(StudentTorget.no):

Budapest er en vakker og stilfull by, og om kvelden våkner den for alvor til liv. Det er nemlig ikke langt mellom kafeene, utestedene og nattklubbene i byen. 

 

Billig by

Et stort pluss er at det er både billig å bo og leve i Budapest. Du trenger absolutt ikke betale store summer for å få et helt greit hotellrom. Er du ute etter å bo veldig, veldig billig, finnes det også mange hosteller du kan leie deg inn på.

Du trenger heller ikke grave dypt i lommeboka for å spise og drikke. Du kan få en treretters middag for under 200 kroner på restaurant. De mest turistifiserte plassene tar rundt 30 kroner og oppover for en halvliter øl og rundt 80 kroner og oppover for en flaske vin, men holder du deg utenfor de typiske turiststedene får du kjøpt en halvliter øl for en tier. 

 

HOVEDHANDLEGATEN: Vaci utca er den største handlegaten i Budapest, her finner du mange forskjellige butikker.

 

FAKTA OM BYEN:

Budapest er Ungarns hovedstad med om lag 1,7 millioner innbyggere. Opprinnelig var Budapest to byer: Buda og Pest. De lå på hver sin side av elva Donau, som renner gjennom byen. De to byene ble slått sammen i 1873.


Ungarn har mange universiteter med gode renommé. Mange norske studenter valfarter til Budapest for å studere blant annet arkitektur, fysioterapi, odontologi og medisin.

 

Shopping: 

Budapest er en relativt billig by. Det er absolutt penger å spare på shopping i forhold til hjemme i Norge.

 

Vaci utca – Dette er hovedhandlegaten i byen. Her finner du et stort utvalg butikker. For eksempel internasjonale kjeder som Zara, H&M, Espirit, New Yorker, Nike og mange flere. Gaten bugner over av turister, prisene på øl og mat i dette området er derfor betydelig høyere enn andre steder i byen.

Retrock – Trendy butikk med second hand-klær laget av unge ungarske designere. De blander nye og gamle stiler. Butikken finner du i sentrum av bydelen Pest.

Fashion street – Vis-à-vis Vaci utca ligger Fashion street. Her finner du de litt mer eksklusive butikkene som Hugo Boss, Lacoste, Tommy Hilfinger og Benetton.

Adresse: 28 Ferenczy István utca 105

 

LES OGSÅ: Slik finner du billig hotellrom til ferien

 

 

FIN UTSIKT: Oppe på Gellerthøyden ser ut over hele byen.

Turistmål:

Budapest har mange severdigheter som det er verdt å ta en titt på. Dette er våre tips:


 

Gellerthøyden – Høyden som reiser seg bratt over Donau må du få med deg før du forlater byen. Her får du god utsikt over hele Budapest. Dette er et sted det er fint å besøke både på dagen og kvelden. I dagslys får du god oversikt over byen, mens du på kvelden får se byen badet i lys og lamper, noe som også er veldig fint.

Du kan enten gå opp, ta bussen eller trikken. Gellerthøyden er oppkalt etter Sankt Gellert,  biskopen som hjalp Kong Stephan under kristningen av Ungarn på starten av 1000-tallet. Gellert ble til slutt drept av hedninger som puttet ham i en tønne og rullet den utfor høyden. Oppe på høyden finner du kafeer, museer og markedsplasser.

St. Stefans Basilika –  Budapests største kirke med et areal på 4000 kvadratmeter. Både utvendig og innvendig er den utsmykket med kunst fra berømte malere. Ta turen opp i tårnet, og du får en fantastisk utsikt over hele byen. Kirken ligger i sentrum. Inngangen er gratis, men skal du opp i tårnet koster det rundt 15 kroner.

Adresse: Szent István tér.


Margitt-øya
En stor øy som ligger midt i Donau på nordsiden av Budapest. Her finner du en liten dyrehage, restauranter, kafeer og to bassenger: Palatinos er et stort basseng med uteområde, restauranter og kafeer. Inngang: Rundt 60 kroner. Sportsbassenget Nemszeti sport furdo har et lite uteområde og en kafé. Pris: Cirka 40 kroner.

 

LES OGSÅ: Appene som gjør ferien enklere 

 

 


SLAPP AV: I Budapest finner du en rekke kurbad som er verdt et besøk. Dette er et av de største spa-anleggee i Budapest, nemlig Széchenyibadene. Badet ligger cirka ti minutter fra sentrum med trikk.

 

Bad og spa:

Ungarn har en lang tradisjon med kurbad.  Mineralrike varme kilder dypt nede i bakken har gitt landet en tyrkiskinspirert badekultur. Det er rundt 30 kurbadbassenger og oppvarmede bad rundt omkring i Budapest.  Billettprisen holdes nede av statlige subsidier, og fører til at et besøk ikke er noe du blakker deg på.

Széchenyibadene – Dette er et av de største spa-anleggene i Budapest. Her finner du tre utendørsbasseng som holder høy temperatur, i tillegg til mange forskjellige innendørsbad. Ulike typer badstuer har de også. 


Du kan også få massasjebehandling, men dette koster fra 100 kroner og oppover. Det kommer an på hvor lang behandling du skal ha og hvilken. Inngangsbilletten til badet varierer fra 80-100 kroner. Prisen kommer an på hvilken dag det er, og lengden på oppholdet i badet.

Badet ligger litt utenfor byen, men du tar deg enkelt dit ved å ta gul linje på t-banen. Reisetiden er cirka ti minutter fra sentrum.

Adresse: Állatkerti krt. 11.

Gellert hotell og bad – Det tradisjonsrike og flotte hotellet åpnet dørene allerede i 1918, og ligger ved foten av Gellerthøyden. Hotellet har mange kafeer og restauranter, i tillegg til et eget kurbad som er åpent for alle. Inngangsbilletten til badet koster om lag 100 kroner, men det kommer an på når på dagen og hvilken ukedag du besøker anlegget på. Du kan også få ulike massasjebehandlinger mot et tillegg i prisen.

Adresse: Szent Gellért tér 1.

 

GÅ PÅ BAR: Ta en pust i bakken på en av Budapests mange kafeer og barer. Dette bildet er tatt på den trendy uteplassen Szimpla kert. Her kan du få en øl for ti kroner.

 

Gå på bar:

Budapest har en rekke barer og utesteder. Her får du blant annet kjøpt øl til en billig penge. 


 

Szimpla kert - Utestedet er en kombinasjon av en bakgård, en pub og en kino. Her vises det alternative filmer nesten hver kveld. Dette er et fargerikt sted hvor så godt som ingen av stolene, bordene eller sofaene er like. Det er også veldig billig her, du får en øl til rundt ti kroner.
Stedet ligger midt i byen, ikke langt fra Elisabethbroen.

Adresse: Kazinzky utca 14.

Rudas romkert – Innehaveren reklamerer med at Rudas romkert er en av de mest trendy klubbene i Budapest. På kveldene er det høy partyfaktor. Stedet har flere forskjellige faste DJer som sørger for god stemning på dansegulvet. Rudas Romkert ligger også ved Elisabethbroen.

Adresse: Döbrentei Tér 9.

Piaf – Piaf er egentlig et tidligere bordell. Du betaler rundt 30 kroner i inngangsbillett, og får en drink på kjøpet. Dette er stedet du drar når utelivet i byen begynner å dabbe ut. Piaf ligger ikke langt fra statsoperaen inne i sentrum.

Adresse: Nagymező utca 25.

 

LES OGSÅ: Opplev Europa på interrail

 

Restauranter:

Pampas - Byens beste biff er importert fra Argentina, og fås servert på Pampas. Du kan få en god biffmiddag for om lag 150 kroner. 


Adresse: Vamhaz Korut 6 (t-banestopp (blå linje): Kalvin) 

Pomo D'Oro- Er du glad i italiensk mat er dette plassen. Pomo D'Oro har en hyggelig atmosfære og god service. Her er det stort sett alltid fullt, reservasjon er derfor nødvendig. De har noen få utebord for de som ønsker det. Gjennomsnittsprisen for en middag er om lag 50 kroner.

Adresse: Arany János str. 9.

Raday utca- En gågate med mange hyggelige restauranter på begge sider. God standard på de fleste.

 

 


BUDAPEST BY NIGHT: Byen er hemningsløst vakker både i dagslys og på kvelden. 

 

Her kan du bo:

Du kan bo billig og bra i Budapest. Både på vanlige hoteller, samt hosteller.
Her er noen eksempler:


Pilvax Hotel – Dette trestjerners-hotellet ligger i hjertet av Budapest, ved hovedgaten Vaci utca. Her kan du få et dobbeltrom for cirka 400 kroner.

Adresse: Pilvax 1-3, Budapest. 

Club Apartment Budapest – Her kan du få et dobbeltrom for 350 kroner. Hotellet ligger midt i sentrum.

Adresse: Utca Veres Pálné 7.

Galilei Hotel – Et lite hotell med 12 rom i sentrum. Du får et dobbeltrom for rundt 400 kroner.

Adresse: Utca Váci 79 Ut.

I Ungarn er det vanlig å tipse cirka ti prosent på alle servicetjenester. Det vil si når du er på restauranter, massasjebehandling, hos frisøren og lignende. Vær oppmerksom på at service er inkludert i regningen enkelte steder, da behøver man ikke tipse i tillegg.

 

 SLIK KOMMER DU DEG TIL BUDAPEST: 
  • Norwegian tilbyr direktefly fra Oslo til Budapest.
  • Du kan også fly med SAS, men de har ikke direkteruter. 
  • Fra flyplassen og inn til sentrum er om lag en halvtimes kjøretur med taxi, det koster cirka 150 kroner. Du kan også ta tog eller buss fra flyplassen og inn til sentrum.