Mitt traineeprogram

Navn: Espen H. Dahle

Utdanning: Bachelor i Management fra European University Barcelona, Master fra Copenhagen Business School

Aktuell med: Management Trainee i ABB

 

Fortell kort om hva du jobber som og hvor!

Jeg begynte i ABB’s traineeprogram høsten 2007 ved hovedkontoret i Oslo.

Første perioden var i Corporate Development der. Dette året har jeg jobbet ved hovedkontoret i Zurich, også med forretningsutvikling og strategi, men denne gang i en av de globale divisjonene. 

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

En typisk dag er ganske allsidig.

Som regel begynner man med å gå gjennom henvendelser og svar som er kommet siden dagen før når man jobber med folk i alle deler av verden. Det blir også mye planlegging og gjennomføring av møter og følge opp prosjektene man har ansvar for.

I tillegg blir det i perioder noe reising, enten studieturer i traineeprogrammet eller i forbindelse med prosjekter i selve jobben. Felles for alt er at man treffer veldig mange forskjellige mennesker med veldig forskjellig bakgrunn.

Da blir man utfordret til å kunne kommunisere godt for komme i mål, og det er en veldig morsom del av internasjonal virksomhet. I tillegg får man bryne seg faglig i prosjektene man er involvert i, og man føler at man utvikler seg gjennom å lære mye. 


 

Hva skal til for å lykkes i din jobb?

Vis at du er pålitelig og evner å levere det som er forventet.

Vær åpen om det du ikke føler deg trygg på, det er bare å spørre hvis noe er uklart. Så gi jernet!

 

Hvordan er den typiske karriereveien videre i ditt yrke / din bransje?

Som siviløkonom i en teknologibedrift vil dette typisk være innen virksomhetsstyring og controlling, men det er er store muligheter for andre spesialiseringer innenfor økonomi- og finansfag, særlig ved konsernfunksjonene.

Traineeprogrammet varer i to år og man vil gjennom de forskjellige periodene få god innsikt i virksomhetens forskjellige deler og karrieremulighetene den byr på.

Videre kommer det ned til hva du ønsker å gjøre etter programmet, og det er heldigvis mange forskjellige alternativer du kan velge mellom basert på hva man ønsker personlig.

LES OGSÅ: Sindre sitt første år som økonomimedarbeider - Mitt første år

 

Hva er de typiske startjobbene og arbeidsoppgavene for nyutdannede som starter i ditt yrke / din bransje?

Siviløkonomer har etter mitt syn en meget bredt anlagt utdannelse, og dertil mange muligheter for spesialisering. I ABB’s traineeprogram tilpasses og ”skreddersys” dette til en viss grad kandidaten og avdelingsleder som ønsker en trainee i første periode.

Min erfaring er at basert på intervjuprosessen og annen oppfølging er det ganske god treff på faglig og personlig interesse og motivasjon.

Videre er det mye opp til en selv hvilke retning man ønsker å gå, man får en mulighet og deretter må man utvikle denne muligheten i håndfaste tilbud gjennom å vise til resultater.


 

Hva er din utdanningsbakgrunn?

Jeg har bachelorgrad i Management fra European University Barcelona og mastergrad fra Copenhagen Business School.

 

Hvordan og hva tror du gjorde at nettopp du fikk denne jobben?

Ledere som tar i mot traineer er med under intervjuprosessen til traineeprogrammet, og kan derved få et inntrykk av hvem de kan få som medarbeider. Jeg tror dette er viktig for å sikre at forventninger, motivasjon og planer mellom medarbeider og leder er noenlunde sammenfallende.

Utover dette håper jeg jo at jeg var en god ”allround” kandidat og fikk vist meg frem positivt i prosessen.

 

Hva er dine anbefalinger / råd til personer som vil begynne i samme yrke?

Hvis man ikke er meget målbevisst fra starten, studer det du synes er spennende.

Det viktigste er ikke hvilke nøyaktig hva du studerer, men hva du klarer å gjøre ut av kunnskapen og hvordan du ser for deg at den kan settes i bruk i næringslivet. Utdannelse er ikke nødvendigvis det som bestemmer hvor du havner.

Engasjement, innstilling og hvilke resultater du kan skape er vel så viktig. Interships og deltidsjobber underveis er en kjempegod erfaring og gir deg et bedre grunnlag for å orientere seg og bestemme deg mer nøyaktig siden.


 

Er det noen spesiell krav som stilles for å få en jobb som den du har (personlighet, akademiske meritter, utdanningsretninger, annet)?

I ABB’s Traineeprogram stilles det krav til mastergrad, enten teknisk eller økonomisk.

 

Et siste spørsmål! Hva synes du er det beste med å jobbe i ditt yrke / din bransje og har dere noen gode frynsegoder?

Å få treffe mange flinke mennesker man kan lære mye av, å få innblikk i hvordan en førsteklasses global virksomhet utvikles, styres og ledes.

Har man personlig og faglig interesse, er det fantastisk mange muligheter i slike store selskaper og man vil ha muligheten til å utfordres og strekke seg personlig og profesjonelt.

Frynsegoder er det ikke for mye av på junior-nivå, men det er klart at som trainee er man veldig priveligert og det brukes mye ressurser fra virksomhetens side på opplæring, utvikling og internasjonal utveksling av deg som medarbeider.

Kan anbefales varmt!