YRKESINTERVJU: Kinosjef

Navn: Asle Eivind Bjorvatn
Alder: 42
Stilling: Kinosjef


 

Fortell kort om hva du jobber som og hvor!

Jeg må vel ha verdens mest artige jobb for tiden, tror jeg! Etter å ha vært prest i mange år, fikk jeg behov for å gjøre noe helt annet. Jeg fikk tilbud om å bli ny kinosjef i Kristiansand i fjor, og takket ja til dette i august 2010. 
 
 
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Som kinosjef har jeg selvsagt ansvar for utvelgelsen av filmer, programmering av disse til alle de syv salene vi har på kinoen. Jeg har overordnet økonomisk ansvar, personalansvar for bortimot 50 ansatte, og generelt driftsansvar for hele bygget.

Hva skal til for å lykkes i din jobb?

Jeg tror det som skal til for å lykkes i min jobb er et snev av menneskekunnskap, økonomisk forståelse, ledelseserfaring og kreativitet.


Hvordan er den typiske karriereveien videre i ditt yrke / din bransje?

Den typiske kinosjefen har gått gradene fra ryddegutt og kontrollør, til maskinist og kanskje til slutt driftsleder. Det er sjelden man finner prester i denne bransjen, men det å ansette mennesker med annen bakgrunn enn det rent kinofaglige, og i stedet ha mer fokus på menneskekunnskap kombinert med ledelsesfag, tror jeg vil bli mer og mer vanlig. 
 
 
Hva er de typiske startjobbene og arbeidsoppgavene for nyutdannede som starter i ditt yrke / din bransje?


Nå er jo all kinodrift veldig i omstilling, i og med at alle kinoene innen sommeren 2011 skal være digitalisert, og det krever da en annen forståelse og kunnskap enn den tradisjonelle maskinistbakgrunnen som alle tidligere har behøvd. Nå er det mer viktig med forståelse av data og mer IT-kunnskap som gjelder. Men fremdeles er det slik at jeg ansetter ungdommer og studenter som ryddehjelper først, og så vokser de med oppgavene og får mer og mer ansvar for den tekniske siden.
 

Hva er din utdanningsbakgrunn?

Jeg ble ferdig utdannet fra Menighetsfakultetet i 1994 (cand theol) og jobbet som prest frem til 2010. De siste to årene (2008-2010) tok jeg mastergrad i ledelse ved Universitetet i Agder ved siden av full jobb som prest.

LES OGSÅ: Sindre sitt første år som økonomimedarbeider - Mitt første år


Hvordan og hva tror du gjorde at nettopp du fikk denne jobben?

Jeg tror det var nettopp kombinasjonen av at jeg har bakgrunn fra kirken, og at jeg har et annet bein å stå på utenfor kirken gjennom min mastergrad i ledelse. 


Hva er dine anbefalinger / råd til personer som vil begynne i samme yrke?


Jeg vil anbefale alle å løfte blikket for å se om det er andre muligheter utenfor der de nå befinner seg. Det moderne arbeidslivet åpner opp for mange muligheter. Man behøver ikke å få Kongens fortjenestemedalje for lang og tro tjeneste, om man ikke vil det da?! Jeg har vært heldig. Jeg har aldri gruet meg en dag for å gå på jobb! Jeg har alltid hatt drømmejobben! Nå er jeg her, men hvem vet? Kanskje noe annet dukker opp rundt neste sving? 

Er det noen spesiell krav som stilles for å få en jobb som den du har?

For det første må man på en eller måte gjøre seg litt bemerket. Enten ved at man er kjent som ”film interessert” eller så må man kunne vise til ledererfaring, sosial kompetanse, og ikke minst: generell forståelse av business!
 

Et siste spørsmål! Hva synes du er det beste med å jobbe i ditt yrke / din bransje og har dere noen gode frynsegoder?!

Det er jo litt kult å få betalt for å se film i arbeidstiden! Kjenner mange som misunner meg dette frynsegodet!