Har du enda ikke bestemt deg for hvor du skal reise på ferie? Norge har mer å by på enn du tror.

Sommertid betyr ferietid, og nordmenn er helt klart et reiseglad folkeslag. Over halvparten av oss reiser utenlands i sommerferien, men stadig flere har oppdaget at Norge ikke er så verst å feriere i heller. I en måling utført av Sentio for Nationen svarer fire av ti at de skal tilbringe hele sommerferien i Norge. Ikke et dårlig valg, skal vi tro reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Per Arne Tuftin.

- Norge som feriemål ligger ikke bakpå i forhold til utlandet. Ja, man kan oppleve noe mindre sol, bading og superfesting, men det er absolutt mye å oppleve i Norge også, både i naturen og i byene og tettstedene.

Han tror ferien kan bli riktig så fin om du bare planlegger litt i forkant.

- Du bør bruke litt tid på å planlegge, både i forhold til priser og interessante opplevelser. Søk på nettet, bruk portaler og finn rimelige alternativer, sier Tuftin.

 

Noe for alle

Dette er de 6 beste strendene:

Disse strendene har fått såkalt blått flagg av den internasjonale organisasjonen Blue Flag i 2011. De er ekstra rene,  ryddige, sikre og miljøvennlige.


Bystranda Kristiansand, Kristiansand
Hamresanden, Kristiansand
Helleneset, Bergen
Hvalstrand, Asker
Sjøstrand, Asker
Storøyodden badestrand, Bærum

 

Norge er kjent for sine flotte fjorder og fjell, og er et ypperlig feriemål for naturglade studenter. Tuftin forteller om et nærmest ubegrenset tilbud for de som ønsker en aktiv sommerferie.

- Det er flere typer ferier å velge mellom, og det kommer an på hvilken ferie du ønsker. For de som ønsker en aktiv ferie er turer med Den Norske Turistforening (DNT) veldig populært, og vi ser at antallet medlemmer i DNT i Norge øker, og av dem er det mange unge som melder seg inn.

Norges mest kjente fottur er turen over Besseggen, og hvert år drar tusenvis av nordmenn på dannelsesreise over fjellryggen. Andre populære naturopplevelser er tur til Prekestolen i Rogaland og sykkeltur på Rallarvegen. Reiselivsdirektør Tuftin påpeker at det også finnes unike tilbud for de som ønsker en litt mer urban opplevelse.

- Norge er absolutt ikke kun et passende feriested for de som ønsker å springe opp i fjellene. Tenk bare på de ulike byene i Norge. Det er mange som heller vil ta det litt mer med ro og dra fra utepils til utepils, og det finnes aktiviteter for alle. Det finnes jo for eksempel flere kurs i byene, og en annen opplevelse er jo festival-Norge. Det er jo festivaler så å si i hele landet tilpasset enhver interesse, foreslår han.


LES OGSÅ: NORGESFERIE PÅ BUDSJETT

 

Mye å by på

Norge er ikke bare kjent for naturrike omgivelser, men også for sitt noe ustabile vær. Faren for at sommerferien vil innledes med gråvær er stor, og stadig flere sikrer seg billige utenlandsturer med jente- eller guttegjengen for å unngå de verste regnbygene. Så hvorfor velge skiftende skydekke, kjente omgivelser og nordmenn når du kan få eksotiske opplevelser på rekke og rad i utlandet?

- Sommer-Norge har alt i alt veldig mye å tilby. Det handler bare om å forberede seg litt. For eksempel drar mange på øyhopping i Hellas – Vi har store muligheter for øyhopping i Norge også; både i Nordland og utenfor Rogaland er det mange øyer du kan utforske, enten på sykkel eller til fots. Mange er altfor opptatt av at en Norgesferie må planlegges så nøye, og ender opp med å reise til utlandet istedenfor, sier Tuftin.

Han er sikker på at opplevelsene kan bli likså gode i langstrakte Norge som hvilket som helst annet sted, sålenge du finner ut hvor du vil reise og hvilken type reise du ser etter.

- Den eneste ulempen er at du kan oppleve noe skiftende vær. Det sies at det er så dyrt å feriere i Norge, men det trenger det ikke bli sånn. Mange nordmenn har ikke sett store deler av landet sitt. Bor du i Nord-Norge, reis til Oslo, og bor du i Sør-Norge, reis til Vestlandet. Fordelen er jo at når du har brukt opp pengene dine, så kan du reise hjem!

Ting å gjøre på ferie i Norge

Ekstremsportveko. En årlig festival på Voss, som i år arrangeres fra 26. juni – 3. juli. Under festivalen konkurreres det i ulike ekstremsportgrener, og i tillegg holdes det flere konserter.


Surfing. Det er ofte gode forhold for surfing, særlig på Vestlandet, Jæren og Lofoten. Stad er det mest kjente surfestedet.

Dyresafari. Bli med på guidede turer for å se på ville dyr i sine naturlige omgivelser. Dyresafari er populært, og det er tilbud av mange typer, blant annet elgsafari, reinsafari, beversafari og selsafari med mer.

Øyhopping. Du kan reise blant annet på Helgelandskysten, i skjærgården på Sørlandet eller i fjordlandskapet på Vestlandet. Enten til fots eller på sykkel.

Spa. Litt kvalitetstid for deg selv, eller den perfekte jentetur. Quality Spa & Resort Holmsbru ble kåret til Norges beste spa-hotell i 2009, men over hele Norge finner du gode hoteller som tilbyr fristende pakkeløsninger.

RaumaRock. En musikkfestival som arrangeres på Åndalsnes i Møre og Romsdal. RaumaRock arrangeres årlig, første helgen i august.

Shopping. Du trenger ikke reise til motebyene for å fornye garderoben. Oslo har et variert tilbud for de shoppingglade.

Grottetur. Grotting er en ganske ny sport og den er ganske trendy og i vekst. De fleste grottene finner du i Nordland, men også andre steder er det mulig å utforske fjellenes indre.


For flere aktiviteter, severdigheter og turer, sjekk visitnorway.com.