Fortell kort om hva du jobber som og hvor.

Jeg har nå jobbet fullt som motemodell i 2 år, i tillegg til deltid i 6 år.

For å kunne leve av dette yrket, er det en nødvendighet å komme seg utenfor landegrensen. Jeg har bodd mest i Europa og litt i USA.

 

YRKESINTERVJU: Modell

Navn: Ingrid Auestad

Alder: 23 år

Yrke: Modell

Arbeidsgiver: Heartbreak modellbyrå

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Det finnes ingen typisk arbeidsdag!

Som modell må man ta ting veldig spontant. Man vet ofte ikke om man har en jobb dagen etter, eller om man må dra rundt på castinger. Man kan også plutselig få beskjed om at man må dra til en annen by eller et annet land.

Ofte består dagene av å oppsøke ulike klienter, og da får man en liste med adresser og klokkeslett man må møte opp. Befinner man seg i en stor og ukjent by, og har mange castinger på en dag, er det viktig å planlegge hvordan man kommer seg fra A til B på kortest mulig tid.

Går castingene bra og klientene liker deg, booker de deg til den aktuelle jobben gjennom modellbyrået du er signert med.

Hvordan arbeidsdagen deretter ser ut avhenger av hva slags jobb du er booket til. Det kan for eksempel være fotoshoots til magasiner, visninger eller reklamejobber.


 

Hva skal til for å lykkes i din jobb?

I denne bransjen, er det hard konkurranse. Man må vite hva man vil, og ikke gi opp selv om det til tider kan være en svært krevende.

Personer som kun har et pent ytre å tilby kommer ikke langt. Det er viktig å skille seg ut fra mengden på en positiv måte. På castinger, er det alltid viktig å være hyggelig og blid, slik at klienten får lyst til å jobbe med deg.

By på deg selv, rett og slett.

 

Hvordan er den typiske karriereveien videre i ditt yrke / din bransje?

Gjennom modellyrket, får man sett hvordan ulike yrkesgrupper som for eksempel make up-artister, frisører, designere og fotografer jobber.

Det er naturlig for noen å fortsette innenfor motebransjen, men med en annen stilling.

 

Hva er de typiske startjobbene og arbeidsoppgavene for nyutdannede som starter i ditt yrke / din bransje?

Dersom man vil jobbe internasjonalt, er det viktig å bygge seg opp en god portofolie tidlig i karrieren.

I begynnelsen, bør man derfor ikke være for kresen med hvilke jobber man tar. Det er viktig å vise at det er dette du virkelig har lyst til å jobbe med.

Mange arbeider mye gratis i begynnelsen, for å skaffe seg bilder, skape seg et nettverk og for å få arbeidserfaring man kan ta med seg videre.


 

Hva er din utdanningsbakgrunn?

Jeg har tatt ett år på Designinstituttet i Oslo.

Men som modell, er det arbeidserfaring og nettverk som er viktigst, hva slags utdanning du har er ikke videre vesentlig.

Mange "kastes" ut i modellbransjen rett etter videregående og venter derfor med utdanning til senere.

 

Hvordan og hva tror du gjorde at nettopp du fikk denne jobben?

Det grunnleggende er at jeg har et utseende og en fysikk som gjorde det mulig.

Deretter handler det om interesse og vilje.

Har man et godt utgangpunkt og er nysgjerrig på bransjen, er det bare deg selv som setter en stopper for hva du kan oppnå.

 

Hva er dine anbefalinger / råd til personer som vil begynne i samme yrke?

Ha tro på deg selv!

Det kan til tider være en brutal bransje. I begynnelsen, kan det være hardt å takle avslag og kritikk, men det er viktig å ikke ta dette innpå seg.

Man må ha bein i nesa og utstråle selvsikkerhet, man vet aldri hvem man møter. Det er viktig å ikke gi opp, selv om man ikke får drømmejobbene med en gang. Man slår ikke gjennom uten å jobbe målbevisst og hardt.

 

Er det noen spesiell krav som stilles for å få en jobb som den du har?

Ulike modellbyråer har ulike krav de stiller i forhold til kropp og utseende.

Vil man jobbe internasjonalt som motemodell, er det viktig å innfri de kravene byråene du jobber med har i forhold til fysikk, som for eksempel høyde og kroppsmål.

Man bør også være utadvendt og ikke være redd for å ta kontakt med nye mennesker. Alt handler om å selge seg selv!


 

Hva synes du er det beste med å jobbe i ditt yrke / din bransje og har dere noen gode frynsegoder?

Muligheten til å reise og å møte mange spennende mennesker er det jeg setter mest pris på. Det er en fantastisk måte å oppleve verden på, samtidig som man lærer mye om seg selv.

Jeg liker også at ingen dager er like, og at man ikke vet hva som venter rundt neste sving.