(StudentTorget.no):


Vi i StudentTorget har snakket med Christine Baglo fra Innovasjon Norge, om hvilke muligheter norske studenter har for å oppleve og lære mer om Norge.

 

– Å ta toget er en reise i Norges historie i seg selv. Mange av banene ble bygget av rallare, eller til og med krigsfanger, slik som er tilfelle med store deler av Nordlandsbanen, forteller Christine Baglo.

 

Nordlandsbanen

Nordlandsbanen strekker seg over 729 kilometer, mellom Trondheim og Bergen, og er Norges lengste toglinje. På denne reisen opplever du vakre og varierte landskap, nord i landet vårt. Banen fører deg langs kysten, innlandsbygder og høyfjell. Det er muligheter for å gå av på stasjoner, og oppleve byene på nærmere hold, om du skulle ønske å prøve fiskelykken i Trøndelag, utforske nasjonalparkene i Namdalen, eller å se Helgelandskysten i Mosjøen eller Mo i Rana.

 

– Å reise handler om å oppdage hvorfor vi bor som vi bor og lever som vi gjør. Å komme tett på mennesker, steder, lokalkultur og tradisjoner, gjør at vi opplever historien vår og naturen vår mye tettere og nærere, og med alle sanser. Det er noe helt annet enn bare å lese om ulike hendelser, historier og tradisjoner i en bok, sier Baglo.


 

LES OGSÅ: Bli en god mobilfotograf

 

Bergensbanen

Denne togruten er en av de mest populære og naturskjønne i Norge. Reisen strekker seg fra Oslo til Gol og Geilo, opp Hallingdal mot Finse, og langs Hardangerjøkulen, før vi kommer til endestasjonen i Bergen.

 

Reisen byr på åkre, fjorder, skog og fjell, i løpet av en syvtimers tur. I tillegg får passasjerene se landets høyeste punkt for jernbane, og det er en opplevelse i seg selv. Det er også muligheter for å gå av på Myrdal stasjon, og ta den berømte Flåmsbanen.

 

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Cape Town

 

Raumabanen

Vy har selv beskrevet Raumabanen som en av landets «vakreste og villeste jernbanestrekninger», med sine 114 kilometer. Reisen tar deg blant annet fra Bjorli og ned til Åndalsnes, der man ser natur man vanligvis må til Sveits for å se.

 

Høydepunktene inkluderer Romsdalen, Trollveggen og Kylling Bru, i løpet av den én time og 40 minutter lange turen. Toget har tilrettelagte, store panoramavinduer for turistene, og betjeningen guider deg om sommeren.

 

LES OGSÅ: Apper som kan hjelpe deg å studere bedre

 

Dovrebanen

En reise gjennom Gudbrandsdalen, Rondane, Jotunheimen og Dovrefjell med Dovrebanen tar omtrent syv timer, og du reiser innom noen av landets mest kjente nasjonalparker. Dette er en uforglemmelig reise, som tar deg fra Midtnorge til hovedstaden, Oslo.


 

Reisen tar deg også langs Mjøsa, og passerer både Hamar og Lillehammer. Toget går forbi Eidsvoll der Norges grunnlov ble skrevet. I løpet av turen er mulighetene store for å se moskus i Dovreområdet.

 

Det sies at Ofotbanen, som er den lille jernbanesnutten fra Narvik til svenskegrensen, er en av Norges travleste jernbaner.

 

– Her dundrer togsett med mer enn 68 vogner fylt av jernmalm forbi, mange ganger om dagen. I tillegg går jernbanene i Norge både mellom og innom mange av Norges viktigste knutepunkter, naturlig nok.

 

LES OGSÅ: Trening og aktiviteter du kan gjøre ute

 

Ofotbanen

Kjent som «verdens åttende underverk», Ofotbanens rute fører deg fra Narvik ved Ofotfjorden, til svenskegrensen og videre inn i Sverige. Landskapet er historierikt og dramatisk, med et vilt og folketomt landskap.

 

Mange av reisens spor ble bygd under Klondype-liknende forhold, av rallare på slutten av 1800-tallet. Slaget om Narvik under andre verdenskrig skjedde rett ved denne toglinjen, som var en eksportvei for Europas største og viktigste jernmalmforekomster.

 

Å reise gjennom de hvite Sørlandsbyene er noe Christine Baglo anbefaler alle studenter å oppleve.


 

– Sørlandsturen er bygd opp rundt trelasthandelen og vestlandsfjordene. Her kan du utforske de fine gårdene og kulturtradisjonene i dalene våre, som for eksempel Hallingdal, Gudbrandsdalen, Numedal og Setesdal, og så må man jo ha vært i Tromsø, Bergen, Ålesund, Trondheim, Stavanger og Oslo, forteller Baglo.

 

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Mallorca

 

Rimelige anbefalinger for helgeturer

Hvilke turer som er tilgjengelige for korte turer i løpet av en helg eller langhelg, varierer selvsagt med hvor man bor, men Christine Baglo anbefaler disse supre mulighetene for en kort ferie.

 

– Å sykle Oslofjorden rundt er jo supert om du bor i Osloområdet. Eller å ta Bergensbanen til Finse, og sykle Rallarvegen, kite om vinteren eller gå på tur.

 

– Du kan hoppe av på Geilo, og sykle eller gå på tur på Prestholtstien til Hallingskarvet. På Dovrebanen kan du hoppe av på Hjerkinn eller Kongsvold, og dra på ridetur, gå flotte turer i fjellet, dra på moskussafari med guide, eller til og med bli med på el(g)sykkelsafari, forteller Baglo.

 

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Budapest

 

Skjulte skatter langs vestlandskysten

I tillegg til vakker natur har Norge også en del skjulte skatter i områder som kanskje kan være ukjent for det norske folket.


 

– Helgelandskysten, og store deler av Møre og Romsdal, er fortsatt ganske ukjent for mange. Du kan også ta toget til Bodø, og øyhoppe deg nedover Nordlandskysten til Sandnessjøen i en uke, med Travel Pass på hurtigbåtene, noe som koster rundt en tusenlapp, forteller Baglo.

 

– Dessuten er det knallfint å sykle Nordsjøvegen, langs kysten fra Flekkefjord til Stavanger, og ta toget tilbake igjen, fortsetter hun.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet