(StudentTorget.no):

Vi skal ikke kimse av hva vårt kjære hjemland har å by på. Hva med et nordlysseilas i mørketida? Eller natur-safari i Nord-Norge? Vi viser deg eksotiske feriemuligheter her i landet.

 

Fjordene


To av verdens tre lengste fjorder, Sognefjorden og Hardangerfjorden, finnes i Norge. Hver fjord har sine kultur- og naturattraksjoner, samt aktivitetsmuligheter. Enten om du vil bestige Kjeragbolten ved Lysefjorden, besøke Urnes stavkirke ved Sognefjorden, se fossefall som de Sju Søstre ved Geirangerfjorden eller prøve brevandring på Folgefonna ved Hardangerfjorden. Fjordene er forskjellige, og naturen forandrer seg underveis fra kysten til endepunktet langt inne i landet.

 

Fantastiske fjellområder

De fantastiske fjellområdene inviterer til vandring, sykling, klatring, rideturer, fiske og alt annet en friluftsinteressert elsker. I Jotunheimen finner du de høyeste toppene og Norges mest populære fjelltur, Besseggen. Vi har også Sunnmørsalpene som byr på bratte bakker for off-piste kjøring. Dovrefjell har Snøhetta og Pilgrimsleden, mens du kan følge i Nansens og Amundsens spor på Hardangervidda. I Rondane kan du gå Trolløypa på ski fra Høvringen til Lillehammer.

 

I nord finner du Lyngsalpene med utfordringer for erfarne fjellklatrere og ekstremskikjørere, og Finnmarksvidda med mulighet for snøscooter-safari og hundesledekjøring. Du trenger ikke være i kjempegod form for fjellenes terreng. Det passer for de fleste.

 

Nordlyset


I desember og januar er sola borte fra store deler av Nord-Norge, men fra februar er sola tilbake igjen. Nordlyset kan sees over hele Nord-Norge fra høsten frem til tidlig i april.

 

Ta hurtigruta


Hurtigruten anløper 25 havner i Nord-Norge, og det er fritt fram å gå i land. En reise i midnattssola med sommerhurtigruten har lenge vært populært, men stemningen er helt annerledes om vinteren, på jakt etter nordlyset. Hurtigruten er da et godt sted å se etter nordlyset, i og med at skipene befinner seg langt fra byene i den mest intense nordlystiden om kvelden.

I forhold til et billig sted å bo mens du er på tur, finnes det også alternativer for lavbudsjett i Nord-Norge. Blant annet pensjonater og vandrehjem. Campingplasser finnes også mange steder.


 

Surf på Vestlandet


Man trenger heller ikke dra helt til San Diego for å surfe. Det kan du gjøre på Vestlandet, Jæren og Lofoten. Mye vind og mye kyst gjør Norge til et overraskende godt surfeland. Det arrangeres surfcamp og nybegynnerkurs på Jæren, Stadlandet og i Lofoten. Surfesesongen begrenser seg ikke kun til sommeren. Faktisk er høsten manges favoritt.


41 Nasjonalparker

Norge har til sammen 41 nasjonalparker, der 34 av dem ligger i fastlands-Norge, og syv av dem ligger på Svalbard. Kanskje en av dem er verdt en tur?

 

LES OGSÅ: Ikke havn i økonomisk bakrus når ferien er over
 


Klatring

 

KLATRING: Norges høye fjell byr på mange store klatreopplevelser.


Norges høye fjell innbyr til store klatringopplevelser. For eksempel tilbys det på Sørlandet gode klatremuligheter   fra kyst til fjell.

 

Anbefaler vandrerhjem


Bjørn Krag Ingul er seniorrådgiver innen reiseliv i Innovasjon Norge. Han forteller at det kommer helt an på den enkelte ungdoms interesser og alder hvor det er artigst å dra.

– Norge har mye å by på av ulike aktiviteter. Det finnes også svært mange musikkfestivaler som appellerer til ungdom, sier Krag Ingul, og legger til at ungdom er mer og mer opptatt av å være aktiv i ferien hvis man ser på internasjonale trender.

Krag Ingul anbefaler å bo på norske vandrerhjem, noe som er populært blant unge. Og det finnes faktisk 70 vandrerhjem fordelt over hele landet, alle med relativt høy standard. Selv om vandrerhjem er rimeligere enn hotell, kan du likevel bo komfortabelt.

Han anbefaler å reise på ekstremsportveko. Dette er en årlig festival som arrangeres på Voss i Hordaland. Der holdes det konserter, og det konkurreres i ulike «ekstremsport»-grener.
 
– Ellers så arrangerer Norge og Oslo VM i snowboard i februar 2012, sier Krag Ingul, og fremhever de mange festivalene, Den Norske Turforenings tilbud, samt det mangfoldige aktivitetstilbudet som finnes rundt i hele landet.


I forhold til hvor man bør dra for å få billige priser, forklarer Krag Ingul at mange opererer med ulike studentrabatter.

– Spesielt i forhold til transport og ulike opplevelser. Mange benytter seg av Den Norske Turistforenings tilbud. Disse er både billige, og kan gi gode opplevelser.

 

LES OGSÅ: Norgesferie på studentbudsjett

 

 

DNT-HYTTER: Turveileder for Den Norske Turistforening, Anders Gjengedal, ved inngang til en selvbetjente hytte i Femunden, «Marenvollen».

Greie priser i forhold til studentbudsjett 

Anders Gjengedal er turveileder for Den Norske Turistforenings (DNT) lokalforening i Oslo og Omegn. I forhold til hvor det er artig for unge folk å reise til i Norge, mener Gjengedal at jo villere det er, jo mer spennende og spektakulært er det.

– Hvor du skal dra avhenger ofte i stor grad av hvor mange dager du har, tilgjengelighet med offentlig transport, og om hytten i området kan brukes når du skal på tur. Er DNT-hyttene tilgjengelig i forhold til sesong, er prisene ofte like i de forskjellige områdene, og greie i forhold til et stramt studentbudsjett, sier Gjengedal.

Samtidig mener han at man kan få mye frihet og friluftsliv ut av en helgetur i ditt nære turområde.

– Ungdom inntil 26 år, som er medlemmer av DNT, overnatter gratis på hyttene i Oslomarka og Vikerfjell. Tilbudet er populært, men lite brukt i hverdagene, sier Gjengedal, og legger til:


– Hvis man har en prøve man skal lese til, kan det være fint å booke seg inn på en hytte, fyre i peisen, og lese der, i stedet for å sitte på hybelen. Uten nett og telefon kan du heller bruke spart tid med fine dagsturer mellom lesinga.

Gjengedal anbefaler unge å gå inn på ut.no for rutebeskrivelser og åpningstider, og transport/ankomst-tips, for alle hyttene. Dette er et viktig turplanleggingsverktøy, spesielt nå som sommerbroer er tatt opp i forbindelse med stenging av de betjente hyttene i fjellet.

– Til fjellturer er det viktig å ha utstyret i orden, spesielt nå når vinteren har kommet på fjellet. For å få et inntrykk av hvordan det ser ut i fjellet nå, kan man gå inn på diverse webkameraer som finnes i de fleste fjellområder. Pakkelister og tips til turen finner du på våre hjemmesider, sier Gjengedal.


 Ungdommens topp ti friluftsfavoritter:


1. Fannaråkhytta
Her sover du på Norges tak. Fannaråkhytta er Norges høystliggende betjente turisthytta, 2060 meter over havet. Turen opp er fin, med godt merket sti. Siste stykke mot toppen er noe steinete men absolutt verdt et besøk.
Sted: Hurrungane, vest i Jotunheimen.
Tid: Turen opp fra Turtagrø tar fem timer.
Adkomst: Ta bussen over Sognefjellet og hopp av ved Turtagrø.

2. Festival i fjellet
Festival er mer enn Roskilde og Hove. Nå ut over høsten kan du stikke på for eksempel Fjellfilmfestivalen eller Fjellitteraturfestivalen
Sted: Turtagrø eller Finse.
Tid: September og Oktober
Adkomst: Alle festivalene har kollektive adkomstmuligheter.

3. Markahyttene
Det er gratis, hyggelig og lett tilgjengelig.
Sted: Oslomarka.
Tid: En ettermiddag, en natt og en morgen.
Adkomst: Buss, trikk, tog eller T-bane tar deg til gode startsteder for å gå inn til hyttene.

4. Slogen på Sunnmøre
Turen til Slogen, selveste kongefjellet på Sunnmøre, er en opplevelse du bør unne deg. Kombinert med overnatting på den nyrestaurerte Patchellhytta er dette en skikkelig helgetur.
Sted: Ørsta kommune på Sunnmøre.
Tid: 1-3 dager.
Adkomst: Du kan gå opp både fra Øye og Stranda.

5. Skålatårnet
Du overnatter i et steintårn på toppen av fjellet etter å ha gått opp «Norges lengste motbakke». Derfor rekker beina å bli stive og gode før du tar turen ned igjen neste dag.
Sted: Loen i Stryn.
Tid: 2 dager.
Adkomst: Stien opp starter i Loen i Stryn, hit kommer du deg med buss.

6. Trolltunga
Du kan ta turen opp til Trolltunge, eller nyte utsikten over Ringedalsvatnet fra trygg grunn. Samme hva du velger, kan kvelden nytes med kortspill på Reinaskorbu som ligger noen hundre meter fra Trolltunga.
Sted: Odda kommune i Hardanger.
Tid: 1-2 dager.
Adkomst: Ta buss til Odda/Tyssedal. Gå kilometrene opp til stistarten.

7. Folgefonna
Folgefonna er mer enn sommerskikjøring. Gå «Keiserstien» fra Sunndal til Fonnabu med bretur på Folgefonna neste dag.
Sted: Kvinnherad i Hardanger.
Tid: 2-3 dager.
Adkomst: Ta buss til Sundal og start gåturen opp Bondhusdalen.

8. Padling i Lofoten
Med utgangspunkt i Reine kan man ta flotte padleturer i alle himmelretninger. For eksempel langs Lofotodden vestover forbi Moskenes og ut til Å, og gjerne enda lenger vestover langs ubebodde gressletter og stupbratte fjell. Pass på Moskenesstrømmen – en av verdens kraftigste havstrømmer – som går like utenfor vestspissen av Lofotodden.
Sted: Reine i Lofoten
Tid: Så lenge du vil
Adkomst: Ta buss til Reine. Kajakker kan for eksempel leies hos Lofoten Outdoor

9. Elvemoro i Sjoa
Rafting og riverboard i Sjoa-vassdraget. Dette er en opplevelse fullspekket med utfordringer. Riverboard, surfing nedover elven, og rafting i raftingflåter er de mest populære aktivitetene her, og det også arrangerte kurs og aktiviteter her.
Sted: Sjoa i Gulbrandsdalen
Tid: Så lenge du vil
Adkomst: Med buss fra Oslo Bussterminal eller Trondheim, 3,5 – 4 timer ca.

10. Til topps på Træna
Turen til de fortryllende Trænfjellene på Sanna i øykommunen Træna er vel verdt et besøk. Den kjente og karakteristiske Trænstaven (338 moh) er bratt og vanskelig inntakelig fra alle sider, og anbefales kun for de aller sprekeste. Toppen bør ikke bestiges uten sikringsutstyr og helst i følge med lokalkjente.
Sted: Træna på Helgelandskysten
Tid: 4-5 timer, 5 taulengder (litt klatring her og der.)
Adkomst: For å komme til Træna kan du reise med ferje og hurtigbåt fra blant annet Sandnessjøen, Nesna og Stokkvågen. Disse rutene har daglige anløp til Husøya på Træna. Fra Husøya går det lokalbåt til Sanna.


Kilde: Turportalen UT.no

 

Kilder: visitnorway.com, nordnorge.com, visitsorlandet.com, UT.no, ekstremsportveko.no, dennorsketuristforeningen.no, wikipedia