K rakow er en populær by, for både studenter og turister.

De studentvennlige prisene, shoppingmulighetene, de vakre gatene, bygningene og byens rike historie, gjør Krakow til en fantastisk by å både dra på ferie til og å studere i.

Her har vi samlet 10 ting du kanskje ikke visste om Krakow!

 

1. Trompet spilles hver time i toppen av Mariakirken

Mariakirken står på UNESCOs verdensarvliste og er en vakker, katolsk kirke i gotisk stil.

Du finner kirken på hjørnet av markedsplassen, i sentrum av Krakow, og med sine to høye tårn, det høyeste hele 80 meter høyt, så er den ikke til å overse.

Den vakre kirken er bygget av rød murstein og har tårn dekket av gull. Kirken er utrolig fin og har faktisk vært modell for andre kirker over hele verden, blant annet to katolske kirker i Chicago.

For en liten sum kan du gå inn i kirken og ta en titt på de vakre dekorasjonene her, blant annet altertavlen i gull fra 1500-tallet.

Hver time spilles en sang på trompet fra det høyeste tårnet av kirken, kalt Hejnał mariacki. Sangen stoppes midt i en tone, til minne om en trompetspiller som ble skutt da han blåste i en trumpet for å varsle om et forestående angrep på byen.

 

 

2. Selger håndlagede produkter i markedshallen

Markedshallen i Krakow er definitivt verdt et besøk.

Den vakre renessansebygningen står på UNESCOs verdensarvliste og inneholder mange koselige salgsboder. Her kan du kjøpe alt mulig, for eksempel håndarbeider av tre, ull eller lignende.

Blant ting som kan være verdt å kjøpe, og kan fåes veldig billig her, er votter/hansker av skinn/ull, ulltøfler, julepynt, smykker av sølv og krystallglass.

Til jul og påske pyntes hallen med fine dekorasjoner, så ta gjerne turen innom for å sjekke ut disse, selv om du har besøkt bygningen før.

I andre etasje av bygningen, finner du en del av Nasjonalmuseet i Krakow, hvor du kan se flere malerier av polske landskap fra 1900-tallet.

 

 

3. Besøk Wawel-slottet som er kjent for sin helt egen drage!

På Wawel-høyden i Krakows nydelige gamleby, finner du det vakre Wawel-slottet, som består av det kongelige slottet og Wawel-katedralen.

Fra middelalderen til renessansen, var faktisk Krakow hovedstaden i Polen, og slottet var bolig for den polske kongefamilien.

Wavel-katedralen ble bygget i 1364 og deler av denne er fortsatt bevart. Katedralen er bygget i gotisk stil, med fine dekorasjoner og tak dekket av gull.

I følge legendene, ble lokalsamfunnet ved Wavelhøyden tidligere terrorisert av dragen Smok Wawelski, som spiste både sauer og jomfruer, før han ble drept av den modige, polske prinsen Krakus.

I dag kan du besøke en ildsprutende jernstatue av dragen nede ved Wisłaelven, rett nedenfor Wavel-slottet.

 

  

4. Opplev jødisk kultur og mat i bydelen Kazimierz

Den jødiske bydelen i Krakow heter Kazimierz. Bydelen var tidligere et eget kongedømme under den polske kronen, og er lokalisert sør for gamlebyen, på motsatt side av Wisłaelven.

Bydelen har en rik kulturell historie, og tradisjonelt sameksisterte de jødiske og polske kulturene og innbyggerne her.

I 1941, under den 2. verdenskrig, ble jødene fra Kazimierz tvunget til å bosette seg i en nyopprettet ghetto i Krakow.

I Kazimierz kan du besøke Szerokagaten, hvor du finner flere jødiske kafeer, restauranter, butikker og synagoger i ulike arkitektuoriske stiler og fra ulike tidsepoker.

Ta gjerne turen innom den jødiske restauranten Ariel for å smake ekte, jødisk mat.

Store deler av Stephen Spielbergs film, Schindler’s Liste (1993), er spilt inn i Kazimierz, så kanskje du kjenner igjen bygninger og steder fra filmen om du tar turen hit.

I slutten av juni holdes det en jødisk kultur og matfestival i Kazimierz. Festivalen, som er den største av sitt slag i hele Europa, tiltrekker seg mennesker fra hele verden.

 

 

5. Gå en tur i parken som omkranser hele byen

Noe av det beste med Krakow, er den vakre parken som omkranser hele byen.

Spesielt om våren, sommeren og høsten, er det herlig å gå en tur gjennom parken eller bare slappe av på en benk med en saltkringle, som du kan kjøpe fra en av de mange vognene over hele byen.

Foretrekker du å komme deg fortere frem, så kan du leie en sykkel.

Krakow er relativt flatt, så en sykkel er et herlig fremkomstmiddel her, men pass godt på at sykkelen din ikke blir stjålet om du setter den fra deg, for å utforske deler av byen til fots.


 

6. Sightseeing med elektrisk bil gjennom Krakows gater

Blir du sliten eller lei av å oppleve herlige Krakow til fots, så kan du dra på en sightseeingtur med en av byens elektriske biler.

Disse kjører guidede turer til gamlebyen, det jødiske distriktet og det som, under andre verdenskrig, var den jødiske ghettoen. Sistnevnte tur, går også innom fabrikken til Oskar Schindler, som nå er omgjort til et museum.

En tur koster rundt 200 kr.

Er det kaldt, har de tykke ulltepper du kan bruke, og regner det, kan de trekke ned vegger av plastikk slik at du holder deg tørr.

Det er også veldig gøy å rase gjennom gatene i de små bilene.

Tips! Trenger du å komme deg fra A til B relativt fort, kan du spørre pent om en av sjåførene kan kjøre deg dit du skal, mot en liten betaling selvfølgelig.

 

 

7. Shopping på studentbudsjett

Polen er kjent for studentvennlige priser og her får du virkelig mye for pengene! Krakow er derfor perfekt for en helgetur med masse shopping.

Noe av det beste med Krakow, er at byen er relativt liten og bor du på et hotell eller i en leilighet i sentrum, så kan du shoppe, legge fra deg alle handleposene på hotellet, og shoppe enda litt til.

Ta gjerne turen innom en av de mange butikkene i handlegatene, som ligger i flere retninger ut fra markedsplassen.

Foretrekker du å handle på kjøpesenter, så finner du Galeria Krakowska (Pawia 5) i gangavstand fra markedshallen. Her finner du både high street butikker som New Yorker, Esprit og H&M, eller mer eksklusive butikker som Swarowski, Calvin Klein og Lacoste. Du finner også en rekke spisesteder og kafeer på kjøpesenteret.


 

8. Prøv deg på utelivet i Krakow

Å gå ut på byen, ikke minst mat og drikke, er billig i Polen. Her kan du få et treretters måltid med alkoholholdig drikke til under 200 kr per person.

I Krakow finner du koselige restauranter og kafeer over hele byen, hvor du kan nyte mat fra alle verdens hjørner.

Prøv deg gjerne på noen tradisjonelle polske pierogi, de smaker utrolig godt!

For deg som liker søtsaker, så kan du ta turen innom E. Wedel Chocolate Lounge, byens egen sjokoladebutikk, hvor du kan sette deg ned for en kopp varm sjokolade eller kjøpe herlig, polsk sjokolade for å ta med deg hjem.

Er du av typen som er glad i å feste, så har Krakow et rikt uteliv. Prisene på øl og andre alkoholholdige drikker er mye lavere enn i Norge, så her er det bare å slå seg løs!

 

 

9. Besøk kirken dypt under bakken i saltgruvene

Lei av bylivet og ønsker å ta turen ut av Krakow?

Besøk Wieliczka saltgruvene, som står på UNESCOs verdensarvliste. Her kan du få en guidet tur ned i gruvene, hvor du får lære mer om arbeiderne som pleide å jobbe her.

Inne i saltgruvene er det skjært ut figurer og malerier i salt, og dypt nede i gruvene finne du også en kirke, dekorert med lysekroner av saltkrystaller og en 3D-versjon av Leonardo Da Vincis bilde «Nattverden».

Ser du for deg at luften nede i gruvene er tett og varm? Det stemmer ikke!

Luften i saltgruvene er frisk, ren og sies å skulle ha legende egenskaper for mennesker med pusteproblemer og lungesykdommer.

Det koster ca. 200 kr for en guidet tur i saltgruvene.


 

10. Auschwitz-Birkenau

Konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau ligger ca. 50 km utenfor Krakow, ved byen Oświęcim.

Konsetrasjonsleiren var den største tyske utryddelsesleiren under 2. verdenskrig. Den bestod av tre hovedleire og ca. 40 mindre tilleggsleire.

Birkenau (også kjent som Auschwitz II) var en utryddelsesleir, hvor mange millioner mennesker mistet livet i gasskamrene.

I Birkenau finner du togsporet, bygningen og brakkene som de fleste forbinder med Auschwitz.

Skiltet som sier «Arbeit Macht Frei», finner du over inngangen til Auschwitz I, som var en arbeidsleir.

Mellom 1,1-2 millioner mennesker mistet livet i Auschwitz, som følger av det harde arbeidet, sykdommer, medisinske eksperimenter eller i gasskamrene. De fleste av disse var jøder.

Minnestedet og museet Auschwitz-Birkenau, ble opprettet i 1947, og står nå på UNESCOs verdensarvliste (SNL).

Selv om det kan oppleves som tungt og vanskelig, så burde alle besøke konsentrasjonsleirene i Polen en gang i løpet av livet. Dette er en utrolig viktig del av vår historie, som aldri må glemmes. 

 

 

Kilder: Wikipedia, City Tours Krakow, Wieliczka Salt Mines, Store Norske Leksikon.