne bøyen er Key Wests mest besøkte attraksjoner og et bevis på at du ikke kommer lenger sør i USA. På bøyen står det blant annet at det er 90 miles to Cuba, noe som tilsvarer 15 mil. Tidligere var det kun et skilt som opplyste om at Cuba er neste stopp, da dette ble stjålet utallige ganger ble det satt opp en bøye som er noe vanskeligere å flytte på.

Her er det ofte en stor ansamling av turister, og du skal være kjapp for å få tatt et bilde uten å stå i kø, for den pleier å være lang. 

Adresse:På hjørnet av South street og Whitehead street 

 

Key West lighthouse

Hvis du tar turen til toppen av fyrtårnet vil du få god utsikt over hele Key West. Det er 88 trapper opp. Der oppe finner du også god og sval vind, noe som er deilig etter å ha vært på sightseeing i det varme klimaet Key West har å by på. Fyrtårnet ble bygget i 1847, for å hjelpe skip med å unngå farlige skjær.

Adresse: 938 Whitehead street


Billettpris:  65 kroner

 

LES OGSÅ: Du må ikke reise langt uten reiseforsikring

 

Spisesteder

 


FLOTTE TREHUS: De fleste husene på Key West er i ekte sørstats-stil. 

 

Grand café 

På denne trivelige restauranten er flesteparten av bordene satt utendørs. Og med så god temperatur som det er på Key West, gjør det absolutt ingenting å spise middag ute i det fri. De elektriske juletrelysene som er plassert i trærne, lyser opp og er med på å gjøre atmosfæren upåklagelig. Her serverer de både pasta, biff og ulike salater. 

Utelivet er som sagt veldig bra i Key West, og du skal ikke se bort i fra at du må overvære deler av en konsert når du sitter og spiser utendørs på Grand café, men det er vel litt av sjarmen, er det ikke? 

Adresse: 314 Duval street

 

Bagatelle restaurant 

 

BRA UTELIV: Du finner utallige barer og puber på Key West. En av dem er Sloppy Joe`s. Her er det alltid mye liv. Dette skal visstnok ha vært Hemingways stambar også.

Dette er også en utrolig koselig restaurant. Et gammelt sørstatshus er omgjort til en restaurant. Her kan du sitte på balkongen og nyte et bedre måltid. Her har de kjøtt og fisk. Prøv deres filet mingon, den smaker himmelsk. Har du plass til dessert etterpå bør du prøve Key West-spesialiteten Key Lime pie. 


Adresse: 115 Duval street 

 

Sunset Pier

Dette er et avslappende sted på piren. Perfekt for et besøk midt på dagen for en pust i bakken med en pina colada eller Corona i varmen. Et besøk på kveldstid er heller ikke å forakte. Det er nemlig en grunn til at det heter Sunset pier. Dette er det beste stedet for å overvære den vakre solnedgangen på Key West. Dette er også et koselig sted å spise middag, og etter middag er det fest. 

 

Uteliv

Utelivet i Key West er noe utenom det vanlige. Du finner barer, puber og utesteder hvor enn du går. Live-band er også veldig vanlig her. Key West er det stedet amerikanske ungdommer drar på Sping break for å ta del i skumparty og wet t-shirt-konkurranser, det sier vel litt? Utestedene er også åpne cirka hele dagen og natta. 

 

 


KEY LIME PIE: Denne paien er Key Wests spesialitet. Det er en sitruspai med kjeksbunn og deilig kremet fyll. Key Lime Pie er laget av sitrusfrukten Key lime som dyrkes i Florida Keys. Den ligner på lime, men er noe rundere i formen. 

Sloppy Joe`s

Her er det fest både morgen og kveld. Sloppy Joe`s åpner faktisk klokken ni hver morgen. fra mandag til lørdag og er åpen fire timer over midnatt. Dette skal forresten også være Ernest Hemingways gamle stampub.


På dagen er også Sloppy Joe`s en restaurant hvor du kan få deg en matbit, men på kvelden skyves bordene unna. Live-band har de også. Her er det bare å slå seg løs inn i de sene nattetimer. Sloppy Joe`s er også kjent godt utenfor landegrensene for sine gode drinker. 

Adresse: 201 Duval street

 

Green parrot bar

Dette er en bar med utrolig mye historie. Den stammer nemlig fra 1890. Her kan du ta en øl eller drink med gode venner og slå et slag biljard på dagtid. På kveldstid er det ofte live-band som opptrer.  

601 Whitehead street

LES OGSÅ: Appene som gjør ferien enklere

 

Bo

På Key West må du regne med å betale litt for hotellrommet ditt. Stedet er et mekka for turister og hotellene popper opp som paddehatter. Vær også ute i god tid med å bestille hotellrom. 

 

Double tree -  Grand Key resort 

 

HIT, MEN IKKE LENGER: Dette skiltet finner du i Key Wests gamleby og forteller at veien US 1 stopper her. 

Hotellet ligger en bit fra selve bykjernen (cirka 10 minutter). Til gjengjeld ligger hotellet rett ved en av Key Wests strender. Hotellet har også egen shuttleservice for gjestene sine, hvor de kjører minibuss til sentrum to ganger i timen. Dette er helt gratis. Hotellet har også basseng. 


Rommene koster om lag 1000 kroner natten. Men du kan også få et firemannsrom for den prisen, hvis dere er en hel gjeng som er ute og reiser. 

 

Pearl`s Key West

Hotellet er et typisk sørstatshus som er bygget om til hotell. Det ligger svært sentralt i Key West sentrum, nær stranden og rett ved Southernmost point, sommerfugl-reservatet og bystranden. 

Her får du et dobbeltrom for rundt 800 kroner natten. Det er slett ikke ille. Er dere to personer blir det kun 400 kroner på hver. 

Adresse: 525 United street 

 

 

 

KEY WEST: 


Slik kommer du deg til Key West:

Ta fly fra Oslo til Miami (med mellomlanding). Det koster cirka 4500 kroner (t/r).

Deretter vil vi anbefale å kjøre bil ned til Key West. Det er virkelig verdt opplevelsen. Har du noen dager ekstra kan du også sjekke ut noen av de andre øyene mellom Miami og Key West. For eksempel snorkleparadiset Key Largo.

Det er relativt billig å leie bil i USA i forhold til i Norge. For en uke må du ut med rundt 1400 kroner. Drivstoff er også mye billigere i USA. Et alternativ kan også være å kjøre ned til Key West og levere fra seg bilen der og ta fly tilbake. 

Har du ekstra god tid og et stort feriebudsjett er mulighetene mange. Key West ligger kun 1,5 times flytur fra for eksempel Bahamas. Så det er mulig å fortsette ferien. 

 

Fakta om Key West:

Key West er det sørligste punktet i fastlands-USA og befinner seg cirka 15 mil fra Cuba. 

Det bor over 25.000 fastboende på Key West. I tillegg er det alltid mye turister der. 

Key West er en laidback og veldig liberal by. Mange kunstnere, eventyrere hippier og homoseksuelle har valgt å bosette seg her. 

 

Når bør man dra? 

Det er varmt stort sett hele året. I januar, februar og mars er temperaturene lavest, men du kan fortsatt få om lag 27 grader da også. Sommermånedene er desidert varmest, men det er heller ikke feil å dra dit i oktober, november eller desember.