(StudentTorget.no)

Navn: Katharina Qvale
Alder: 21 år
Utdanning: Flerfaglig bachelorgrad i samfunnsvitenskapelige fag, med fokus på politikk
Studiested: Universidad ICESI i Cali i Colombia. 

Sommeren 2012 var Katharina for første gang i Colombia. Den colombianske turistkampanjen sa følgende: ”el riesgo es que te quieras quedar” som betyr: den eneste risikoen er at du ønsker å være igjen. Dette viste seg å stemme. Katharina bare visste at hun måtte tilbake til dette landet.

- Det var ikke akademisk prestisje jeg søkte da jeg valgte å dra på utveksling til Cali. Jeg ønsket å bli flytende i spansk og lære å kjenne en veldig annerledes kultur, samfunn og historie, sier hun.

Katharina valgte dermed å ta tredje året av bachelorgraden sin ved Universidad ICESI. Dette skal være det beste universitetet i byen, og det femte beste i hele Colombia. Det er et privat universitet med 5600 studenter. Ifølge Katharina er det dette lave antallet av studenter som er grunnen til at universitet er av høyeste kvalitet på alle områder.

 

 


SALSAHOVEDSTAD: Cali, verdens salsahovedstad og Colombias tredje største by. 
 

Verdens vennligste folkeslag

Katharina kan fortelle om en meget vennlig atmosfære, der det ikke er uvanlig å ha inngående samtaler med tilfeldige medpassasjerer på bussen. Den colombianske kulturen og væremåten er veldig annerledes fra både den norske og den franske. Colombianerne skal nylig ha blitt kåret til «verdens vennligste folkeslag», noe Katharina gjennkjenner både i den spesielle åpenheten og omsorgen hun har blitt møtt med både på universitetet og ellers i landet.


- De mellommenneskelig relasjonene er virkelig viktige her, og som en venn forklarte meg så er ”mala gente” som vil å være en dårlig person, det verste en colombianer kan være.

 

Greit å komme ti minutter for seint

Katharina forteller at det tropiske klimaet ved Ekvator påvirker både vaner og muligheter. Gjennomsnittstemperaturen ligger på 24 grader hele året, og hver dag er en ”shorts og t-skjorte dag”.

-I blant kan det føles som om man er på en lang ferie, men tiltrekningskraften til bibliotekets klimaanlegg minner fort om at det er meningen å studere. Tid har også en annen betydning i Colombia. Punktlighet er tydeligvis ingen dyd, noe som faktisk gjør meg mer avslappet i hverdagen. Det er greit å komme ti minutter ”forsinket” til timen, mens jeg i Europa er vant til å komme ti minutter før.

Når det kommer til den rent akademiske biten, forteller Katharina at det colombianske systemet har en skala fra en til fem. Man kan oppnå toppkarateren ved å følge med å gjøre det man skal. Dette mener hun forteller hvordan studentene verdsettes på riktig måte.


 

LES OGSÅ: Backpacking i Sør-Amerika

 

Lett å være utvekslingsstudent

-Den colombianske væremåten gjør det veldig lett å være utvekslingsstudent, bemerker Katharina.
Jeg trives veldig godt på universitetet, kanskje bedre enn jeg har gjort på noen annen norsk eller fransk skole.

Katharina synes det er det er lagt bra opp til at studentene kan utfolde seg på mange områder. Det tilbys et stort utvalg av dansing, sport og seminarer som er helt gratis. Spesielt er hun interessert i fotografiklassene. Alle seminarene gjør at det er enkelt å bli kjent med mange mennesker.

 


LATIN-AMERIKASKRONJUVEL: Cartagena de Indias var spanjolenes første havn i Latin Amerika og er bygget i kolonialsk stil i alle regnbuens farger. Kallenavnet ”Latin-Amerikas kronjuvel” er mer enn velfortjent. 

 

Utenfor studiene

Katharina har valgt å bo hos en colombiansk familie for å integrere seg og bli kjent med kulturen på best mulig måte.

-Jeg føler meg som plommen i egget, for familien bor i et kolonialsk hus med basseng bare fem minutter unna universitetet.

På fritiden driver Katharina for det meste med salsa. Dette passer bra da Cali regnes å være verdens  salsahovedstad. I tillegg prøver hun å utforske så mange nye steder som mulig i helgene. Colombia skal være smekkfullt av interessante destinasjoner verdt å besøke.


 

Prisnivå

- Jeg synes at det meste ligger på et prisnivå som er cirka en tredjedel av norske priser, men dette variere noe i forhold til produkt og kjøpested. Den colombianske minstelønnen er på 1800 kroner så service og tjenester er åpenbart billigere enn i Norge. Jeg klippet blant annet håret og tok manikyr for kun 75 kroner.

For å bo hos den colombianske familien, betaler Katharina 1800 kroner i måneden. For dette får hun et stort rom med bad, internett, TV, frokost og ikke minst en hushjelp som vasker klærne hennes. Hun mener dette vil være rundt den samme prisen man ville betalt for en hel leilighet, uten å helt vite om eventuelle ekstra utgifter.


Anbefales på det varmeste

- Jeg anbefaler på det varmeste ICESI til studenter som har lyst på et spennende, lærerikt og ”utenom det vanlige” utvekslingsår. Det er spesielt passende hvis du vil lære spansk og salsa. Du vil også bli kjent med den colombianske kulturen, og virkelig å forstå Colombias historie og sosioøkonomiske situasjon. I tillegg vil du ha privilegiet av å reise i et land som er i ferd med å bli oppdaget av backpackere og turister. Colombia er enda ikke turistifisert og har derfor bevart mye av sin autensitet.

 

LES OGSÅ: Her vil næringslivet at du tar utenlandsstudiene