(StudentTorget.no):

Navn: Kristina Haugstveit

Alder: 22 år
 
Studerer: Internasjonale studier 
 
Studiested: San José, Costa Rica ved Universidad de Costa Rica 
 
 
Hvordan kom du fram til at det var til Costa Rica du ville dra?
 
Jeg ville dra til Sentral-Amerika og fordi UiO kun har utvekslingsavtaler med Costa Rica og Mexico i regionen ble det Costa Rica, da Mexico sliter en hel del mer med sikkerheten.
 
For det første ønsket jeg å lære bedre spansk. Dessuten ville jeg dra til et varmt sted der det også var gode reisemuligheter. Synes det er spennende å ha valgt et sted ikke så mange drar på utveksling fra Norge, for det er liksom ikke noe man har hørt masse om fra før av, og man kan bygge opp sine egne forventninger uten så mye innvirkning fra andre.

 


PRECAUCIÓN: Kristina forteller at det finnes noen sikkerhetsspørsmål som begrenser mulighetene for spontanitet i Costa Rica. Uvisst om det er faren for fallende palmegrener hun sikter til.

Hva er den største forskjellen på å studere i Costa Rica og i Norge?

På UCR er det mindre klasser med flere små oppgaver og lekser samt flere eksamener i løpet av semesteret, mens det i Norge oftere er kun en eksamen og en kvalifiseringsoppgave.
 
Vil si systemet i Norge er mer ryddig å forstå og kanskje også mer rettferdig i det lange løp da studentene ved UCR ikke er anonyme når de avlegger eksamen. Det er også mye mer undervisning her. Jeg har 17 timer forelesning i uken. Jeg vil altså si at systemet er den største forskjellen, men hvilket av systemene man liker best varierer jo fra person til person. 
 
Det er også er sikkerhetsspørsmål her på kveldstid som begrenser muligheten til spontanitet, men dette er noe man venner seg til fort. 
 
 
Hvordan er en vanlig dag som student i San José?
 
Jeg leser ofte hjemme og har forelesninger hver dag utenom fredag. Dagene går med til å delta på disse og gjøre alle de små oppgavene. Det er ikke vanskelige oppgaver, men det tar tid. Det blir også fort en tur til en av barene rundt universitetet på kveldingen sammen med venner. Ellers er jeg også litt for glad i litt for hyggelige lunsjer som har en tendens til å dra litt ut i tid.
 

Hvordan er studentmiljøet der?

Litt vanskelig å integrere seg som internasjonal student, men på samfunnsvitenskapelig og historisk fakultet er det utrolig mange engasjerte studenter. Dette er fascinerende og utrolig fint å se, for dette landet har jo en hel del flere «problemer» enn Norge, så engasjement er viktig. 
 
Studiemiljøet på studiet mitt i Oslo er suverent, så om jeg sammenligner miljøet her med det så blir det labert, men jeg vil da si at på generell basis er det nok å engasjere seg i, og massevis av aktiviteter å delta på. Mye konserter, studentkino, festivaler etc. på campus. Dessuten er det jo hva man selv gjør det til i en stor grad. Muligheter er det, det bare det å benytte seg av de for å få en bedre studiehverdag.
 
 
Hvordan var søknadsprosessen?
 
Om man går på UiO søker man via deres avtale der Knutepunktet er kontaktsted for avtalen med UCR. Dette finnes det informasjon om på UiO sine nettsteder.
 
Når man har søkt vil UCR sende noen papirer man må fylde inn med bla. Legeattest, motivasjonsbrev og nivå på spansken. Det er et krav at man har et visst nivå på spansken for å bli akseptert som utvekslingsstudent ved UCR, men det tilbys språkkurs før semesteret starter som stort sett er dekket av lånekassen. 
 

LES OGSÅ: Utenlandsstudier gir fordeler i jobbsøkingen

 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Costa Rica?
 
Språket er den største utfordringen og også det å skulle være tilbake på litt videregåendenivå i forhold til hvordan man blir behandlet som student. Det faglige nivået er ikke så veldig høyt her, så det veier jo litt opp for arbeidsmengden, men er jo negativt i den forstand at det faglige utbyttet, hvert fall fra de kursene jeg tar, ikke er veldig stor. Ellers er det jo en tilvenningssak at ting her tar tid, fordi systemer vi i Norge tar som en selvfølge ikke alltid er så gode og velfungerende her.
 
 
Fortell litt om studiet og undervisningen?
 
Kursene er lagt opp veldig forskjellig avhengig av læreren. Som regel er undervisningen på tre eller fire timer per klasse. Jeg har fem kurs. Det varierer hvor mye man må lese og hvor mye lekser man har. Som regel er det to eksamener per semester samt en gruppeoppgave og noen hjemmelekser. 

 


MANGE VENNER: Kristina tilbringer mye tid sammen med venner og andre utvekslingsstudenter på fritiden. 

Synes noen av professorene er flinke til å ha kortere timer om de føler temaet for dagen er godt dekket, mens andre virkelig bare snakker og snakker uten at det er noe særlig innhold. I en av historieklassene mine ser vi ofte på bilder av professorens turer rundt om i Latin-Amerika, noe som etter en del bildemapper er ganske lite givende. 

Små klasser er vanlig her, og det er i og for seg fint fordi det bidrar til mer kommunikasjon mellom professor og student.

 
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
 
Pleier å reise en til to langhelger i måneden til et annet sted av landet, om det er fjell eller hav varierer litt. Ellers blir det jo en del tid med andre utvekslingsstudenter og andre venner her, samt noen turer ut for å se på livet. Man lever godt som norsk student her i Costa Rica under Lånekassens lune vinge. Det er også mye muligheter for dagsturer her, noe jeg har gjort litt av også.
 
Lite land betyr mange muligheter til å reise for det tar ikke lange tiden fra a til b. Skikkelig kult hvordan Costa Rica liksom kan by på det meste. Hav, fjell, vulkaner, regnskog, surfekultur, karibisk kultur, musikk, mat etc.
 

Hvordan er leieprisene der?

Jeg betaler 225 dollar i måneden i en leilighet jeg deler med tre andre. Vann og strøm kommer i tillegg til dette, men det er type 15 dollar i måneden tror jeg. To bad, kjøkken, stue og tre soverom somt et lite vaskerom.
 
Leieprisene er på mellom to- og trehundre dollar i måneden og for dette kan man få veldig varierende standard. Jeg er heldig og har funnet et veldig ok sted å bo med masse hyggelige folk, terrasse og mulighet for grilling ute.
 
 
Vil du anbefale andre å studere ved Universidad de Costa Rica?
 
Anbefaler utveksling til UCR om man ønsker å reise mye under studieoppholdet sitt og lære spansk, men ikke om man ønsker noe godt faglig utbytte. UiO krever at man tar en del klasser her, så sånn sett er den nok å gjøre, men utover det lærer man ikke enormt mye. Har dog hørt at dette varierer avhengig av hva du studerer.
 
Tips til nye studenter er virkelig å ha alle papirer i orden når man kommer hit, for visumprosessen er et skikkelig byråkratihelvete uten mye hjelp å få fra noe hold i grunn. Positiv innstilling er også et must og også det å huske at når man tenker Costa Rica med strender og palmer, så er San José en fjellby uten disse fasilitetene. Man må ha mye tålmodighet om man ikke skal gå rundt å irritere seg over ting hver dag.
 
På generell basis ville jeg faktisk si at om du skal på utveksling for å lære spansk og oppleve Latin Amerika ville hvert fall jeg heller dratt et annet sted enn Costa Rica, grunnet byråkratiet og måten internasjonale studenter her blir behandlet av universitetet. I dette legger jeg at studentvisumet er en meget komplisert prosess og at det internasjonale kontoret her sin evne til å hjelpe deg varierer så avhengig av hva det er og når du trenger hjelpen. Landet er dog vakkert og et deilig sted å være. 
 

LES OGSÅ: Surfer gjennom studiene i Australia