YRKESINTERVJU: Filmfotograf | ||
|
Fortell kort om hva du jobber som og hvor.
Jeg jobber i et Trondheim-basert produksjonsfirma som heter Spætt Media. Her produserer vi alt fra reklame, presentasjonsfilm og kortfilmer.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
Dagen min er veldig ofte variert, og jeg bestemmer mye over min egen dag. Det gir meg frihet til å være kreativ når jeg vil. Jeg jobber ofte med filmprosjekter på forskjellige faser i produksjonen. På en dag kan jeg gå fra å være på opptak, til å sitte å klippe, til å planlegge nye prosjekter eller gjøre innsalg til nye kunder.
Hva skal til for å lykkes i din jobb?
I dag har teknologien kommet så langt at alle kan kjøpe seg ett HD-kamera og redigeringsutstyr og sette i gang å produsere selv. Jeg tror at for å lykkes som produsent må man ha litt innsikt i alle stadier av filmproduksjon, både den tekniske og den kreative siden. Man må også være flink til å møte og engasjere mennesker, både kunder og filmcrew/skuespillere. Det er også viktig og være redelig og ha orden.
Hvilke andre arbeidsområder og muligheter finnes innen ditt yrke?
Mulighetene innenfor filmproduksjon er mange, selv i Norge. Det er ikke slik at alle kan bli regissører. Selv om jeg jobber som produsent i eget firma, elsker jeg å jobbe i andre fagfunksjoner på eksterne produksjoner. Jeg har også jobbet som både innspillingsleder, location manager og produksjonsassistent.
Hvorfor valgte du å satse på ditt eget firma?
Det startet med at jeg og noen kompiser startet opp en lokal-tv stasjon for 5-6 år siden. Uten mye erfaring eller kompetanse ble denne tiden som en filmskole for oss alle. Da prosjektet ble lagt ned hadde jeg muligheten til å kjøpe utstyret billig og starte noe for meg selv. Spætt Media ble navnet og jeg brukte de neste årene på å bygge det opp litt etter litt. Jeg innså at den beste måten å lære en bransje og kjenne, var å gå veien selv. Firmaet har hatt både oppturer og nedturer, som alle har vært viktige for å komme dit det er i dag.
LES OGSÅ: Vurderer du å bli dommer? Les tingrettsdommerens erfaringer og tips!
Hva er din utdanningsbakgrunn?
Bachelorgrad i filmvitenskap, tatt delvis på NTNU i Trondheim og delvis på MCNY i New York.
Hvordan vurderer du sjansene for å få jobb/lykkes innen ditt yrke?
Å jobbe med kreativ virksomhet vil aldri bli det tryggeste. Markedet kan ofte være veldig tungt. Dette merket jeg på høstparten i fjor, da det var perioder uten prosjekter. Dette har lært meg til å tenke mer langsiktig i forhold til å selge inn nye prosjekter.
Hva er dine anbefalinger / råd til personer som vil begynne i samme yrke?
Det er viktig å vite sine begrensninger, og ikke prøve å være ekspert på alt. Man må spørre seg; Hva er det jeg er flink til innenfor film, hva er det jeg brenner for. Samtidlig er det viktig å prøve seg på flere fagfunksjoner, kanskje man er den fødte innspillingsleder uten at man vet det?
Er det noen spesiell krav som stilles for å få en jobb som den du har (personlighet, akademiske meritter, utdanningsretninger, annet)?
Ser man på film/media-miljøet i Norge møter man mange som ikke har noen slags formell utdannelse innenfor sitt felt. Mange lærer filmproduksjon ved å være med på diverse produksjoner, og av dette ”lære bransjen innenifra”. Jeg tror det som gjelder er å være frempå, gjerne jobbe gratis for å få erfaring, og være innstilt på å lære. Som produsent er det viktig å være utadvendt og selgende, slik får man engasjerert de man jobber med.
Hva synes du er det beste med å jobbe i ditt yrke / din bransje og har dere noen gode frynsegoder?
Media/film bransjen er alltid i endring. Man må aktivt følge med på både tekniske og kreative trender innenfor faget, for å henge på. Jeg elsker å hele tiden finne løsninger på små og store problemer. Jobben gjør også at jeg for hvert prosjekt blir kjent med nye mennesker, både kunder og samarbeidpartnere.
Frynsegodene er å ha frihet til å være kreativ når det passer meg.