Hvert eneste år blir millioner av mennesker utsatt for tropiske sykdommer. Ekle parasitter kan bli en ufrivillig gjest, og skape ubehag hvis du ikke følger forholdsreglene.

Du kan ikke se dem. De er små, og fryktelig sleipe. De lever i deg, og av deg. Parasitten er den verste snylteren av alle. Og er du uheldig kan du få med deg en hjem fra ferieturen i sommer.

Reiseforsikring anbefales til alle som skal utenlands, og som student har du mange gode forsikringstilbud å velge mellom. For en slikk og ingenting kan du skaffe deg både ulykkes- og reiseforsikring, som kan være godt å ha hvis uhellet skulle være ute.

LES OGSÅ: HVOR GODT ER DU FORSIKRET I UTLANDET?

Lege og spesialist innen reisemedisin Gunnar Hasle jobber på Reiseklinikken i Oslo. Reiseklinikken tilbyr vaksinasjon og råd, både før og etter reisen, og Hasle har selv vært vitne til at ulike tropiske parasitter kommer til Norge. 

- Parasitter er et vidt begrep. Malaria for eksempel, er ikke noe man kan se utenpå, bortsett fra symptomer som feber og muskelstivhet. Marksykdommer derimot kan ofte sees, selv om det ikke er vanlig. Det man ser er som regel en allergisk reaksjon, som når hakeormen kryper hvileløst rundt under huden din, forteller Hasle.


 

Skrekkeksempler

Disse gir deg studentforsikring


Gouda

Europeiske

NSO

ANSA

Utdanningsforbundet

Gjensidige


Det mest skremmende er kanskje det at man sjelden får symptomer når en parasitt har kommet seg på plass, og benytter deg som vert. Det kan ta en stund før man oppdager at ikke alt er som det skal.

Hasle forteller at mye av grunnen til dette kan skyldes at man ikke leter etter slike sykdommer fordi det ikke er noen symptomer å lete etter. Man bør derfor være litt på vakt, og ta noen forholdsregler så man ikke behøver å være vert altfor lenge.

Selv om de fleste parasittene er ufarlige, lever skrekkhistoriene om larver som legger egg under huden din i beste velgående. Her er noen eksempler på parasitter du ikke vil ha med deg hjem fra tropene.

Hakeorm: er en snyltende liten mark som haker seg fast i huden din, om du går barbeint eller sitter på bakken uten klær. Den kommer fra avføringen til infiserte hunder, eller mennesker. Det finnes altså to typer. Den ene kryper hvileløst rundt under huden din, og
kan skape en allergisk reaksjon, mens den andre kommer seg inn til tarmen, og suger blod. Hakeorm gir sjelden symptomer, men kan føre til blodmangel hvis man har store mengder i tarmen. Vanlig i Sør-Amerika, Asia og Afrika.

Cochliomyia hominivorax: er en flue som penetrerer huden og etterlater seg et inngangsår. Den legger egg i såret, som etter hvert blir til larver som graver seg inn i ferskt vev som en skrue, og suger blod. Som følge av dette blir ofte verten blodfattig, og tynn. Ofte kan det også verke en mørk rødbrun væske fra såret, og det kan komme en ubehaglig lukt fordi kjøttet dør.  Larven vil vokse i såret og trekke seg ut derfra før den forvandles til en flue, som er klar for neste offer. Vanlig i Afrika.


Tunga penetrans: er en form for sandloppe, som kan hoppe hele 20 cm. Den ligger i sanden, og venter på at varmblodige dyr eller mennesker skal komme forbi slik at den kan grave seg inn i huden, og suge blod. Vanligvis får man infeksjon på føttene, fordi man går barbeint eller i sandaler. Symptomene er kløe og irritasjon, som forsvinner når området blir bedøvet. Loppens mage vil etter hvert svelle og små egg fyller isteden såret. Loppen dør, og eggene faller ned i sanden, klar for neste offer. Vanlig i Sør- Amerika, Sentral- Amerika og Vest India


Filariasis: kalles også elefantsyken fordi huden og vevet blir tykk og oppblåst. Dette er et resultat av at parasitten kommer seg inn i lymfesystemet, etter at man har blitt infisert gjennom et myggstikk.  Parasitten er en lang hvit, trådlignende orm, og den finnes i mange ulike varianter som holder til på ulike steder i kroppen. Det er spesielt armer, ben, bryster og genitalier som blir rammet. Da sveller området opp, og man får store smerter på grunn av denne enorme hevelsen. Typen Onchocerca volvulus går på øyet, og forårsaker såkalt “river blindness”. Denne parasitten er den andre største årsaken til blindhet i verden. 120 millioner mennesker har i dag denne infeksjonen. Vanlig i Afrika


 

Enkelt å unngå, men millioner dør


Til tross for at det finnes mange eksempler på skremmende og ekle på parasitter, synes ikke lege Gunnar Hasle dette er det verste man kan sitte igjen med etter et opphold i utlandet.

- Den største infeksjonsmedisinske trusselen ved reiser, er etter min mening HIV. Hele 15-20 norske menn får hvert eneste år HIV etter opphold i Thailand. Dette er en mye verre sykdom å sitte igjen med. Selv om det finnes behandling som skal holde sykdommen i sjakk, er dette en livstidsdom, sier Hasle og oppfordrer til å beskytte seg med kondom.

- Den beskytter i alle fall 90-95 % slik at risikoen for smitte blir mindre.

HIV er ikke alene om å ta mange liv, og Gunnar Hasle synes også Malaria er en svært uheldig sykdom å få med seg hjem. Blir du stukket av infisert mygg kan parasitten gå over i blodet ditt, og i verste fall føre til død.

UNICEF opplyser om at så mye som 2 barn dør i minuttet på grunn av en malariainfeksjon. Totalt regner man med at 2-3 millioner mennesker stryker med på grunn av et lite myggstikk. Hele 90% av de infiserte dør, til tross for at malaria enkelt kan bekjempes ved hjelp av myggnett og myggolje.

Selv om de fleste som reiser til utlandet kun får dårlig mage og diaré, bør man følge noen forholdsregler slik at man unngår å dra med seg mer enn nødvendig.  Skulle du likevel være så uheldig at du får med deg en sykdom som gir livsvarige symptomer, kan det hjelpe og ha en god reiseforsikring.


 Forholdsreglene du bør følge

Vask alltid hendene dine godt etter et toalettbesøk, og før du skal spise. Antibakteriell er et godt alternativ hvis du ikke har tilgang på såpe og vann.

Skyll all frukt, og unngå mat dersom den ikke er gjennomkokt, stekt eller servert rykende varm.

Ikke drikk vann fra springen, før det er kokt. Kjøp flaskevann. Unngå også isbiter.

Unngå å bade i ferskvann, og innsjøer i Afrika, Asia og Sør-Amerika. Mange parasitter holder til i slike områder, og risikoen for smitte er stor.

Unngå å være i direkte kontakt med bakken. Bruk sko eller håndkle, om du skal sole deg.

Sørg for å ha dekkende klær i frodige områder med mye mygg, og andre insekter. Husk å ha gode myggmidler, og bruk myggnett som er infisert med permetrin.

Beskytt deg med kondom hvis du har sex med ukjente. Spesielt lokalbefolkningen, da det er stor fare for HIV og hepatitt B.

Og sist men ikke minst, husk å vaksinere deg. Les hvilke vaksiner du bør ta her.

Kilde: Gunnar Hasle