Mia Nilawan Erikson Nilsen (20) reise til Costa Rica via EF sine språkkurs.

Hun forteller at når hun nærmet seg slutten på videregående, var hun ikke helt sikker på hva hun hadde lyst til å drive med videre, og var redd for å forplikte seg til et langvarig studie med én gang.  

 

Spanskkurs i Costa Rica

Navn: Mia Nilawan Eriksson Nilsen

Alder: 20

Studieretning: Spansk

Skole: EF Education 

Studiested: Tamarindo, Costa Rica

 

Ville lære seg spansk

Jeg hadde alltid hatt lyst til å lære meg spansk, sier hun. Men hvis man ønsker å gå på språkskole, må det ofte være i forbindelse med studier etterpå. 

Mia var derfor i tvil om eller hva hun ønsket å studere, selv om hun var overbevist om at reising ville bli en stor del av livet hennes. 

Derfor tenkte jeg at å lære seg et tredje språk ikke kunne slå feil, forklarer hun. 

Det var da den videregående skolen hennes fikk besøk av representanter for videreutdanningsprogram, at hun fikk øynene opp for EF. 

EF er en organisasjon som, på internasjonal basis, arrangerer ulike reise- og opplevelseprogrammer verden rundt. Språkkursene tilbyr unge en mulighet til å reise en periode til et nytt land med kurs i det lokale språket, uten videre forpliktelser etter kurset.

EF sine språkskoler oppfylte mine ønsker. Man trenger ikke studere noe annet etterpå, i forbindelse med språkkurset.

 

 

Her kunne Mia få den språklige erfaringen hun ønsket seg, uten forpliktelsene etterpå. Hun var ivrig etter å bli bedre i spansk. 

Jeg hadde allerede de grunnleggende spanske kunnskapene, forteller hun. Spansk er noe jeg vet jeg kommer til å få bruk for. 

Hun fant ut at EF hadde spanske språkkurs i Barcelona, Malaga og Tamarindo, der sistnevnte er en by på Costa Rica. 

Jeg hadde allerede vært i Spania flere ganger og det var ekstremt viktig for meg å utfordre meg selv. I tillegg, ønsket jeg å dra til et mer tropisk og eksotisk sted, sier den reiseglade jenta. 

Dermed, falt valget på Tamarindo og Costa Rica, hvor Mia dro for å delta på et fem måneders lang språkkurs.


 

Undervisning på stranden

Republikken Costa Rica er et lite land i Mellom-Amerika, som grenser til Det karibiske hav i øst og Stillehavet i vest. Landet er kjent for sine ekstraordinære naturopplevelser, som blant annet vil si vulkaner, regnskoger og kritthvite sandstrender.

På språkkurset, er det lagt opp til at elevene får utforske flere av de vakre områdene. 

Skolen satte opp turer til forskjellige attraksjoner, så man kunne alltid finne på noe i helgene. Jeg dro for eksempel ut for å surfe, være på stranda eller bare ligge ved bassenget, forteller hun.

 EF tilbyr flere ulike type kurs. Mias kurs hadde språkundervisning i cirka tre skoletimer per dag.

Jeg hadde selv valgt et intensivt kurs, som er det kurset med flest skoletimer, sier hun. Man kan også velge andre kurs, med færre timer, om man ønsker mer fritid. 

Elevene blir også delt inn i ulike nivåer, slik at undervisningen tilpasses den enkelte elev. 

Man kan også velge om man vil ha en større utfordring i timene, eller om man vil ha det litt lettere, forklarer Mia. 

Hun forteller at lærerne var både dyktige og erfarne. 

Hele undervisningen foregår på spansk og lærerne er veldig erfarne i det å lære bort et nytt språk. Og så hjelper det jo veldig å bo i et land, hvor alle snakker språket du vil lære. 

For det er akkurat dette, som gjør opplevelsen på kurset så unik. Etter undervisningen er ferdig for dagen, kan elevene øve seg på språket i helt autentiske omgivelser. 

Jeg hadde to skoletimer hvor vi gjennomgikk grammatikk og vokabular, etterfulgt av en SPIN time, som handler om å snakke mest mulig. Da dro vi ofte på ulike strender og snakket spansk. 


 

Inspirerende omgivelser 

Mia forteller at omgivelsene i Costa Rica ofte ble brukt effektivt som en del av undervisningen.

Dette inspirerte elevene til å øve seg masse på språket de lærte i ulike type situasjoner og steder. 

Vi reiste til matbutikker og snakket om det vi fant der. Vi dro på utflukter, hvor guiden snakket spansk. Og vi dro på stranden og på restauranter, hvor vi kunne øve oss. 

Fordi hun reiste med EF, hadde Mia mange likesinnede rundt seg, som bidro til å gjøre opplevelsen positiv. 

Det er veldig lett å bli kjent med andre når man reiser med EF, sier Mia. De fleste reiste alene og alle er i et helt nytt land. 

 

  

Det er derfor kanskje ikke rart de reisende knytter sterke bånd på turen. 

Vi hadde en stor gruppechat, hvor vi kunne diskutere alt som skulle skje, sånn at alle hele tiden var inkludert. 

I tillegg, bor de aller fleste sammen med noen andre på kurset, enten på campus, i studenthjem eller hos vertsfamilier. 

Jeg bodde med flere fremmede i løpet av mitt opphold og man får nye naboer også. 

Det er, heldigvis for elevene, EF som ordner alt med leilighet og rom til de som melder seg på kurset.

Mia legger likevel til at Tamarindo ikke er en billig by å verken bo eller leve i, 

Personlig, syns jeg Tamarindo var ganske dyrt, sikkert fordi det er en turistby. Maten og utelivet er billig, hvis man velger å dra ut, men matbutikken er veldig dyr. 

Hun forteller også at hun merket forskjell på samfunnet på Costa Rica og hjemme i Norge. 

Costa Rica ligger litt bak, når det kommer til utvikling, sier Mia. Så det er ikke alltid like trygt som hjemme i Norge. Men skolen gjør en god jobb med å passe på oss.


 

Tror kurset kan åpne dører

Mia skryter mye av opplevelsene fra språkkurset på Costa Rica.

At kurset er i regi av EF, gjorde mange deler av reisen lettvint og overkommelig.

EF er en veldig hjelpsom organisasjon og du får en egen kontaktperson, som svarer veldig fort. De er også tilgjengelige på telefon, hvis man skulle ønske det.

Til gjengjeld, kan det å reise på språkkurs være en dyr affære og Mia ber fremtidige reisende være oppmerksom på at kostnadene kan bli større enn det man kanskje tror. 

Det var uventet at det var så dyrt, sier hun. Så jeg kunne kanskje ha reist hjem etter tre måneder i stedet for fem.

Mia vet enda ikke helt hvor eller hva hun ønsker å studere, men hun er veldig glad for at hun tok sjansen og utforsket Costa Rica. Hun er overbevist om at kurset vil komme henne til gode i fremtiden.

Jeg er glad for spansken jeg har lært. Språket åpner opp for muligheten til å kanskje studere i Spania i nærmeste fremtid.

Til slutt, sier Mia at hun absolutt vil anbefale andre å ta turen til Costa Rica, om man ønsker å oppleve noe helt nytt.

Man skal lete lenge etter et klima og en natur som er så forskjellig fra det vi kjenner til i Norge. 

Man lærer så mye der og det gjør meg ydmyk overfor den luksusen vi har i Norge. Man kan så tydelig se hvordan andre i verden lever så annerledes. Og så kommer man seg ut av den trygge boblen jeg føler vi i Europa lever i, sier hun.