Jeg var lei av elektronikkbransjen, så jeg bestemte meg for å gå en helt annen retning, forteller Julia Ansen.

Den sprudlende 22-åringen visste at hun ønsket å jobbe med mennesker og kropp, dermed ble hudpleie den rette veien for henne.

I tillegg, var jeg så lei av å ha tørr hud og ingen visste hvordan de skulle fikse dette problemet, så jeg bestemte meg for å bare bli hudpleier og fikse problemet selv, forteller hun og ler.

 

En yrkesrettet utdanning

Gjennom hud- og kroppsterapeututdanningen, lærte hun hva en hudpleier gjør i jobben sin.

Studieløpet består av et ettårig studium, og er en fagskolerettet med en kombinasjon av både praksis og teori for å tilegne seg fagkompetanse best mulig.

– Vi hadde to kundedager i uken på skolen, hvor kundene selv booket behandling. Utenom disse dagene, praktiserte vi behandlinger på hverandre, ellers hadde vi teori.

Denne utdanningen er lagt opp slik at studenter skal gå rett ut i arbeid etter endt utdanning. Gjennom denne yrkesutdanningen, lærer man anatomi og alt innenfor dermatologi, forteller hun.

For Julia, var utdanningen tøff, men lærerik, med fokus på å prosessere mye fagstoff på kort tid.

– Det mest utfordrende i studieløpet var teorien. Vi gikk gjennom mye i løpet av så kort tid. Jeg vil si anatomi var et utfordrende fag.

Hun mener det beste med utdanningen var at studentene startet fra å ha ingen kompetanse innen hudpleie til å være klare til å gå rett ut i arbeid.


 

Utviklet seg som person

Hun forteller at utdanningen var med på å utvikle henne som person.

Jeg har utviklet større toleranse for hva jeg synes er ekkelt. Blod, svette, og kviser har blitt en del av min hverdag. Jeg har valgt et elegant yrke, forteller hun og ler.

Etter endt utdanning, bestemte Julia seg for å starte for seg selv. Hun ble nylig selvstendig næringsdrivende som hudpleier hos French Beauty i Oslo, hvor hun utfører diverse behandlinger.

 

 

– Gjennom den nye jobben, tar jeg i mot kunder, utfører behandlinger som voks, hudpleie og kroppsbehandlinger, farging av vipper og bryn, massasje og kjemisk peeling.

Dersom du skal etablere enkeltpersonforetak, må det registreres hos brønnøysundsregistrene. 

Folketrygdloven avgjør om en person skal regnes som selvstendig næringdrivende dersom: 

LES OGSÅ: Sindre sitt første år som økonomimedarbeider - Mitt første år

 

  • Virksomheten har et visst omfang 
  • Vedkommede har ansvaret for resultatet av virksomheten 
  • Vedkommede har arbeidstakere i sin tjeneste eller nytter frilansere
  • Vedkommede driver den økonomiske risikoen for virksomheten 
  • Vedkommede bruker egne driftsmidler 

    (Hentet fra lovdata.no)

 

Mye frihet som selvstendig næringsdrivende

Hun mener jobben som selvstendig næringsdrivende er fleksibel, og hun har friheten til å ta egne beslutninger i arbeidshverdagen sin. 

Bransjen er stadig under utvikling og dermed har du mange muligheter i skjønnhetsbransjen.

Julia mener at det er lurt å skaffe seg erfaring som ung, heller enn å angre på at man ikke grep tak i mulighetene senere i livet.

Når du hopper ut i det, slik som jeg gjorde, har du mest sannsynlig ikke råd til en regnskapsfører. Du har ingen arbeidsgiver som fører regnskapet for deg, så du har kontroll over deg selv, forteller hun.

Her er jeg avhengig av kunder, får jeg ingen kunder, så får jeg heller ingen lønn. Derfor kan lønnen variere fra periode til periode. Jeg er også avhengig av god markedsføring og kundebehandling, legger hun til.

 

 

Dersom du har god plan fremfor deg, og er en person som både er selvstendig og selvsikker, kan dette være passende for deg, mener Julia.

– Det er ikke lett å etablere et eget foretak, du må tørre å oppsøke kunder. Du lever av de oppdragene du får, men du må oppsøke og markedsføre for å få suksess.

Julia legger til at hun ikke lenger sliter med tørr hud i dag, og ser frem til å hjelpe andre med det samme problemet.