(StudentTorget.no):

København er mer enn hovedgaten Strøget, og lunsj på Cafè Norden. Vi gir deg de helt konkrete tipsene til hvor du bør spise, sove og gå ut. Det er mulig å oppleve København billig - på Københavneres vis. Vi allerede gjort forberedelsene for deg, så her er det bare å kose seg!

 

Mat for en billig penge

En tommelfingerregel for København er at skal du spise midt i sentrum, spis i Strædet, ikke i Strøget. Strædet er en av parallellgatene til Strøget, men prisene er litt lavere og kafeene mye hyggeligere. Generelt er prisnivået dyrest omkring Strøget, beveger du deg et par gater lenger opp mot Latinerkvarteret, blir det straks mye billigere.

 

Skildpadden Cafè og sandwichbar

Dette er stedet å gå hvis du er ekstra sulten til lunsj. På Skildpadden betaler du 69 kroner (59,- for studenter), så velger du brødtype og pålegg. Deretter kan du plukke resten av tilbehøret helt selv fra en kjempestor salatbar. Hver onsdag fra klokken 15.00 kan studenter kjøpe den samme sandwichen for 35 kroner hvis man viser frem studentkort.


Adresse: Gråbrødretorv 9

 

Peder Oxe`s Vinkælder 

KOM DEG FREM:  Sykkel er et veldig vanlig fremkomstmiddel i København. Lei en sykkel for en billig penge og kom deg fram i byen. 

Hver mandag mellom klokka 12.00-19.00 kan du spise «luksusburger» inkludert en drikkevare for 65,- kroner, også her må du vise frem studentkortet ditt.

Adresse: Gråbrødretorv 11

 

Christianshavn beboerhus

Dette er et levende kulturhus, med en hyggelig kafè. To dager i uken (tirsdag og torsdag mellom klokken 18.00 og 19.30) kan du også få god og økologisk middag for en billig penge. Ellers er huset er åpent for alle, og rommer forskjellige aktiviteter som dans, konserter og  filmklubb.

Adresse: Dronningensgade 34 (Christianshavn)

 

Uteliv

Hvert eneste gatehjørne i København har sin egen, lokale pub med jukeboks og billig øl. Disse er absolutt verdt å sjekke ut, og du finner garantert ingen andre turister der. Vil du imidlertid ha noen konkrete tips, kommer de her:

  

Kødbyen


..eller Kjøttbyen på norsk, er et gammelt slakterhusområde som nå er omgjort til restauranter, butikker og ikke minst trendy utesteder. Området er kjent for et sprudlende natteliv med utestedene Karriere, Jolene og Bakken rett ved siden av hverandre.

Adresse: Flæsketorvet 81-85 (Vesterbro).

 

LES OGSÅ: Unngå å havne i økonomisk bakrus i ferien

 

Din nye venn

Denne lille baren/kafeen i Skt. Peders Stræde er absolutt verdt å sjekke ut. Her kan du drikke øl eller kaffe, spille fuzzball og andre spill hvis du har lyst til det. Stedet har til og med sin egen øl.

Adresse: Skt. Peders Stræde 34

 

Blågårdsgade 

Denne gaten befinner seg midt på Nørrebro, cirka ti minutter på sykkel fra Strøget. Her er det generelt billigere enn midt i sentrum, og du finner mange bittesmå, kule cafèbarer. Test ut Harbo (Blågårdsgade 2D) og Cafè Blågårds Apotek (Blågårdsgade 20).

 

Kafeer

Latinerkvarteret

..eller populært kalt «Pissrenna» er området omkring Københavns Universitet. Her finner du små spesielle kafeer, klubber og en del secondhandbutikker. Kaffebaren Rico`s i Studiestræde 24 er et hot tips.


 

Paludan Bog&Café

Denne kafeen ligger i Københavns klassiske studentkvarter. Dette er en kombinasjon mellom en kafé og en bokhandel. Hver dag kan du kjøpe billig kaffe (fo ti kroner) fra 09.00 til 10.30. Kafeen har også studentrabatt på øl hver dag mellom 17.00 og 22.00.

Adresse: Fiolstrædet 10-12

 

Retro 

En mørk, men særdeles hyggelig kafè som passer perfekt på kalde regnværsdager. Her kan du synke ned i store bløte sofaer, og nyte varmen fra flammene i peisen. På Retro jobber bartenderne frivillig, mens overskuddet fra kaffen sendes til India og Afrika.

Adresse: Knabrostræde 26 (rett ved Strøget)

 

Konserter og spillesteder

 

Studenterhuset

NYHAVN:  Ta turen til flotte Nyhavn. 

Dette er et samlingspunkt for Københavns egne studenter. På hverdagene kan du slå deg ned i kafeen og kjøpe billig kaffe, mat, kaker og øl. I helgene er det forskjellige typer livemusikk og DJ-er som spiller der.

Adresse: Købmagergade 52 (rett ved Rundetårn)

 

Loppen


Loppen er et alternativt spillested inne i Christiania. Her er det mye konserter å se.

Loppen beskriver seg selv som «et alternativ til verden utenfor». 

Adresse: Sydområdet 4B 1. Sal

 

Vega

Vega er Københavns Rockefeller. Årlig er det omkring 250 konserter og begivenheter her. På Vega finner du nye talenter, i tillegg til mer etablerte navn innenfor rock, pop, soul, hiphop, elektronisk- og verdensmusikk, samt diverse klubbkonsepter. Prisnivået varierer avhengig av artist, men ligger omtrent på mellom 200-400 (danske) kroner.

Adresse: Enghavevej 40 (Østerbro)

 

Tjili Pop 

Denne lille, herlige kafeen serverer frokost, helgebrunch, lasagne, sandwich, nachos og alltid en liten øl. I tillegg arrangerer Tjili Pop singer/songwriterkveld hver onsdag (gratis inngang). Her er alltid god stemning, selv om kvaliteten på musikken kan være ymse.

Adresse: Ranzausgade 28 (Nørrebro)

 

Statens museum for kunst

Hver søndag klokken 15.00 er det gratiskonserter på Statens museum for kunst. Her kommer dyktige musikere som gjerne spiller klassisk eller jazz.    


Adresse: Sølvgade 48-50

 

LES OGSÅ:  Slik finner du billig hotellrom til ferien

 

Hvordan få med seg det som skjer?

For å få med seg mest mulig av det som skjer i København, bør du sjekke ut disse nettsidene:

Alt om København: http://www.aok.dk og Politikens Ibyen: ibyen.dk

Her finner du tips om aktuelle konserter, filmer, utstillinger, teaterforestillinger, festivaler, i tillegg til anmeldelser av forskjellige restauranter og kafeer.

 

Har du ikke vært i København før? Da bør du få med deg følgende: 

Den lille havfrue

TIVOLI: Her finner du mange karuseller og berg- og dalbaner midt i byen.

Den verdensberømte bronsje-skulpturen som er basert på H.C Andersens eventyr med samme navn, finner du ved havnen i København. Skulpturen ble gitt som gave til byen i 1913 og er et yndet turistmål. Når du først er i dette området kan du også også ta turen til Kastellet, det ligger en kort gåtur unna havfruen. 

Kastellet er et godt bevart festningsanlegg, bygd som en femstjerners konstruksjon. Det var kong Christian IV som startet byggingen av anlegget slik at han kunne søke tilflukt ved en eventuell krig. 


Dette området er svært godt vedlikeholdt. Her finner du flotte trehus og en egen kirke. Det er veldig fint å spasere der, i tillegg er det også store grøntareal rundt området. 

 

Tivoli

Ute etter litt fart og spenning på ferien? Dra til tivoli.

Den flotte fornøyelsesparken ligger midt i byen. Det koster ingenting for inngang, du betaler kun for de karusellene og berg- og dalbanene du vil prøve. Den kuleste attraksjonen er kanskje "Det glydne tårn". Du blir heist opp i det 63 meter lange tårnet og sluppet ned igjen i en gigantisk fart. 

Hvis du ikke er interessert i karuseller er det verdt turen likevel. Det er fine grøntområder du kan sitte og slappe av ved og mange spisesteder du kan besøke. 

Adresse: Vesterbrogade 3 

 

Zoologisk hage

I Københavns dyrehage finner du mer enn 3500 dyr fordelt på 250 arter. Her finner du blant annet et eget apehus, isbjørner, giraffer, løver, tigre og andre eksotiske dyr. Zoologisk hage er gedigen, du har også mulighet til å sitte i hagen og bare lese en bok eller bare slappe av om du ønsker. Du finner også flere spisesteder der.

Pris: 140 kroner for voksen. 

Adresse: Roskildevej 32 

 

 

Slik kommer du deg rundt i København


DEN LILLE HAVFRUE: Ta en tur til havna å se på Københavns største severdighet. 

 

Sykkel er utvilsomt det beste fremkomstmiddelet i denne byen. Det tar stort sett mye kortere tid enn bussen. Husk at det er egne sykkeltraseer, du har ikke lov til å sykle på fortauet og at syklende må signalisere hvor de skal (og om de skal stoppe) ved å rekke ut armen. 

Det finnes utallige steder hvor du kan leie deg en sykkel for en dag eller to. Prisen er omkring en hundrelapp i døgnet. Vil du isteden bruke bysykkel, er det også mulig. I København er det gratis å leie bysykkel, du deponerer bare en 20-kroning på en av de 120 sykkelstandene, og får den tilbake når du er ferdig. Husk at du ikke kan låse fast bysykkelen, men må sette den tilbake på et stativ, og at det ikke er lov til å ta med sykkelen utenfor sentrum.  

Sverger du heller til kollektivtransport, kan du bruke buss og metro. Metroen er også den enkleste måten å komme seg fra flyplassen og inn til byen. Det beste er å kjøpe et klippekort med 15 klipp. Klippekortene gjelder for et ulikt antall soner, så tenk etter om du kun skal oppholde deg i indre København, eller om du også skal lenger ut. Skal du gjennom flere soner enn det kortet ditt gjelder for, klipper du to klipp.

 

Bo billig

Danhostel Copenhagen City

Dette 15 etasjer høye hostellet er ikke noe tradisjonelt vandrerhjem. Da det åpnet i 2005 var det som Europas største designhostell, og det har 5 stjerner. Et fellesrom i selskap med andre gjester fås for under 200 kroner, og alle rom har bad og toalett.

Adresse: H.C. Andersens Boulevard 50

 

Cabinn Hotel 

Cabinn er et lavpriskonsept med fire forskjellige hoteller sentralt i København. De har rom for én til fire personer, og prisene er fra 485 kroner pr. natt i enkeltrom.

 

Kom deg til København billig

Buss fra Oslo tar cirka åtte timer. Billettprisen er imidlertid stabil. Du kan derfor bestille to dager i forveien og likevel reise for rundt 250 kroner. Begge busselskapene har nattbusser hvis du vil unngå å bruke en hel dag på bussen, og isteden sove deg frem.

 

Swebuss

Studentpris 200-400 kr hver vei. 3-4 avganger pr dag.

 

GoByBus 

Juniorpris (opptil 29 år): 200-300 kr. 2 avganger pr dag. www.gobybus.se/

Å fly er et litt dyrere alternativ, men til gjengjeld tar flyturen kun 45 minutter fra Oslo.

 

Norwegian

Norwegian er svært varierende i prisen, avhengig av kampanjer og hvilke dager du velger å dra. Oslo/Bergen-København midt i uka ligger på omkring 250-500 kr. Stavanger/Trondheim-København: Omkring 600-900 kr. Sjekk ut Lavpriskalenderen deres, for å finne de billigste prisene.

 

SAS 

Dette er intet billigselskap, men reiser du med SAS sine ungdomsbilletter kan det ofte ende opp å være billigere enn Norwegian. Ungdomsbillettene gjelder opp til 25 år, og koster 463 kr hver vei, pluss et gebyr på 30 kroner. Dette er en fast pris, imidlertid er det er kun begrensede ungdomsbilletter pr. fly.

Dette gjelder fra byer som Stavanger, Bergen, Oslo, Trondheim (kr 523,-), Tromsø (ca. 1000 kr)

 

Har du god tid, er båt absolutt det hyggeligste reisealternativet.  

 

DFDS seaways

Oslo – København: Pris i lugar mellom 700-1000 kr. Iblant er det gode kampanjer, hvor du kan få billetter ned mot 200 kr hver vei.

Kilder: København.no, de forskjellige steders egne nettsider, politiken.dk.

 

LES OGSÅ: Appene som gjør sommerferien enklere