(StudentTorget.no):
Når våren er unnagjort og eksamensnervene endelig slipper taket, er det nok mange som lar seg friste av tanken på en avslappende ferietur for å roe ned og nyte livet for en stakket stund, etter uker med pensumlesing, stressnakke, nedstøvede lesesaler og manglende nattesøvn.
På den annen side er det ikke umulig at store deler av studentbudsjettets kos og hygge-seksjon har pludret bort i de sene nattetimer på den lokale studentpuben. I så fall kan det fort begynne å spøke for årets planer om en velfortjent storbyferie i det store, eksotiske utland. Heldigvis finnes det andre metoder. Her kommer noen studentvennlige reiseforslag til diverse storbyer i Europa.
1. Warszawa
Reiser du tur/retur til Warszawa fra Oslo 10. juni og bor seks netter på et tre stjerners hotell, kommer den totale summen på pene 1468 norske kroner for hele gildet! Warszawa er Polens hovedstad og ligger i hjertet av Europa. En slik plassering på kartet er ikke nødvendigvis et udelt gode, og som første korsvei mellom øst og vest har byen rullert mellom ulike imperier og dynastier omtrent like ofte som de billigste gatene i brettspillet Monopol skifter eier. Warszawa ble hovedstad i Polen i 1539, og siden den gang har byen rukket å bli plyndret av svensker og okkupert av russere, før nazistene gjorde kort prosess etter Warszawa-opprøret i 1944 og jevnet byen til jorden.
Warzsawa.
FOTO: Illustrasjon.
Etter krigen kom Polen under sovjetisk innflytelse, og med tanke på at sovjeterne ikke akkurat var kjent for sin banebrytende arkitektur ble gjenoppbyggingen av Warszawa også deretter. Byen som steg opp igjen fra asken ble derfor en typisk, kommunistisk by med ensartet blokkbebyggelse og en kvelende gråhet som sitt fremste kjennemerke. Etter Berlinmurens fall har Warszawa heldigvis gått inn i fremtiden med ufortrøden entusiasme, og dagens moderne Warszawa er en by som bugner av optimisme og utvikling, full av underlige kontraster på alle kanter. Her kan du besøke de brolagte gatene i gamlebyen, besøke fantastiske restauranter, eller besøke de mange spennende barene i en by med et uteliv som ikke står tilbake for noe du kjennner fra Vest-Europa.
2. London
Har du lyst å reise til London for en uke i juni, kan billig-billigselskapet Ryanair lose deg til Themsens bredd for den nette sum av 333 kr,- tur/retur fra Gardermoen. I tillegg kan du bo syv netter på på trestjerners-hotellet Rest Up London for den nette sum av 1245 kr,-. Ikke verst det, for en by som for de fastboende rangeres blant verdens desidert dyreste. London er en liten verden av muligheter. Her kan man besøke London Eye for å se byen ovenfra, viden kjente landemerker som Buckingham Palace og Westminster Abbey, eller legge turen innom det verdensberømte voksmuseet Madame Tussaud's. Og har man krysset disse severdighetene av listen, har man likevel bare skummet fløten av alt det London har å by på.
Big Ben i London
FOTO: Illustrasjon.
Dessverre kan London være en dyr by å tilbringe tiden sin i, spesielt hvis man er en pengelens ung student. Men i en storby som London finnes det alltid ting å gjøre som ikke koster skjorta. De fleste museene i London er for eksempel gratis. Både Natural History Museum og Tate Modern er helt gratis og kan frekventeres av både Kong Salomo og Jørgen Hattemaker. I tillegg kan du få billige "last minute" teaterbiletter fra et offisielt salgssted i Leicester Square.
3. Berlin
Norwegian tar deg fra Oslo til Berlin og Alexanderplatz for 1163 kr,- tur/retur. Ønsker du å overnatte på et sted som er anstendig nok til at du slipper å uroe deg for å bli knivstukket av fyren i køya over deg, er trestjerners Check In Hotel Berlin stedet for deg. De tar 1145 for å ha deg innomhus syv sommernetter i juni, noe som gjør at den totale summen beløper til 2308 kr,-. Det er med andre ord mange grunker å spare dersom du legger årets ferietur til den hippe storbyen Berlin. Så sies det også at en av Berlins hovedattraksjoner er byens rimelige prisnivå, sammenlignet med andre europeiske storbymetropoler.
Brandenburger Tor
FOTO: Illustrasjon.
De rimelige bomulighetene har gjort byen til et ynglested for kunstnere fra hele verden og alternative miljøer av alle slag. I bydeler som Mitte, Friedrichshain, Prenzlauer Berg og Kreuzberg finnes det et drøss av kafeer, restauranter og et pulserende uteliv. Og da har man ennå ikke nevnt kjente landemerker som Brandenburger Tor og Det jødiske museet. Ta gjerne en tur innom Checkpoint Charlie når du først er i byen, også!
4. Riga
Reiser du på riktig tidspunkt i juni, kan du slippe unna med bare 1396 kr,- i reise- og hotellkostnader. Og da snakker vi selvsagt om et hotell med en viss standard, og ikke om noen brakketilværelse i byens mer tvilsomme strøk. Grunnstenen til Latvias hovedstad ble lagt i 1201, og er ifølge mange forståsegpåere den vakreste byen i hele Baltikum. Dem om det. Riga kan iallfall skilte med en velbevart og meget vakker gamleby fra middelalderen. Hvis du legger turen innom, må du nok tåle å ikke være den eneste turisten der, siden gamlebyen er en av Rigas mest kjente attraksjoner. La deg imidlertid ikke lures til å tro at Riga bare er historie og ærverdig kultur. Kommer du under huden på byen, finner du hippe barer, moderne kunstmuseer og cutting edge-restauranter, i en by med ambisjoner om å være langt mer enn bare en mellomstasjon på reisen din.
Fra gamlebyen i Riga
FOTO: Diliff (CC BY-SA 3.0).
.
5. Dublin
Legger du sommerferien til hovedstaden på den grønne øya i Atlanterhavet, trenger det ikke å brenne i lommene. Tur/retur med Norwegian pluss et ukesopphold på Gardiners Lodge kommer på 2379 kr,-. En sum som bør føre til at du sitter igjen med noen slanter å sløse bort på skummende Guinness-øl og mediokre gatemusikanter. Maten i Dublin er billig, pubene er livlige og utelivet virkelig noe for seg selv. Byen kan ikke skryte av å være direkte vakker, men kompenserer for det med sjarme, godt humør og en viss mangel på normal bluferdighet, som seg hør og bør for en by som tar sikte på å være irenes hovedsete her på Guds grønne klode.