B yen med like mange navn som den har høye skyskrapere oppfyller alle klisjeene du har drømt om.

Er du heldig, kan du allerede under flyets landing se glimt av ”skylinen” og selveste ”gudinna”.

Da er det viktig å holde kriblingene i takt og samle all energi; du vil få bruk for den!

 

Reis effektivt

Enten du lander på JFK eller Newark flyplass, har du utallige transportmuligheter.

Er det første gang du besøker New York, vil du trolig reise mest effektivt ved å ta en ”yellow cab”. Det er fastpris på reiser mellom flyplassene og byen, så hvis du sjekker prisen på forhånd, sørger du for ikke å betale mer enn nødvendig.

Når du skal forlate byen igjen, kan du reise med Supershuttle; du deler en stor bil med flere reisende og betaler derfor vesentlig mindre enn ved å ta en taxi.

 

Kart og metrokort

Manhattan er dannet av et rutenett, som det er lett å orientere seg i, og kollektivtransporten er velutviklet.

Til tross for at øynene dine vil dra deg i alle retninger, er det lurest for beina dine at du tar deg en tur nedom en av subwaystasjonene og kjøper et metrokort. Det koster under tjue dollar for å reise ubegrenset med subway og buss i en uke, og det er disse hjelpemidlene som vil ta deg dit opplevelsene er.


 


TIMES SQUARE: Du får ikke en ordentlig følelse av at du er i New York før du har vært på Times Square.  

 

Første stopp med subwayen er ofte Times Square, et enormt lyskryss, med blinkende reklameplakater flere meter over bakken og utallige kjederestauranter.

Det er en overveldende følelse å stå midt i krysset, men det er ikke her du bør tilbringe ferien din.

La deg heller ikke overtale av dem som vil selge deg tur med sightseeingbussene, ta heller med deg kartet og reis med vanlig buss!

Da opplever du byen som en ekte newyorker, og bussene stopper på nesten hver eneste gate, slik at du kan hoppe av i akkurat det området du faller for.

 

"Billig" shopping

Til tross for at du reiser på studentbudsjett, er det bare å innse at det er umulig å være i New York uten å shoppe litt.

Union Square er et godt utgangspunkt; her har du muligheten til å gå rett ut i fasjonable 5th avenue, samtidig som du lett kan orientere deg sørover til flere enkeltstående butikker.

En kjedebutikk som er verdt å ta seg en tur innom, er Forever 21. Her finner du rimelige klær til begge kjønn, uten at det går utover kvaliteten. 

Union Square huser dessuten den økologiske matvarebutikken Whole Foods. Butikken er i seg selv en opplevelse, og spesielt fruktavdelingen er et fargespill av utallige sunnheter du kan boltre deg i.

Hvis været tillater det; ta med deg billig, rettferdig lunsj i parken som Union Square omkranser.

Hvis været ikke er på din side, finnes det bordplasser i øverste etasje i butikken.

Century 21 er en gedigen butikk som krever mye tålmodighet. Den er flere etasjer høy og rommer mengder av designerklær, hvor prisen er nedjustert mange prosent.

Tar du deg god tid, er det ingen tvil om at du vil finne noe spesielt fra favorittdesigneren din.

Butikken ligger dessuten rett ved Ground Zero, hvor bygningene endelig begynner å ta form, så ta deg en tur dit også.


 

Må se-attraksjoner

Heldigvis, er det ikke alle de ”nødvendige” turistattraksjonene som trenger å koste penger.

Å gå over Brooklyn Brigde er obligatorisk, og mange filmscener har tatt plass på denne mektige broen. Du blir som en liten maur, når du står midt på det kraftige treverket og titter over til den lille øya med de store bygningene.

 


SKYLINE: Dette bildet er tatt fra utkikkspunktet i Rockefeller center, bedre kjent som Top of the rock. Her er det mindre kø enn om du skal opp i Empire State Building, i tillegg er det kult at du har har så god utsikt mot den majestetiske skyskraperen.

 

Allerede fra broen, har du antageligvis skimtet Frihetsgudinnen, men hvis det ikke er nok med utsikten derfra, kan du gå til Battery Park og ta en gratis tur med Staten Island-fergen.

Etter alle disse rimelige attraksjonene, er det en opplevelse du burde ofre litt penger på: En tur opp i Empire State Building koster rundt tjue dollar og du får en fantastisk utsikt til store deler av New York.

Tar du turen opp i 86. etasje, på kveldstid, er utsikten ubeskrivelig; byen ser ut som en eneste stor, glitrende stjernehimmel!

Hvis uvirkelighetsfølelsen av å være i New York ikke har streifet deg før nå, blir du i alle fall helt sikker på at du befinner deg på rett sted nå.


 


NEW YORKS FØRSTE SKYSKRAPER: Flatiron building var en av de største skyskraperne i New York da den ble bygd i 1902. Egentlig fikk den navnet "Fuller building", men siden den ligner på et strykejern går den under navnet flatiron. Du finner den ved 175 fifth avenue. 

 

Kjendisjakt

New York er location for utallige filmer og TV-serier, ikke minst huser byen mange av verdens mest berømte mennesker.

Mange håper å spotte en av disse kjendisene på gata, men det er ganske vanskelig å skille ut de ulike fjesene i en by med over 8 millioner innbyggere.

Det du derimot kan holde øynene åpne for, er oransje skilt som henger på byens lyktestolper.

I nabolagene hvor en film spilles inn, vil det alltid være mangfoldig med utstyr og de må derfor sørge for at ingen parkerer der, mens opptakene pågår. Det er sjeldent noen nekter deg å komme for å kikke og ta bilder, du må bare huske å slå av blitzen på kamera!

Det er også ganske lett å google steder du har sett på TV, det være seg trappa til Carrie, i Sex og Singelliv, eller leilighetsbygningen i Friends. På den måten, får du sett de ulike delene av Manhattan, uten å betale for å stå i bilde-kø på en sightseeingtur.

Har du glemt å skrive ned adressene på forhånd, kan du enten stikke innom en Apple Store eller Starbucks for å få gratis Internett.


 

Kaféliv

Etter flere dager med trasking, ber nok beina dine om en pause, og forhåpentligvis har du funnet ditt favorittområde og kan slå deg ned på en kafé nettopp der.

Mat og drikke er sjeldent veldig dyrt, så en dag med kaféliv og titting på alle menneskene som går forbi vinduet, kan faktisk bli ganske spennende.

Greenwich Village er et velegnet området, dersom du er litt usikker på hvor du skal gå. Du får nesten følelsen av å være i en koselig, liten landsby – enda det er på Manhattan!

Brownstone-bygningene, de grønne lungene og de mange kafeene, får deg nok til å bli i tvil om denne ferien egentlig bør ta slutt.

God tur!