Fortell kort om hva du jobber som og hvor.

Kiropraktor ved Arendal Kiropraktiske Senter.

 

Mitt Yrke

Navn: Anne Helene Abusdal Moksness

Alder: 25 år

Yrke: Kiropraktor

Arbeidsgiver: Arendal Kiropraktiske Senter

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Som kiropraktor, består arbeidsdagen av flere elementer, mest av alt pasientbehandling, men også en god del papirarbeid som epikriser/tilbakemeldinger til fastleger, henvisninger til spesialister/fysioterapeut og røntgen/MR.

Arbeidsdagen begynner 08.30 med første pasient. Hver pasientvisitt varer fra 30 minutter for førstegangskonsultasjon, til 15 minutter for påfølgende behandlinger, og jeg kan se opp til 25 pasienter i løpet av dagen.

Jeg er som regel ferdig på jobb i 16-tiden, men ettersom jeg også har en akutt telefon som folk kan ringe, kan det av og til bli litt kvelds -og helgearbeid også.

Det lønner seg også å holde seg oppdatert på nyere behandlingsmetoder, kurs og forskning.

 

Hva skal til for å lykkes i din jobb?

Man skal ha god evne til å lese folk, mange «vondter» er mer enn bare smerte i kroppen, de har også mye med psyken å gjøre, personens tilstand i forhold til jobb/forhold og så videre.

Man skal kunne tenke raskt og ta avgjørelser i forhold til hvilken behandlingsform man vil velge. Er det for eksempel nødvendig å ta et røntgen eller MR/CT før man behandler pasienten, eller er det nødvendig å henvise til spesialist?

Og sist, men ikke minst, må man være utadvendt og tilnærmelig, og forhåpentligvis inspirere pasientene til å fokusere mer på egen helse ved å forbedre sitt eget liv i forhold til trening og ernæring.


 

Hvordan er den typiske karriereveien videre i ditt yrke / din bransje?

Karriereveien for de fleste kiropraktorer er å ha sin egen klinikk evt. være medeier i en klinikk.

Det har blitt vanligere at kiropraktorer blir spesialister innenfor spesialfelt, som idrettskiropraktikk, barsel-og spedbarnsproblematikk og lignende.

Det er også kiropraktorer som samarbeider med og jobber på sykehus rundt om i landet, for eksempel på ryggpoliklinikker.

Nylig, ble det lagt til rette for flere doktorgradstipendiater i kiropraktikk ved Universitetet i Stavanger (UiS), hvor de også har startet et «forsker-verksted» for kiropraktorer, og såvidt jeg vet er det 4 eller 5 kiropraktorer i Norge som holder på med doktorgrader innenfor flere felt, noe som er veldig spennende for fremgangen til kiropraktikk.

Når det en gang med tiden blir fullt studie ved UiS, så vil det jo også forhåpentligvis være anledning for de som har en interesse for undervisning å dyrke lærerspiren i seg.

Det er også norske kiropraktorer som har undervist og som i dag underviser ved Anglo-European College of Chiropractic (AECC) i England.

Det er jo også en mulighet for å jobbe mer med organisering, innenfor både Norsk Kiropraktorforening, diverse forskningsgrupper og kiropraktiske råd internasjonalt, for de som er interessert i å fremme kiropraktikk i Norge og utland.

Norsk Kiropraktorforenings leder, Øystein Ogre, har nylig blitt valgt til President i European Chiropractic Union (ECU).

Dette sier litt om hvor sterkt Norge stiller i forhold til de andre europeiske landene, med tanke på hvilke rettigheter vi har som kiropraktor. (Per 2010, har kiropraktorer i Norge rett til: å sykemelde opptil 12 uker, henvise direkte til spesialist og fysioterapeut uten å oppsøke fastlegen, henvise til røngten og MR/CT, og har refusjonsrett)


 

Hva er de typiske startjobbene og arbeidsoppgavene for nyutdannede som starter i ditt yrke / din bransje?

Ettersom kiropraktikk ikke eksisterer som et studie i Norge enda, blir startjobben til så å si alle som har studert kiropraktikk, turnusåret.

Det vil si at man må jobbe i en klinikk som allerede er etablert, hos en kiropraktor som har praktisert i mer enn 5 år, og er medlem av Norsk Kiropraktorforening, og man får ikke starte for seg selv før man er autorisert kiropraktor. 

 

Hva er din utdanningsbakgrunn?

3-årig videregående skole hvor jeg hadde fordypning i matematikk, fysikk og kjemi.

Jeg gikk derfra rett videre til AECC i Storbritannia, hvor jeg studerte kiropraktikk, som er en 5-årig universitetsgrad.

Da jeg flyttet tilbake Norge, måtte jeg ta ett-årig turnus, og jeg er nå autorisert kiropraktor.

 

Hvordan og hva tror du gjorde at nettopp du fikk denne jobben?

Grunnen til at jeg begynte å studere kiropraktikk var nok fordi jeg var veldig interessert i helse etter mange år med forskjellige typer idrett hvor jeg hadde forskjellige skader, og følte at vanlig medisin ikke hjalp meg til å komme 100 % tilbake etter skade.

Jeg undersøkte en del om kiropraktikk, og ble veldig interessert i måten en kiropraktor undersøker og behandler for å hjelpe kroppen med å fungere bedre.

Grunnen til at jeg fikk jobben ved den klinikken jeg arbeider ved, er sikkert mange.

Jeg hadde vært innom klinikken et par ganger under studietiden, så de kjente meg litt.

I tillegg, er jeg fra nærområdet, noe som også gjorde det enkelt å ta turen innom.

Og jeg føler selv at jeg er en utadvendt person, som er veldig glad i jobben min, og jeg føler at jeg gjør en god jobb.


 

Hva er dine anbefalinger / råd til personer som vil begynne i samme yrke?

Man må ha en genuin interessere for helse, og det hjelper å ikke minst være utadvendt.

Ettersom det å være kiropraktor er et krevende yrke, både for kropp og sjel, er det gunstig at man prøver å holde seg i god form.

Man kan gjerne drive med trening og aktiviteter som jobber en del med motorikk og balanse, ettersom dette er en veldig viktig del av jobben. Til tider må man stå i mange rare stillinger!

 

Er det noen spesiell krav som stilles for å få en jobb som den du har?

Denne utdannelsen finnes foreløpig kun i utlandet.

De nærmeste studiestedene som er godkjent av Norsk Kiropraktorforening er i Storbritannia og Danmark, men det er også flere norske studenter som studerer i USA og Australia.

 

Hva synes du er det beste med å jobbe i ditt yrke / din bransje og har dere noen gode frynsegoder?

Man får positiv tilbakemelding fra pasienter som er fornøyd med behandlingen og føler seg bedre etter du har gjort jobben din.

Det finnes få ting som er så givende som å hjelpe et menneske som har gått med smerte lenge, til å bli så å si smertefri og har gjenopprettet bevegelsesevne, eller en mor/far som har vært urolig for barnet sitt, som har skreket 3 uker i strekk uten at det ser ut til å gi seg.