(StudentTorget.no):

Navn: Johanna Johansson

Alder: 23

Hjemsted: Sirevåg i Rogaland

Studie: Utviklingsstudier ved universitetet i Agder. Er på utveksling ved Universidad del Rosario i Bogota, Colombia

 

For deg som ønsker å reise på utveksling til noe litt utenom det vanlige, er Colombia vel verdt å vurdere. Landet har de siste 15 årene gått i fra «No go», til å bli et stadig tryggere alternativ, som følge av at volds- og narkokriminaliteten har minket betraktelig.

 

Hvordan kom du frem til at det var til Colombia du ville dra?

Hovedgrunnen til at jeg valgte å reise til Colombia, var for å lære spansk. Universitetet tilbyr for det meste bare fag på spansk, så man må bare hive seg ut i det. Jeg hadde også hørt mye positivt fra venner som har reist her. Colombias historie og politiske situasjon er veldig interessant, og svært relevant for utviklingsstudier.

 

Klikk her for å lese mer om utdanning i Sør-Amerika

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Colombia og Norge?

Universitetssystemet og språket er utfordrende. Fagene er verdt færre studiepoeng, og man må derfor ta flere fag enn i Norge. Hver enkelt lærer styrer i tillegg sin egen timeoppbygning og leksesystem. Det er opp til tre eksamener i hvert fag, samt presentasjoner, prosjekter og essays. Når alt i tillegg er på spansk gjør det studieopplevelsen ganske annerledes.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Kvaliteten på studiet og professorene er veldig høy. I hvert fag er vi 10-20 elever, og undervisningen er derfor mer personlig enn den vi har i Norge, og mer preget av diskusjoner og samtaler mellom lærer og elev. Det er mye "lekser", og lærerne gir oss ofte en quiz for å sjekke om vi har lest alt. Det blir mindre skippertak på den måten, men og mye mindre frihet. Dersom du går glipp av mer enn 20 prosent av undervisningen, består du ikke faget. Jeg tar til sammen seks fag, siden poengene er annerledes her. Fagene jeg har valgt er en god blanding av ulike fagområder. Jeg tar blant annet Colombian history, Management and Negotiation of global resources, International political economy og International institutions, for å nevne noen.

 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Jeg har timer hver dag, og begynner ofte sju om morgenen. Heldigvis har Colombia fantastisk kaffe, som hjelper oss i gang. I timene har vi ofte gruppearbeid og presentasjoner, så dagene varierer veldig, og du vet aldri helt hva som møter deg fra dag til dag. Noen ganger har jeg undervisning til seks om kvelden, så da blir det ikke gjort så mye mer den dagen. Helgene går med til å lese på biblioteket. Universitetet er det eldste i Colombia, og bygningene er fulle av historie.


 

LES OGSÅ: Tas utveksling på alvor?

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Colombia?

Språket er helt klart det mest utfordrende. Jeg var ikke i nærheten av å være på universitetsnivå når det kom til spansk, da jeg kom hit. Noen av artiklene og bøkene vi leser hadde vært vanskelige på norsk, så du kan tenke deg hvor utfordrende det er på spansk!

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Jeg betaler 760.000 Colombianske pesos i leie, som er 2.200 norske kroner. Matprisene varier veldig. «Street food» er veldig billig, og du kan få en "god" middag til 30-40 kroner. Jeg bor i et av de billigste områdene, i gamlebyen. I Zona Rosa, som er veldig fancy, er det mer eller mindre norske priser.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

På fritiden reiser jeg rundt i Colombia. Klimaet varierer mellom regnskog, ørken og flotte fjell, til strender på den karibiske kysten. Jeg bor i et studenthus med folk fra hele verden, så fritiden blir for det meste tilbragt sammen med dem. Bogotanere er svært glade i å gå ut, og utelivet i Bogota må også oppleves. På søndager blir den største vegen i byen om til gågate, og der er det alltid masse liv, mat og markeder.


 

LES OGSÅ: Verdens beste studentbyer 2017

 

Hvordan er studentmiljøet?

Miljøet blant utvekslingsstudentene er veldig bra. Men det er vanskelig å komme i kontakt med de lokale studentene. De fleste bor nord i byen sammen med foreldrene sine, cirka en time fra campus.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Veldig grei. De trengte de vanlige papirene og to anbefalingsbrev fra professorer i Norge. Jeg var den eneste fra UIA som søkte, og også den første som reiste til Colombia, så både de og Rosario var veldig hjelpsomme. Visa ordnet jeg mens jeg var her, og leiligheten fant jeg også her.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Colombia er et fantastisk land, så jeg vil anbefale det på det sterkeste! Kulturen er utrolig, og du vil bli tatt godt imot! Colombianere er gode mennesker, tvers igjennom, og vil alltid hjelpe deg, slå av en prat eller bli med på fest. Det er billig, så du kan i tillegg reise mye, med penger, du ville ha brukt på leie hjemme i Norge. Det beste rådet jeg har, er å lære deg mye spansk før du reiser! Det har vært utrolig krevende å lære seg språket på et så høyt nivå, uten det grunnleggende. Når det er sagt, ville jeg absolutt ikke vært foruten denne opplevelsen, og jeg har lært og opplevd utrolig mye!

 

Klikk her for å se alle studier og skoler i utlandet