(StudentTorget.no):

Alder: 21

Navn: Signe Hjellestad Jørgensen

Fra: Alstahaug

Studerer: Spansk

Studiested: Universitetet i Havanna

Hvordan kom du frem til at det var Havanna/Cuba du ville dra til?

Cuba, som smeltedigel av kulturer og med sin historie, er et land som lenge har fascinert meg. Jeg visste at jeg ville reise til en annen del av verden og at jeg ville lære meg bedre spansk, så da jeg oppdaget tilbudet om å få støtte fra Lånekassen for å studere spansk på universitetet i Havanna, tenkte jeg at det hørtes ut som noe jeg kunne like. 

Hva er den største forskjellen på å studere på Cuba og i Norge?

Studielivet på Cuba dreier seg stort sett om det samme som studielivet i Norge. Skole og lesing, venner og mat. Jeg tror egentlig at det som kjennes ut som den største forskjellen på å studere på Cuba og i Norge må være klimaet. Når jeg står opp tidlig og har time på universitetet om morgenen, er det strålende sol og alt for varmt allerede. Og når jeg er ferdig på skolen er det fortatt kjempelyst og stekende sol. Det er merkelig hvor mye vær og klima har å si. 

Fortell litt om studiet og undervisningen 

I tillegg til å studere spansk tar jeg faget Cubansk litteratur og kultur for å få nok studiepoeng. Da vi først ankom Cuba og universitetet i Havanna måtte vi ta en spansktest, slik at lærerne kunne kartlegge nivået på de ulike utenlandske studentene, for deretter å bli plassert i en klasse tilpasset vårt nivå. Spanskundervisningen foregår i en klasse med andre utenlandske studenter fra USA og Brasil. Vi har timer fire dager i uka og utrolig flinke professorer.  All undervisning foregår på spansk og det er et høyt tempo, men likevel ganske lett å følge med på, og det er gøy når man merker at det går fremover. 


Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En vanlig dag starter kl. 09 med spanskundervisning i tre timer. Deretter har jeg lang lunsjpause som brukes på å gjøre lekser eller gå på internett eller finne vann i tillegg til å spise. Kl. 14 begynner litteratur- timen eller en annen økt med spansk. Jeg kommer hjem til middagstid og bruker kvelden på å gjøre lekser, henge venner eller gå ut og danse salsa.   

Universitetet i Havanna

FOTO: Paul Mannix (CC BY 2.0).

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Tings som ris, bønner, frukt og grønnsaker, brød, egg, alkohol og ting med masse sukker i, er kjempebillig på Cuba, men med en gang det er snakk om importerte varer, er prisene veldig høye. Skal man ha andre varer enn mat, f.eks klær eller sko, kan prisene også være ganske stive. Taxi og kollektivtransport er ekstremt billig, noe som er bra da man er nødt til å benytte seg av det hele tida.  Ofte har ting som arrangementer, konserter og lignende to priser: En for turister og en for cubanere. Turistprisene er høye, mens prisene for cubanere er superlave. Som student med oppholdstillatelse får vi benytte oss av de cubanske prisene, og betaler 3-4 kroner for å se en forestilling i nasjonalballetten. Leieprisene er høye for en cubaner, men overkommelige for en nordmann. Prisene varierer veldig fra område til område og type bolig.

LES OGSÅ: – Det er bare å nyte Cuba!


Hva gjør du når du ikke er på skolen? 

Fritid på Cuba er skikkelig herlig! Jeg liker å bruke fritida mi på å danse salsa. Jeg går enten ut på salsasteder om kveldene, eller så er det noen kjekke salsakurs man kan være med på. Det er et veldig bra uteliv i Havanna, med utallige utesteder og masse gode, billige drinker. Har man en fridag er det alltid relativt kort vei til en deilig strand og vannet er så varmt. Ellers går fritid med på å gjøre lekser, trene og å handle mat eller andre ting man trenger.  

Hvordan er studentmiljøet der?

Universitetet i Havanna består av mange ulike fakulteter, som er spredt over hele byen. Det gjør at man ser mest til studenter på samme fakultet som en selv, og det er ikke ett spesielt sted hvor studenter møtes. Universitetet legger opp til en del aktiviteter som sportsarrangementer og lignende, hvor man møter andre studenter fra ulike fakultet, men det er ikke et studentmiljø på samme måte som i Norge. Likevel er Havanna en helt fantastisk by å være student i! Byen har et bra uteliv og masse unge folk som er meget åpne og kontaktsøkende. 

LES OGSÅ: Sykepleierstudenten Mathilde er på utveksling på Cuba

Marked på Cuba.

FOTO: Enrique Hidalgo / GoStudy..

Vil du anbefale andre å studere ved din skole og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil absolutt anbefale andre å studere ved universitetet i Havanna. Det er en annerledes, spennende og eksotisk opplevelse. Når det kommer for å bo i Havanna er det mange tips man kan gi om alt fra hvor du bør spise, hvilke steder du bør besøke, til hvor du finner den beste osten, bitte litt grovere brød, og hvordan du får tak i egg eller fyrstikker. Men jeg tror det beste tipset jeg kan gi er å bli kjent med cubanere og ikke være redd for å utfordre komfortsona di. Grip de mulighetene du har til å oppleve Havanna sammen med de som faktisk er herfra!