Det er 19 år siden Berlinmuren falt og byen ble spådd en lysende økonomisk fremtid. Den kom aldri. Fortsatt er Berlin en fattig by med slitte fasader, tomme boligblokker og forlatte industriområder. Men det er også kanskje den mest levende og kulturelt interessante byen i Europa. Om du er opptatt av historie, arkitektur, kunst, musikk eller bare har lyst til å drikke god øl til 15 kroner, har Berlin noe for deg. Her får du tips til hvordan du kan nyte Berlin til det fulle - på slunken lommebok.

 

Overnatting.

A LA SOVJET: Brede avenuer er veldig Berlin. Her fra Karl Marx Allee som løper gjennom store deler av Øst-Berlin.

 

SNASEN: På bruktbutikken Dress Factory har de et sjeldent godt utvalg av second hand-kjoler.

 

 

KNÆSJ: Berlin har mange bruktbutikker, men de kan være vanskelige å finne.

 

 

KUNST: Berlin er full av gatekunst, såvel som gallerier og museer.

 

Det er lett å bo billig i Berlin, hvis man ikke forventer alt for høy standard. Ungdomsherberger popper stadig opp, særlig i de østlige bydelene. Et sted med mye karakter er det relativt nystartede Das Ostel (adresseliste nederst på siden), like bak Ostbanhof. Dette ”design-hostellet” er drevet av to menn som savner livet i DDR (tidligere Øst-Tyskland) og er innredet deretter. Gulbrune blomstertapeter prydet med portretter av DDRs ledere, 50-talls møbler og klokker som forteller deg hvor mye klokka er i Moskva, Havanna og Beijing er noe av hva dette kommunist-kitsj hostellet tilbyr. En natt på sovesal koster 9 euro, mens rommene koster fra 33 euro og oppover. Hvis du vil bo i et område med mer sjarm kan bydelen Kreuzberg by på flere billige overnattingsmuligheter. Die Fabrik holder til i gamle fabrikklokaler og tilbyr rom fra 38 euro og oppover.

En hyggeligere måte å bo på er å leie et rom eller en leilighet, noe som ikke behøver å være spesielt dyrt. Sjekk www.berlin.en.craigslist.org, hvor folk som reiser på ferie eller lignende legger ut leilighetene sine eller rom i kollektiv til leie. Et rom koster gjerne mellom 20 og 30 euro per natt, avhengig av beliggenhet og størrelse.


 

Berlin på kveldstid.

Du tenker kanskje ikke på Tyskland som et gourmet-land, men det er på tide å gjøre noe med det inntrykket. Berlin er full av restauranter og kaféer, ikke minst billige og gode sådan. Byen har også flust av barer og klubber. For å finne ut av hva som skjer i byen mens du er der, lønner det seg å kjøpe magasinet Zitty eller TipBerlin, hvor du finner fyldige oversikter over uteliv, så vel som utstillinger, markeder og debatter.

Bydelen Friedrichshain er en personlig favoritt, både når det gjelder å spise og å drikke. Området mellom Frankfurter Allee og Wühlischstrasse er fullt av hyggelige restauranter og barer. For eksempel serverer Pizza Dach i Wühlischstrasse god pasta og pizza til 3 euro (!). Den lille, franske baren Place Clichy, som ligger rett ved, har god atmosfære og stort vinkart. Litt lenger ned i gaten, i et nedlagt industrikompleks, ligger hip hop/reggae klubben Cassiopeia, som har arrangementer stort sett hver helg. Hele dette industrikomplekset som strekker seg flere kvartaler er i dag gjort om til kulturhuset Raw Tempel, med flere barer, klubber og gallerier. Klubben Lovelite, som ligger like ved, har intim atmosfære, billig øl og flere konserter/DJs hver uke, electronica, indie og reggae.


Prenzlauer Berg er en noe dyrere bydel, men ikke så ille at det ikke kan gjøres på studentbudsjett. Området rundt Zionskirchplatz, Kastanienallee og Schönhauser Allee har et stort utvalg spisesteder og barer. Et veldig godt tips er restauranten/baren Perlin, som opererer med et spesielt konsept, nemlig at du selv kan bestemme hvor mye du vil betale. Når du kommer inn betaler du 2 euro for et vinglass, som du så kan fylle så mange ganger du vil ved å forsyne deg fra et utvalg på rundt fem viner som står fremme. Menyen forandres hver dag og består gjerne av to forskjellige tre-retters du kan velge mellom. Når du er forsynt legger du rett og slett igjen så mye penger du vil i en liten boks ved bardisken.

I bydelen Kreuzberg er det lett å spise middag til studentvennlige priser, og du har et stort utvalg restauranter med mat fra alle verdenshjørner. Men det beste restauranttipset i dette området er kanskje den gamle, erketyske restauranten Henne, med sin helt spesielle intime atmosfære. Her har de kun én rett; kylling med brød (og potetsalat hvis du vil), som smaker himmelsk og ikke koster mer enn 6,50 euro. Øl får du i store ”bayerske” mugger. Restauranten ligger litt utilgjengelig til, men er absolutt verdt turen.


Hvis du har lyst på en annerledes kveld, anbefales det å prøve ut VoKu (Volkskuche, folkekjøkken på norsk). Berlin er full av okkuperte hus og såkalte hus-prosjekter, som en eller to dager i uka serverer mat (gjerne vegetarisk) gratis eller til en symbolsk sum på 1-2 euro. Ofte arrangeres det konsert, filmkveld eller lignende i forbindelse med VoKu. På stressfaktor.squat.net finner du oversikt over hvilke steder som har matservering på hvilke dager.  Rigaer105 i Friedrichshain er et tehus/bar/galleri med VoKu hver dag klokka 8. Anbefales! 


 HONECKER: Ostel tar deg med tilbake til livet før muren falt.

 

Dagen derpå.

Hvis du liker å gå på marked og i bruktbutikker er Berlin byen for deg. Et av de beste er søndagsmarkedet på Boxhagener Platz i Friedrichshain, hvor det selges grønnsaker, blomster, gamle møbler, nips, klær og bøker. På kafeene rundt markedet har de dessuten brunsj-buffet på søndager. Türkischer markt i Neükolln, som strekker seg langs kanalen Landwehrkanal, er verdt å få med seg på grunn av den gode atmosfæren (og ikke minst utvalget av ost, skinke og oliven). Hver tirsdag og fredag. Berlin har mange bruktbutikker, men de kan være vanskelige å finne. Noen gode tips er Dress Factory, som har et kjempeutvalg av kjoler og sko, zwischenZeit, som har alt mulig av nips til hjemmet, og Humana med sine 5 etasjer med brukte klær. Ellers er det mange bruktbutikker i Bergmanstrasse (Kreuzberg) og sidegatene.


For den kunstinteresserte er Berlin en oase av gallerier og museer. Gallerier finnes over hele byen, men det er spesielt mange i bydelen Mitte, særlig i gatene Brunnenstrasse, Linienstrasse og Aguststrasse. Oversikt over åpninger og utstillinger finnes blant annet på www.indexberlin.de. Et sted det kan være verdt å besøke et Friedrichshöhe i Friedrichshain, et nedlagt bryggeri som i dag fungerer som et kulturhus. De 1000 kvadratmeter store lokalene huser en rekke gallerier og viser blant annet mye gatekunst, som Berlin har blitt så kjent for.

Hvis du er i Berlin på en tirsdag burde du få med deg filmkveld i den engelske bokhandelen St. Georges i Prenzlauer Berg. Hver uke viser de to filmer på rad på storskjerm inne i den lille butikken, og det er stort sett alltid kvalitetsfilmer. Inngangsbilletten på 2 euro inkluderer et glass vin eller en øl. Bokhandelen Another Country i Kreuzberg arrangerer også filmkveld på tirsdager.

Det beste tipset er å bare gå rundt å snuse. Det beste med Berlin er at byen er i stadig forandring.



 HØYT: TV-tårnet er Berlins Eiffeltårn

 

Adresser.

Ostel, Wriezener Karree 5 (Ostbanhof), www.ostel.eu
Die Fabrik, Schlesische strasse 18 (Kreuzberg), www.diefabrik.com
Pizza Dach, Wühlischstrasse 32 (Friedrichshain)
Place Clichy, Simon-Dach strasse 22 (Friedrichshain)
Raw Tempel, Revalerstrasse 99 (Friedrichshain). Sjekk programmet på raw-tempel.de
Lovelite, Simplonstrasse 38/40 (Friedrichshain). Sjekk programmet på lovelite.de
Perlin, Griebenowstrasse 5 (Prenzlauer Berg)
Henne, Leuschnerdamm 25 (Kreuzberg)
Rigaer105, rigaerstrasse 105 (Friedrichshain)
Türischer markt, Maybachufer (Neukölln)
Dress Factory, Schliemannstrasse 46 (Prenzlauer Berg)
zwischenZeit, Raumerstrasse 35 (Prenzlauer Berg)
Humana, Frankfurter Tor (Friedrichshain)
Friedrichshöhe, Landsberger Allee 54 (Friedrichshain)
St. Georges Bookshop, Würther strasse 27 (Prenzlauer Berg)
Another Country Bookshop, Riemannstrasse 7 (Kreuzberg)