(StudentTorget.no):

 
Bulgaria grenser til Romania i nord, Makedonia og Serbia i vest, Hellas og Tyrkia i sør og Svartehavet i øst. 400 kilometer strand mot Svartehavet tiltrekker en haug turister hvert år.
 
Landet byr på haugevis kultur og vakker natur, og en av verdens eldste hovedstader, Sofia. 
 
Det bulgarske skoleåret løper, som det norske, mellom september og juni. Søknadsfristene er som regel i september, men vær tidlig ute, da søknadsprosessen kan ta lengre tid for internasjonale studenter.
 
De fleste studier foregår på bulgarsk, og du kan bli bedt om å dokumentere at du kan språket godt nok til å følge undervisningen. På masternivå er det flere studier som foregår på engelsk. 
 

 
Søknadsprosess
 
I Bulgaria kan du velge mellom 37 offentlige og 14 private læresteder. Det tar som regel fire år å fullføre en bachelorgrad. Vet du ikke hvor eller hva du skal studere, kan du bruke Studievalg.no
 
Du søker direkte til studiestedet og finner søknadsskjema på nettsidene deres. 
 
For å komme inn på et studium i Bulgaria må du ha generell studiekompetanse, og i tillegg kan du bli bedt om å sende inn et motivasjonsbrev, anbefalingsbrev, gjøre et skype-intervju eller ta opptakstester. Du kan også bli bedt om å ta en språktest. 

 
Studiekostnader og finansiering
 Fakta
Offisielt navn: Republika Balgariya
Areal: 108 560, 111 000 km²
Innbyggertall: 7 265 000 2013) 
Hovedstad: Sofia
Offisielt språk: Bulgarsk
Statsoverhode: Rosen Plevneliev
Statsminister: Plamen Oresharski
Mynt: Lev à 100 stotinki
Valutakode: BGN
 
(kilde: Snl.no)
 
Du må betale skolepenger om du skal studere i Bulgaria. Prisene varierer og kan ligge på alt mellom 14 000 og 80 000 norske kroner i året. 
 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året i skolepengestøtte av Lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Bulgaria. Basisstøtten på 97 850 kroner kommer i tillegg. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. 
 
I tillegg til dette kan du få støtte til et språkkurs eller et tilretteleggingssemester. Et tilretteleggingssemester vil si at du bor i Thailand i ett semester før studiestart, og lærer deg bulgarsk språk, kultur og samfunn. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Språk

 
De fleste studier foregår på bulgarsk, men i noen tilfeller kan du velge å studere på engelsk. For å dokumentere at du kan språket godt nok til å følge undervisningen, kan du bli bedt om å ta en språktest. 
 
Skal du studere på engelsk er det vanlig å ta en TOELF- eller IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. 
 
Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester. 
 
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Bulgaria og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret. 

 
Prisnivå
 
Prisnivået i Bulgaria ligger langt under det vi er vant med her hjemmefra. Du trenger ikke regne med stort mer enn en tusenlapp i månedlige boutgifter, enten du bor i studenthjem eller leier privat. Når du leier, bør du imidlertid være oppmerksom på at strømutgiftene gjerne er høyere enn leieprisene. 
 
Ellers ligger både dagligvare- og restaurantprisene på omtrent 20 prosent av de norske, så du klarer deg utmerket på støtten du får fra Lånekassen. Du spiser på restaurant for under 20 kroner, og må ikke ut med mer enn en femmer for en halvliter. Du betaler rundt fire kroner for en bussbillett, og en kinotur får du for 40.
 

Klikk her for å se alle skoler og studier i utlandet

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Kilder: Snl.no, Lanekassen.no, Den europeiske ungdomsportalen)